REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tonzilių akmenys arba tonzilolitai – tai nedidelės balkšvos apnašų sankaupos, paprastai atsirandančios gerklėje.

Tonzilių akmenys arba tonzilolitai – tai nedidelės balkšvos apnašų sankaupos, paprastai atsirandančios gerklėje.

REKLAMA

Jie dažniausiai nesukelia jokių simptomų, tačiau gali kelti šiokių tokių nepatogumų – dėl jų gali būti sunku ryti, tonzilės gali parausti ir jose gali prasidėti uždegimas, o taip pat gali atsirasti blogas burnos kvapas, kurio, kaip žinia, nemėgsta niekas, rašoma brightside.me.

Šiame straipsnyje aiškinamės, kaip savarankiškai atsikratyti tonzilių akmenų. Taip pat svarbu žinoti, kada jau laikas kreiptis į gydytoją, kad problema neimtų kartotis.

1. Tonzilių akmenų šalinimas ausų krapštukais

1. Reikės ausų krapštukų ir šių dalykų:

Veidrodžio

Dantų šepetėlio

Žibintuvėlio

Tekančio vandens

2. Išsižiokite ir žibintuvėlio šviesą nukreipkite sau į burną. Taip darydami prieš veidrodį pamatysite, kur yra tonzilių akmenys.

3. Iškiškite liežuvį ir pasakykite „Aaa“, kad susitrauktų galiniai gerklės raumenys. Tokiu būdu į priekį išstumsite tonziles, kad galėtumėte jas matyti.

REKLAMA
REKLAMA

4. Ausų krapštuką suvilgykite vandeniu, kad jis būtų mažesnis ir nedirgintų gerklės. Kad išvengtumėte bakterijų, ausų krapštuko nedėkite ant stalelio ar kriauklės.

REKLAMA

5. Ausų krapštuku švelniai palieskite tonzilių akmenis ir tuomet juos stumtelėkite, kad jie išjudėtų. Galiausiai švelniai ištraukite juos iš gerklės ant ausų krapštuko.

6. Būkite labai atsargūs – gali pasitaikyti ir kraujavimo. Kartais trupučio kraujavimo neverta išsigąsti, tačiau reikia elgtis atsargiai, kad jo būtų kuo mažiau. Nepamirškite, kad įbrėžimai ir žaizdelės gali užsikrėsti tomis pačiomis bakterijomis, dėl kurių susiformavo tonzilių akmenys.

7. Išsiskalaukite burną vandeniu, kad pašalintumėte visus tonzilių akmenis, ypač jei jaučiate, kad seilės yra gličios. Kad tai praeitų, tiesiog atsigerkite vandens.

REKLAMA
REKLAMA

2. Naudokite burnos irigatorių

Taip pat galite naudoti burnos irigatorių su vandens čiurkšle – jie dažnai padeda išstumti tonzilių akmenys iš tarpelių, kuriuose jie būna įsitaisę. Tik irigatorių būtinai nustatykite silpniausiam slėgiui.

Čiurkšlės stiprumą reikėtų ant tonzilių išbandyti dar prieš irigatorių įsigyjant, kad tikrai žinotumėte, kad net ir silpniausia čiurkšlė nebus per stipri. Jei ji yra per stipri ir jei nors kiek skauda, irigatoriaus nenaudokite.

Irigatorių į burną įsidėkite taip, kad jis neliestų tonzilių akmenų ir įjunkite žemiausio slėgio čiurkšlę. Tuomet ją nukreipkite į vieną gerai matomą akmenį ir taip laikykite irigatorių tol, kol akmuo išjudės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Skalaukite gerklę, kad akmenys nesusiformuotų

Dar vienas geras būdas išvengti tonzilių akmenų susiformavimo – po valgio visuomet skalauti gerklę, nes akmenys dažnai formuojasi iš tarpeliuose užstringančių maisto likučių.

Burną rekomenduojama skalauti nealkoholiniu burnos skalavimo skysčiu, po valgio. Taip ne tik sustiprinsite dantų ir dantenų sveikatą, bet ir atsikratysite visų maisto likučių burnoje.

Taip pat gerklės skalavimui puikiai tinka šiltas vanduo su druska – tai padeda nuo tonzilių pašalinti visas maisto liekanas. Vieną šaukštelį druskos reikėtų ištirpdyti stiklinėje šilto vandens, o tuomet tokiu sūriu vandeniu skalauti gerklę, galvą atlošus atgal. Sūrus vanduo taip pat padeda šalinti nemalonius tonzilito pojūčius.

REKLAMA

Dar galima apsvarstyti galimybę įsigyti oksidacinį burnos skalavimo skystį, kadangi jame yra chlorino dioksido bei natūralių cinko junginių, kurie deguonimi padeda užkirsti kelią bakterijų sankaupoms.

Vis dėlto, oksidaciniai burnos skalavimo skysčiai yra labai stipraus poveikio, todėl juos naudoti reikėtų ne dažniau nei kartą ar du per savaitę. Oksidacinį burnos skalavimo skystį galima naudoti pakaitomis su natūraliu.

4. Gerklės skalavimas obuolių actu

Dėl savo rūgštingumo actas padeda ištirpdyti tonzilių akmenis. Truputį obuolių acto atskieskite vandeniu stiklinėje ir šiuo mišiniu skalaukite gerklę. Mišinį turėtų sudaryti šaukštas obuolių acto stiklinėje šilto vandens. Šią procedūra galima kartoti tris kartus per dieną – tai gali padėti išardyti akmenis.

REKLAMA

Tačiau svarbu nepamiršti, kad obuolių acto vartojimas taip pat kelia tam tikrą riziką – tai gali pakenkti virškinimui ir dantims.

5. Eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai, pavyzdžiui, citrinžolių arba miros aliejai taip pat padeda naikinti tonzilių akmenis, kadangi jie turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių.

Visų pirma atskieskite eterinį aliejų kosmetiniu ir vieną ar du lašelius šio mišinio užlašinkite ant dantų šepetėlio. Rekomenduojama šio šepetėlio įprastiniam dantų valymui nebenaudoti, kadangi ant jo liks nemažai bakterijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų