Žiemai planuojate užsirauginti kopūstų? O galbūt tai pabandyti norėtumėte pirmą kartą? Dalijamės su jumis idealiu kopūstų rauginimo būdu, kuris galbūt taps jūsų šeimos mylimiausiu.

Kopūstų rauginimas (Nuotr. tinklaraštis Gera virtuvė)

Kopūstų rauginimas (Nuotr. tinklaraštis Gera virtuvė)

Kopūstų rauginimui reikės: gerai išplauto maistui laikyti skirto 5 kg. talpos kibirėlio, gabalo marlės (galite rasti vaistinėse), sunkaus akmens, truputį siauresnės nei kibirėlis lėkštės, 4 kg. jau šiaudeliais supjaustytų kopūstų, 400 gr. nuskustų ir rupiai sutarkuotų morkų, 80 gr. arba pilnų 3 v.š. cukraus, 80 gr. arba pilnų 3 v.š. druskos, 2–3 v.š. kmynų (jei mėgstate), 3–4 saujos spanguolių.

GAMINIMAS

Kadangi  kiekiai yra dideli, viską ruoškite ant virtuvinės spintelės.  Bent 1 metro laisvo ploto darbui viską maišant tikrai prireiks. Tad, berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant švariai nuvalyto stalviršio.

Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles. Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų–morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) suberkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius. 

REKLAMA

Tuoj pat pradėkite dėti kopūstus į kibirėlį. Sudėję glėbį kopūstų juos kumščiais suspauskite. Kad būtų lengviau, pasistiebkite ir remkitės visu svoriu. Kai suspausite pirmą sluoksnį, vėl dėkite glėbį kopūstų ir  vėl spausdami grūskite. Tai  kartokite, kol sudėsite visus kopūstus.

Taip bespaudžiant, išsiskirs ir sultys, kibirėlis neturi būti pilnas. Turi likti bent tarpas per 3 pirštus, kad pradėjus kopūstams rūgti neišbėgtų sultys. 

Dabar belieka uždengti kopūstus marle ir uždėjus lėkštele juos paslėgti akmeniu. Na, jei akmens dar neradote, o raugintų kopūstų norisi, uždėkite bet kokį svorį. Kad ir stiklainį ar vazą pripildytą vandens.

Kibirėlį palikite šiltai virtuvėje. Po maždaug 2–3 dienų kopūstai pradės rūgti, skysčio paviršiuje atsiras putų. Tai ženklas, kad visus svorius ir lėkštę reikia nuimti. Dabar reikia kibirėlyje esančius kopūstus kelis kartus (3–4 ) per dieną pabadyti. Tam puikiai tinka japoniškos valgymo lazdelės.

Jei jų neturite naudokite medines ar plastiko lazdeles, kuriomis galėtumėte pasiekti kibirėlio dugną. Šiuo badymo metu lengviau pasišalina rūgimo metu besikaupiančios dujos. 

Po savaitės (jei jūsų virtuvėje apie 15–18 laipsnių), jei žymiai šilčiau, tai keliomis dienomis anksčiau, kopūstus vėl uždenkite išplauta marle, uždėkite lėkštelę ir paslėgę akmeniu išneškite į vėsią (8–10 laipsnių temperatūros)  patalpą. 

Kopūstus galite pradėti naudoti praėjus 20 dienų po užraugimo. Nebijokite, jei šaltoje patalpoje žiemą kopūstai apšals, atšilę jie bus nepakitę.

Šaltinis: tinklaraštis Gera virtuvė

Saliute
2019-10-29 22:33:41
Nereikia det cukraus, saldumo gauna is morku. Negadinkit kopustu. Dar iberkit spanguoliu.
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Marija 2019-10-31 13:13:53
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Mano prababces receptas.   ATSAKYTI
Jolanta 2019-10-31 09:57:16
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
as niekada nededu cukraus ir patariu nedeti ir kitiems   ATSAKYTI
Tomas 2019-10-31 09:46:32
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Kilogrammui 20 gr druskos kmynu ir morku iš akies ir patrinti vyriškom rankom, svarbiausia neprileist moters ir děti per delčia.
Kasmet raugiu po šimta kg.   ATSAKYTI
Janina 2019-11-03 23:05:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Ar per delčią dėt ar neďėt-nebeaišku kaip?  
papai222 2019-10-30 11:44:05
Pranešti apie netinkamą komentarą
-5
Pasenes receptas kaip mano gyvenimas,nereikia daug atsargu ,maza kibireli pridedi morku,kopustu ,kmynu ,uzpili karstu marinatu ir prabadzius ,po 3 dienu valgyk i sveikata   ATSAKYTI
Augis 2019-10-30 08:24:37
Pranešti apie netinkamą komentarą
-5
Ibeskite i raugintus kopustus kelias piestuko storio nužievintas lazdyno šakeles ir kopūstai laikomi nepelys!   ATSAKYTI
Saliute 2019-10-29 22:33:41
Pranešti apie netinkamą komentarą
-6
Nereikia det cukraus, saldumo gauna is morku. Negadinkit kopustu. Dar iberkit spanguoliu.    ATSAKYTI
Salomėja 2019-10-29 17:34:51
Pranešti apie netinkamą komentarą
-8
Glėbį kopūstų?    ATSAKYTI

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų