REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui Lietuvos gyventojų rudens ir žiemos laikotarpis – puikus metas rinktis atostogas šiltesniuose kraštuose. Tačiau keliautojai turėtų išlikti budrūs, ypač rinkdamiesi keliones į besivystančias šalis. Didelė dalis keliautojų suserga ūminėmis žarnyno infekcijomis, dėl kelionės metu vartojamo užteršto maisto ar vandens.

Daugeliui Lietuvos gyventojų rudens ir žiemos laikotarpis – puikus metas rinktis atostogas šiltesniuose kraštuose. Tačiau keliautojai turėtų išlikti budrūs, ypač rinkdamiesi keliones į besivystančias šalis. Didelė dalis keliautojų suserga ūminėmis žarnyno infekcijomis, dėl kelionės metu vartojamo užteršto maisto ar vandens.

REKLAMA

Didžiausia rizika susirgti atsiranda keliaujant į Meksiką, Peru, Braziliją, Egiptą, Alžyrą, Indiją, vidutinė rizika – į Ispaniją, Portugaliją, Kiniją, Rusiją. Siekdami išvengti ūminių žarnyno infekcijų rizikos, rekomenduojama atkreipti dėmesį į šių infekcijų prevenciją, rašoma pranešime spaudai.

Bakterijų sukeltos ūminės žarnyno infekcijos

Dažniausiai susirgimus keliautojams sukelia bakterijos. Didžiausią riziką kelia ne patogeninės bakterijos, sukeliančios epidemijas, o žarnyno lazdelės (Escherichia coli). Kiekvienoje šalyje gali būti paplitusi individuali žarnyno lazdelės padermės atmaina. Dažniausiai ūmines žarnyno infekcijas keliautojams sukelia žarnyno lazdelės, su kuriomis įprastai jie nesusiduria savo gyvenamojoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai užsikrečiama vartojant nepakankamai termiškai apdorotą mėsą ir jos produktus bei nepasterizuotą pieną. Vandens ir maisto fekalinis užteršimas ir maisto kryžminė tarša jį ruošiant taip pat yra svarbūs infekcijos plitimo keliai. Į žmogaus organizmą patekus neįprastoms jų organizmui žarnyno lazdelėms, gali sutrikti įprasta mikrofloros veikla ir pasireikšti viduriavimas (kai kuriais atvejais su gleivėmis ar krauju), vėmimas, karščiavimas, pilvo skausmai, silpnumas ir kt.

REKLAMA

Virusų sukeltos ūminės žarnyno infekcijos

Ne bakterinės kilmės susirgimus keliautojams dažniau sukelia norovirusai. Norovirusas savo simptomais panašus į rotavirusą, tačiau norovirusine liga persergama žymiai lengviau. Dažniausiai ligos sukėlėjus platina norovirusu užsikrėtę asmenys. Norovirusine infekcija lengvai užsikrečiama fekaliniu‑oraliniu būdu, kadangi šie virusai puikiai išgyvena aplinkoje, geriamajame vandenyje ir maiste. Liga pasireiškia ūmiu vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu. Taip pat gali kamuoti bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmai. Staigus kūno skysčių netekimas yra dažniausia ligos komplikacija.

REKLAMA
REKLAMA

Parazitinės kilmės žarnyno infekcijos

Žarnyno infekcijas keliautojams gali sukelti ir parazitai. Amebiazė, lambliazė ir kriptosporidiazė yra dažniausiai registruojamos parazitų sukeltos ligos tarp keliautojų. Infekcijos šaltinis paprastai yra užsikrėtęs žmogus (kriptosporidiazės atveju ir gyvūnai) su išmatomis išskiriantis parazitų cistas. Parazitais užsikrečiama, kai cistos per burną patenka į virškinamąjį traktą: nuo sąlyčio su sergančiu asmeniu, užteršto maisto, vandens, daiktų ar paviršių. Parazitinių susirgimų pagrindinis simptomas yra dažnas, specifinio kvapo, vandeningas viduriavimas. Taip pat pasireiškia pykinimas, vėmimas, silpnumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profilaktikos priemonės

Geriausia ūminių žarnyno infekcijų profilaktikos priemonė keliautojams yra budrumas renkantis gėrimus ir maistą bei asmens higienos reikalavimų laikymasis. Svarbu visuomet plauti rankas pasinaudojus tualetu bei prieš pradedant valgyti. Infekcijos patekimo į organizmą rizika labai priklauso nuo vietos, kurioje keliautojas pasirenka valgyti. Pavyzdžiui, greitas maistas įsigytas iš lauko kiosko yra vienas rizikingiausių maitinimosi būdų.

Saugiam maistui priskiriami vaisiai (kurie turi būti plaunami bei lupami savarankiškai), duona ir kiti sausi produktai (sausainiai, traškučiai ir kt.) bei karštas, pakankamai termiškai apdorotas, maistas. Nesaugiam maistui priskiriami nepasterizuotas pienas ir jo produktai, įvairios salotos, žalia mėsa, žuvis ir jūros gėrybės bei maistas įsigytas iš lauko prekeivių.

REKLAMA

Saugiems gėrimams priskiriamas virintas vanduo (įskaitant kavą ir arbatą), fasuoti buteliuose ar skardinėse gaivieji gėrimai ir vanduo. Nesaugu gerti vandenį iš čiaupo bei gėrimus su ledukais. Taip pat nerekomenduojama naudoti vandens iš čiaupo valantis dantis. Geriau dantų šepetuko plovimui bei burnos skalavimui rinktis virintą ar fasuotą vandenį.

Kaip elgtis keliautojui, jei po kelionės pasireiškia ūminės žarnyno infekcijos simptomai?

Visų pirma rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Vizito pas gydytoją metu būtina paminėti ne tik kamuojančius ūminės žarnyno infekcijos simptomus, bet ir kurioje vietovėje poilsiavo. Ūminių žarnyno infekcijų dažna komplikacija – dehidratacija, todėl svarbu nepamiršti gerti daug vandens.

Svarbu griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų bei stengtis vengti artimo kontakto su kitais asmenimis, siekiant juos apsaugoti nuo užsikrėtimo. Ligos periodu nepatartina gaminti maistą kitiems asmenims, ypač vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų