REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsisakykite ar bent jau mažinkite šių produktų kiekį savo dienos racione, mat jie sukelia tik dar didesnį alkį ir nuovargį. Kokie tai produktai, atskleidžia tinklaraštininkė Emilija Miliauskė.

Atsisakykite ar bent jau mažinkite šių produktų kiekį savo dienos racione, mat jie sukelia tik dar didesnį alkį ir nuovargį. Kokie tai produktai, atskleidžia tinklaraštininkė Emilija Miliauskė.

REKLAMA

1. BALTŲ MILTŲ GAMINIAI

Šiems produktams pagaminti naudojami balti rafinuoti miltai. Žinome, kad grūdus sudaro sėlenos, endospermai ir gemalai. Gemalai ir sėlenos turi daug vitaminų, antioksidantų, skaidulų, kurios reikalingos virškinimui. Kuomet gaminami balti miltai minėtos dalys yra pašalinamos. Tai kas lieka – tik greitai skaidomi angliavandeniai. Taigi, miltai yra stipriai perdirbtas produktas, juose nebėra mums taip reikalingų skaidulų ir naudingų maistinių medžiagų.

Baltų miltų produktai staigiai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Vėliau jis krinta. Tokie svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos svyravimus. Šie produktai labai greitai įsisavinami todėl taip pat greitai vėl norime valgyti. Kūnas gauna vien "tuščias" kalorijas.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Ispanijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 9000 žmonių. Nustatyta, kad tie, kurie kasdien suvalgo 2 baltų miltų gaminių porcijas yra 40% labiau linkę į nutukimą ar viršsvorį. Atsižvelgiant į tai, reikėtų rinktis pilno grūdo gaminius, grūdus ir kruopas.

REKLAMA

2. SULTYS

Vaisių ar daržovių sultys neturi vaisiuose ir daržovėse esančių skaidulų – jos paprasčiausiai išmetamos su minkštimu išspaudus sultis. Būtent skaidulos, valgant vaisius, sulėtina jų pasisavinimą ir apsaugo nuo staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.

Rekomenduojama valgyti vaisius ir daržoves, o ne spausti iš jų sultis. Puikus pasirinkimas yra ir žalieji kokteiliai.

3. PERDIRBTI PRODUKTAI

Sausainiai, traškučiai, šokoladas, pica, greitas maistas ir pan. – visa tai stipriai perdirbti produktai, kurių aukštas glikeminis indeksas sąlygoja staigius cukraus kiekio svyravimus. Didelio glikemijos indekso produktai, patekę į organizmą, yra greitai virškinami ir žaibiškai didina cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje. Tuomet išsiskiria daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. Jeigu toks maistas valgomas nuolat – tai gali sąlygoti nutukimą ar viršsvorį.

REKLAMA
REKLAMA

Apibendrinant visus aukšto glikeminio indekso produktus, galime teigti, kad jie sukelia staigius insulino svyravimus. Tokie insulino svyravimai sutrikdo leptino išsiskyrimą. Tarp insulino svyravumų ir leptino mokslininkai jau patvirtino tiesiogini ryšį. Leptinas - hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Atitinkamai, sutrikus jo veiklai, nepaliaujamai varstome šaldytuvo dureles.

Dažnai perdirbtas maistas pasirenkamas dėl skonių įvairovės. Pabandykite skonių paieškoti sveikuose produktuose. Pavyzdžiui, kepkite pilno grūdo picą su mocarela namuose, sumaišykite jogurtą su bananu ir neskrudinta organiška kakava, iškepkite avižų miltų keksiukų su cinamonu ir obuoliais, pagaminkite cukinijos ir morkų traškučių ir pan. – kiekvienam perdirbtam produktui galima rasti sveikuolišką atitikmenį.

Valgykite kuo natūralesnį maistą, kuriame gausu skaidulų, prioritetą teikite žemo ar vidutinio glikeminio indekso produktams.

Šaltinis: Emilija Miliauskė, tinklaraštis Kuras kūnui

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų