REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prostatos vėžys – viena dažniausiai vyrams pasitaikančių vėžio formų. Nors ligai visiškai užkirsti kelio neįmanoma, sveika mitybą padeda mažinti susirgimo riziką. 

Prostatos vėžys – viena dažniausiai vyrams pasitaikančių vėžio formų. Nors ligai visiškai užkirsti kelio neįmanoma, sveika mitybą padeda mažinti susirgimo riziką. 

REKLAMA

Lietuvos vėžio registro duomenimis 2001 m. diagnozuoti 1007 nauji prostatos vėžio atvejai, 2002 m. – 1329, 2003 m. – 1516, 2004 m. – 1908, 2005 m. – jau 2005 nauji atvejai. 2011 m. prostatos vėžys diagnozuotas net 2715 mūsų šalies vyrų. Sergamumo prostatos vėžiu rodiklis (susirgimų skaičius 100 000 gyventojų per metus) 2011 m. buvo 194,6 (Europos standartas –174,1; pasaulio – 120,4).

Dažniausiai prostatos vėžys išsivysto vyresnio amžiaus vyrams. Daugeliu atvejų prostatos vėžys auga lėtai, dėl jo nepakinta gyvenimo kokybė, todėl aktyvaus gydymo gali ir neprireikti.

Kartais prostatos vėžys agresyvesnis, išplinta į kitas kūno dalis, tačiau gydymas sušvelnina ligos eigą. Ir apskritai, kuo labiau vėžys pažengęs (kuo jis didesnis ir toliau išplitęs), tuo mažiau šansų ligą išgydyti. Tačiau gydymas dažnai gali sulėtinti vėžio plitimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prostatos vėžys yra piktybinis auglys. Kai kurie prostatos navikai auga labai lėtai, todėl žmogus ilgą laiką nejaučia jokių simptomų ar požymių. Daugelis prostatos vėžio ląstelių pradeda gaminti pernelyg daug baltymo, vadinamo prostatos specifiniu antigenu (PSA).

REKLAMA

Tačiau normas viršijantis PSA kiekis nustatomas ne tik sergant prostatos vėžiu, bet ir kitomis prostatos ligomis, tokiomis kaip gerybinė prostatos hiperplazija (padidėjusi prostata) ir prostatitas (prostatos uždegimas arba infekcija).

Prostatos vėžys gerokai skiriasi nuo kitų vėžio rūšių, nes iš prostatos beveik neišplinta. Dažnai net ir išplitusį prostatos naviką galima sėkmingai gydyti ir suteikti šia liga sergantiems vyrams galimybę dar keletą metų džiaugtis gera sveikata ir gyvenimu.

Jeigu vėžys išplinta (atsiranda metastazių) į kitus organus ir ligos nepavyksta efektyviai kontroliuoti, jis gali sukelti skausmą, nuovargį ar kitokių simptomų.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai sutartinai tvirtina, kad tinkama mityba gali padėti suvaldyti vėžį, o kai kurie maisto produktai net gali užkirsti kelią vėžinių ląstelių susidarymui. Šie maisto produktai padeda kovoti su vėžiu, palaikyti lytinę sveikatą ir sveikai maitintis.

Turmerikas

Šiame gelsvame prieskonyje yra kurkumino – sudėtinio junginio, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad kurkuminas sutrikdo prostatos vėžio ląstelių medžiagų apykaitą. Naujas japonų tyrimas patvirtino hipotezę, kad šis sudėtinis junginys slopina prostatos vėžio ląstelių plitimą.

Patarimas: Turmeriku gardinkite bulves, ant grotelių keptas cukinijas, taip pat kukurūzų spragėsius arba tiesiog garuose virtus ryžius – jie įgaus malonų kario aromatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arbūzai

Kiekvienų 2 miligramų licopeno, kurį 2017 metų Ilinojaus universiteto tyrimo dalyviai vartojo kasdien, dėka, jų tikimybė susirgti prostatos vėžiu mažėjo 1 procentu. Gali pasirodyti, kad tai – visai nedaug, tačiau 11/2 puodelių raudono minkštimo arbūzo turi nuo 9 iki 13 mg licopeno.

Patarimas: Į trintuvą įmeskite porą saujų atvėsinto arbūzo kubelių ir įpilkite kokosų vandens, kad mišinį paskystintumėte.

Artišokų šerdys

Minkštutės šių daržovių šerdys turi antioksidanto ferulinės rūgšties, kuri gali stabdyti prostatos vėžio ląstelių augimą. Naujas italų tyrimas parodė, kad daug ferulinės ir kofeino rūgščių (kurių taip pat yra kavoje) turinti dieta gali padėti mažinti tikimybę susirgti prostatos vėžiu.

REKLAMA

Patarimas: Artišokus virkite, kol suminkštės, perpjaukite juos perpus, patepkite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, tuomet kepkite juos ant grotelių, kol paruduos. Tuomet paskaninkite druska, pipirais ir trintomis mėtomis.

Sardinės

Šios šaltųjų vandenų žuvys turi omega–3 sočiųjų rūgščių, kurios gali pagerinti prostatos ląstelių sveikatą, sako medicinos daktaras Davidas A. Levy‘is, „Glickman Urological & Kidney Institute“ urologas. Vartodami daugiau omega–3 sočiųjų rūgščių vos per šešias savaites galite pagerinti prostatos ląstelių medžiagų apykaitos rodiklius.

Patarimas: Jei nemėgstate sardinių kvapo, konservuotas sardines valgykite su kietai virtais kiaušiniais, graikišku jogurtu, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Šį mišinį tepkite ant trapučių arba į tokį tirštą padažą kabinkite salierų stiebais.

REKLAMA

Morkos

Už gerą regėjimą atsakingas sudėtinis junginys taip pat gali padėti apsaugoti jūsų prostatą. Daug morkų valgantys vyrai 65 procentais mažiau rizikuoja susirgti prostatos vėžiu, lyginant su tais, kurie morkų valgo mažiausiai, atskleidė naujas

Vietname atliktas tyrimas. Kodėl? Morkose esantis karotenas biologiškai yra geriau pasiekiamas, nei kituose maisto produktuose. Tai reiškia, kad organizmas šią maistingąją medžiagą geriausiai įsisavina iš morkų.

Patarimas: Nepamirškite morkų ir razinų salotų. Sutarkuokite pluoštelį morkų, į salotas įberkite saują razinų ir viską pagardinkite šlakeliu raudonojo vyno acto bei alyvuogių aliejaus. Pagal skonį pridėkite druskos ir pipirų. Skanaus!

Parodykite savo artimiems vyrams, kad jie Jums brangūs!

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų