REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigų nesulaukiančių tėvelių eilę papildė studentai

Negavę stipendijų, klimsta į skolas

Išmokos vėluoja ne tik vaikus auginantiems tėvams. Laiku neišmokėtų pinigų laukia ir studentai. Pedagogikos studijas pasirinkę jaunuoliai guodžiasi, kad stipendijos jų kišenių nepapildo jau nuo sausio. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovams dėl to - apmaudu. Esą šiuo metu ieškoma būdų, kaip išspręsti šį klausimą. 

Išmokos vėluoja ne tik vaikus auginantiems tėvams. Laiku neišmokėtų pinigų laukia ir studentai. Pedagogikos studijas pasirinkę jaunuoliai guodžiasi, kad stipendijos jų kišenių nepapildo jau nuo sausio. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovams dėl to - apmaudu. Esą šiuo metu ieškoma būdų, kaip išspręsti šį klausimą. 

REKLAMA

Lietuvos edukologijos universiteto tinklalapyje rašoma, jog abiturientai, nusprendę studijuoti šiame universitete ir pasiryžę siekti pedagogo karjeros, kartu su puse kitų pažangiausių kurso draugų turės galimybę gauti tikslinę stipendiją – po beveik 116 eurų kiekvieną mėnesį.

Tačiau realybė kiek kitokia. Studentų atstovybės nariai, portalui tv3.lt guodėsi, kad šių stipendijų nesulaukia jau kelis mėnesius. Ir artimiausiu metu pinigai jų nepasieks.

REKLAMA
REKLAMA

Studentai klimsta į skolas

„Nuo sausio mėnesio nebegauname pinigų. Tai yra tikslinės stipendijos, kurias mūsų universitete gauna pedagogines studijas studijuojantys studentai. Gaunama suma 115,85 eurų. Tai mėnesinė stipendija, skiriama studentams, neturintiems akademinių skolų, skiriama pagal mokymosi rezultatus. Ją gauna 50% geriausiai besimokančių grupės studentų, esančių valstybės finansuojamose vietose,” - tv3.lt teigė studentė (vardas, pavardė redakcijai žinoma).

REKLAMA

Anot pašnekovės, pinigų nesulaukiantys studentai raminami, jog stipendijos juos pasieks gegužės mėnesį. Tuomet esą bus pervesti visi pinigai, kurie nebuvo išmokėti nuo sausio.

„Nuspręsta, kad šias stipendijas reikia mokėti iš Europos lėšų, o pagal projektą, pinigai bus tik gegužės mėnesį. Tad faktas, jog šios stipendijos turi būti mokamas kas mėnesį – ignoruojamas,“ - piktinosi studentė.

Nors universiteto atstovai ir paaiškino priežastis, kodėl stipendijos vėluoja ir patikino, kad visi priklausantys pinigai bus sumokėti, kai kurie studentai klimsta į skolas. Mat už bendrabutį privalo susimokėti kas mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Studentų atstovybė jau išsiaiškino, kodėl taip ilgai vėluoja stipendijos ir kokia to priežastis. Tačiau faktas tas, kad jų negavome ir studentai neturi pinigų, negali laiku susimokėti už bendrabučius ir kitų mokesčių,“ - sako pašnekovė ir tikisi, kad studentus paguos bent ta mintis, jog gegužę turėtų būti išmokėta gan nemenka suma – už visus 5 mėnesius.

Lietuvos edukologijos universiteto atstovų teigimu, tikslinės stipendijos yra skiriamos aukštųjų mokyklų pirmosios pakopos studentams, studijuojantiems valstybės finansuojamose studijų vietose pagal pedagogikos studijų krypčių programas, skirtas pedagogams rengti.

Per mėnesį šios stipendijos dydis siekia 115,85 eurų. Būtent tikslinės stipendijos yra skiriamos 50% valstybės finansuojamose vietose studijuojančių bakalauro studentų. Tai yra, šią stipendiją grupėje gauna pusė už mokslą nemokančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdami gauti šią stipendiją, studentai negali turėti akademinių skolų bei priklauso nuo mokymosi rezultatų.

Ministerija neskiria pinigų 

Lietuvos edukologijos universiteto atstovų duomenimis, studentams stipendijos išmokamos iki kiekvieno mėnesio 25 dienos. Tikslinės stipendijos esą vėluoja, nes pinigų universitetui neperveda Švietimo ir mokslo ministerija.

„Švietimo ir mokslo ministerija skiria tikslinių stipendijų lėšas Universitetui, o Universitetas paskirsto gautas lėšas pedagogo rengimo programų studentams.

Šiuo metu dar nėra gautos 2018 metų pavasario semestrui reikalingos lėšos, nes pasikeitė tikslinių stipendijų lėšų šaltinis, t. y. skirtos lėšos bus skirstomos ne iš valstybės biudžeto lėšų, kaip buvo iki šiol, o iš ES struktūrinių fondų lėšų. Tuo tikslu Ugdymo plėtotės centras teikė projekto paraišką, informavo Universitetą, kad tikslinės stipendijos bus išmokamos gegužės mėnesį ir studentai gaus visas jiems priklausančias lėšas,“ - tv3.lt teigė Nerijus Žeronas, Lietuvos edukologijos universiteto Tarptautinių ryšių ir ryšių su visuomene skyriaus vyresnysis specialistas.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai tikina, kad šiuo metu ieškoma būdų, kaip šį klausimą išspręsti kuo greičiau. 

„Labai apmaudu, kad susidarė tokia situacija. Švietimo ir mokslo ministerija šiuo metu ieško būdų, kaip būtų galima šį klausimą išspręsti kuo sparčiau.

Tikslinės stipendijos vėluoja dėl struktūrinių fondų, iš kurių mokamos stipendijos, procedūrų. Tikimasi, kad stipendijos bus išmokėtos balandžio gale ar gegužės pradžioje. Tuomet studentams bus išmokėta visa jiems priklausanti suma," - tv3.lt situaciją komentavo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų