REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Pietų Korėja pasibaigus parolimpiadai surengs dėl olimpiados atidėtas bendras karines pratybas, antradienį patvirtino abi šalys.

JAV ir Pietų Korėja pasibaigus parolimpiadai surengs dėl olimpiados atidėtas bendras karines pratybas, antradienį patvirtino abi šalys.

REKLAMA

Pratybos įvyks, nors jos visuomet labai piktina Pchenjaną, o olimpiada paskatino imtis atkurti gerus santykius Korėjos pusiasalyje.

Anksčiau Vašingtonas sutiko patenkinti Seulo prašymą ir dėl olimpiados, siekiant nedidinti įtampos, atidėti metines karines pratybas kodiniu pavadinimu „Key Resolve/Foal Eagle“ („Esminis ryžtas“/„Jaunasis erelis“), kurios paprastai prasideda vasario pabaigoje arba kovo pradžioje ir trunka iki balandžio pabaigos.

Įtampa per šias pratybas paprastai padidėja; Šiaurės Korėja jas vadina invazijos repeticijomis ir rengia savo pratybas, įskaitant raketų paleidimus.

Per olimpiadą Šiaurės Korėja surengė „žavesio puolimą“: atsiuntė į Pjongčangą savo sportininkų, palaikymo komandą ir savo lyderio seserį Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), kuri perdavė Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui (Mun Džejinui) Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) kvietimą atvykti į viršūnių susitikimą Pchenjane.

REKLAMA
REKLAMA

Moon Jae-inas kvietimo kol kas nepriėmė ir nurodė, kad pirma reikia tam tinkamų sąlygų.

Analitikai sako, kad olimpiados paskatintas abiejų Korėjų bičiuliškumas po žaidynių gali ilgai netrukti, juolab prasidėjus pratyboms „Key Resolve/Foal Eagle“.

REKLAMA

Jų pradžios datą sąjungininkės paskelbs kažkuriuo metu po kovo 18-osios, kai pasibaigs parolimpiada, iki balandžio pradžios, Nacionalinei Asamblėjai sakė Pietų Korėjos gynybos ministras Song Young-moo (Song Jongmu), kurį citavo ministerijos atstovas.

JAV pajėgų Korėjoje atstovas naujienų agentūrai AFP tai patvirtino. „Atidėtų pratybų „Key Resolve“ ir „Foal Eagle“ data bus paskelbta pasibaigus parolimpiadai, – sakė jis. – Pratybos buvo atidėtos, jų neatsisakyta.“

Generolas Vincentas K. Brooksas (Vinsentas K. Bruksas), kuris vadovauja 28,5 tūkst. Pietų Korėjoje dislokuotų JAV karių, praėjusią savaitę JAV Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė, kad šios bendros pratybos yra „būtinos siekiant atgrasyti Šiaurės Korėjos agresiją“.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA pirmadienį apkaltino JAV siekiant pratybomis sužlugdyti susitaikymo nuotaiką.

„(Donaldas) Trumpas (Donaldas Trampas) ir jo klika reketuoja norėdami sunaikinti taiką jos užuomazgoje, kuri ėmė rastis Korėjos pusiasalyje“, – sakoma KCNA komentare.

Pchenjanas sako, kad branduolinių ginklų jam reikia apsiginti nuo JAV invazijos grėsmės.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) anksčiau sakė, kad pratybos bus surengtos pasibaigus parolimpiadai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų