REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Po Ramūno Karbauskio kaltinimų LRT – prodiuserio atkirtis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nusprendė paviešinti, kaip jis sako, skandalingus faktus apie Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) lėšų naudojimą. Parlamentaro teigimu, LRT Seimui pateiktoje veiklos ataskaitoje buvo pateikta chaotiška informacija, sumaišytos sutartys, trūko dalies informacijos, ant sutarčių daug kur nėra numerio, nėra datų.

12

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nusprendė paviešinti, kaip jis sako, skandalingus faktus apie Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) lėšų naudojimą. Parlamentaro teigimu, LRT Seimui pateiktoje veiklos ataskaitoje buvo pateikta chaotiška informacija, sumaišytos sutartys, trūko dalies informacijos, ant sutarčių daug kur nėra numerio, nėra datų.

REKLAMA

Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų lyderis žurnalistams aiškino priežastis, kodėl parlamentarai nusprendė sudaryti specialią komisiją tirti LRT veiklą. Seimo narys pateikė sutarčių, kurias parlamentarai gavo iš LRT, pavyzdžius ir vadino jas skandalingai netinkamomis.

„Šitokių stebuklų negali nė vienas teisininkas paaiškinti. Kaip tai galima paaiškinti... matyt, paaiškins. Čia nėra joks kaltinimas. Tiesiog yra nesuvokiama, kaip galima taip tvarkyti sutartis, kaip gali nebūtų punktų, o paskui juos įtraukti. Nemokamos tampa mokamomis sutartimis. Tai, matyt, be konkurso, o po to atsiranda sumos. Mes to suprasti negalime. Tai dar sykį kartoju, kodėl komisija turi būti. <...> Aš net nebūdamas teisininku suprantu, kad sutartis, kurioje nėra dalių, o jos paskui atsiranda – nėra normali“, - spaudos konferencijoje kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Čia pat spaudos konferencijoje LRT žurnalisto Edmundo Jakilaičio paklaustas, ar ataskaitos spragos bandytos aptarti su LRT administracija, R. Karbauskis tikino, kad paprasčiausiai nesulaukė administracijos atsakymo.

REKLAMA

„Atsakydamas į tą klausimą pasakysiu, kad mūsų komitete ir pirmininkas ir generalinis direktorius buvo. Kadangi papildomų klausimų apimtis dėl ataskaitos 2016 m. jos vieno komiteto posėdyje užduoti nepavyko. Todėl buvo priimtas sprendimas kreiptis raštu prašant atsakyti į klausimus. Kaip jau minėjau, to padaryta nebuvo. Nebuvo padaryta du kartus“, - teigė R. Karbauskis.

Prodiuseris pateikė savo paaiškinimą

Žurnalistams pateikdamas LRT finansinių dokumentų pavyzdžius, R. Karbauskis piktinosi, kad juose nurodomos sąmatos neatitinka realybės ir yra kur kas didesnės. Tačiau spaudos konferencijoje dalyvavęs prodiuseris Lauras Lučiūnas patikino, kad sąmatos tikros, tiesiog renginiai – žymiai brangesni.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu jus patikinti dėl tų priedų, kur yra dideli skaičiai prieduose, tai yra arenose rengiami renginiai ir jų sąmatos yra tikrai nedidelės ir nieko nestebina. Jūs matėme „Eurovizijos“ finalo sąmatą ir „LRT 60“ sąmatą. Ten yra renginys Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Kiekviena eilutė ten yra pagrįsta ir paaiškinama.

Tai yra pusės metų šimto žmonių komandos darbas. Turime suvokti, kad tie dalykai, kurie yra areniniai, kiekvienas koncertas kainuoja žymiai brangiau. Dalis tų pinigų sugrįžta mokesčių mokėtojams, nes yra mokama už paslaugas“, - teigė L. Lučiūnas.

Savo ruožtu valstiečių pirmininkas sakė, kad tokių tariamai klaidingų sąmatų yra ne pora, o kur kas daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš galiu pasakyti tik vieną, kad šitų sutarčių, kur yra šimtatūkstantinės sumos tikrai yra ne viena ir ne dvi. Aš galiu rasti paaiškinimą, kur vyksta renginiai arenoje. Bet kur rasite paaiškinimą kalėdiniams vakarėliams ir kitiems renginiams“, - atsakė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar įtaria, jog LRT galėjo vesti apgaulingą apskaitą, R. Karbauskis neatmetė tokios galimybės, tačiau teigė, kad iš gautų dokumentų, kol kas sunku vertinti situaciją, nes dokumentai, parlamentaro teigimu, netvarkingi.

Kaltinimus dėl žemės laiko dėmesio nukreipimu

Portalas tv3.lt primena, kad sausio viduryje Seimas sudarė parlamentinę LRT veiklos tyrimo komisiją. Anot parlamentarų, komisija padės išsiakinti, ar LRT tinkamai leidžiamos valstybinio biudžeto lėšos. Seimo nariai argumentuoja, kad LRT taryba, motyvuodama konfidencialumu, pateikė ne visą Seimo narių prašytą informaciją, o pateikti atsakymai reikalauja išsamios analizės.

REKLAMA

Komisija taip pat aiškinsis, ar LRT valdomo turto (pavyzdžiui, patalpų) nuomos ar kitokio naudojimo kainos atitinka rinkos sąlygas.

Praėjusią savaitę R. Karbauskis savo „Facebook“ paskyroje rašė ketinantis paviešinti dalį LRT Seimo nariams atsiųstų dokumentų. Politikas teigė, kad juose matomi skandalingi faktai apie LRT lėšų naudojimą. R. Karbauskis taip pat pareiškė, kad jam „žinomi nuslėpti informaciją suinteresuotų asmenų veiksmai, po to, kai ėmėsi domėtis LRT finansais“.

Politikas taip pat tikino, kad pastaruoju metu pasigirdusiais kaltinimais jam dėl valdomų žemės plotų siekiama sustabdyti LRT finansinės veiklos tyrimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų