REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kasdien valgė burokėlius (nuotr. 123rf.com)

Šiuo metu apie burokėlius ir jų teikiamą naudą, ypač sportininkams, kalbama vis dažniau ir garsiau. Kai bėgikė Erin Strout pradėjo ruoštis maratonui, ji norėjo sužinoti to priežastis. Ar ši daržovė iš tiesų tokia stebuklinga?

6

Šiuo metu apie burokėlius ir jų teikiamą naudą, ypač sportininkams, kalbama vis dažniau ir garsiau. Kai bėgikė Erin Strout pradėjo ruoštis maratonui, ji norėjo sužinoti to priežastis. Ar ši daržovė iš tiesų tokia stebuklinga?

REKLAMA

Pastaraisiais metais atlikti tyrimai tikrai priverčia stebėtis ir patikėti. Teigiama, jog burokėliuose ypač daug azoto rūgšties, kuri, žinoma, mažina kraujospūdį, be to, išgėrus burokėlių sulčių prieš treniruotę, išeikvojama mažiau energijos.

Pasak mokslinių tyrimų išvadų, 70 ml burokėlių sulčių deguonies suvartojimą užsiimant aktyvia veikla, t.y. bėgiojant, minant dviratį, sumažina net 3%.

Sporto mitybos mokslininkas Askeris Jeukendrupas teigė, jog burokėliai tikrai turi įtakos sportinės veiklos kokybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad burokėliuose esanti azoto rūgštis veikia tik psichologiškai. Tai, jog šis nitratas sumažina kraujospūdį ir turi įtakos širdies sistemos veiklai, yra įtikinama.

REKLAMA

Dabar svarbiausia išsiaiškinti, kokioms sporto šakoms bei kokios rūšies burokėliai turi didžiausios naudos“, - sakė jis.

„Nepaisant visų sportinių rodiklių, visi žinome, jog burokėliai yra itin naudingi mūsų sveikatai. Jei jie padeda geriau bėgti, puiku. Kadangi ruošiuosi maratonui, nusprendžiau 14 dienų vartoti burokėlius. Štai kas nutiko“, - savo pasakojimą pradėjo Erin Strout.

Pirmieji apsilankymai tualete gąsdino

„Žinojau, jog pradėjus vartoti burokėlius, mano šlapimo ir išmatų spalva įgaus raudoną atspalvį. Jei nebūčiau tuo pasidomėjusi, tikriausiai būčiau atsidūrusi ligoninės priimamajame“, - sakė Erin.

REKLAMA
REKLAMA

Burokėliuose esantis pigmentas betaninas pakeičia šlapimo ir išmatų spalvą. Raudonas atspalvis gali išlikti net iki 48 valandų. Tai priklauso nuo to, kiek burokėlių suvartojote.

„Įdomiausia tai, jog taip buvo ne visas 2 savaites. Spalvos pokyčiai priklausydavo nuo to, kaip paruošdavau burokėlius ir kiek jų suvalgydavau.

Didesnį poveikį šlapimo spalvai padarydavo didelis dubuo burokėlių sriubos, nei lėkštė burokėlių ir kitų lapinių daržovių salotų.

Kad ir kaip ten buvo, panikuoti nereikėjo, kadangi valgant šią daržovę gavau itin naudingas maistines medžiagas – vitaminą C, kalį ir kt.“, - tęsė ji.

Jausdavausi soti, o kartais ir išsipūtusi

Burokėliai greitai užpildo skrandį. Vienoje stiklinėje, o tai yra rekomenduotina burokėlių dienos norma, yra maždaug 3,8 g skaidulų (14% rekomenduotinos dienos normos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai burokėlius valgydavau su kitomis daržovėmis ar vaisiais, dėdavau juos į kokteilius, kurie alkį numalšindavo ilgesniam laikui, nei įprasti patiekalai.

Tai buvo tik į naudą, nors kartais atrodydavo, jog persivalgydavau. Taip nutikus, vargindavo nemalonus išsipūtimo jausmas, trukdęs bėgioti.

Visa tai išnyko po kelių dienų, tačiau prie ilgai išliekančio sotumo jausmo taip ir nepripratau. Vieno tiršto kokteilio pakakdavo, kad iki pietų nereikėtų lakstyti link šaldytuvo ir kraustytis po spinteles ieškant užkandžių“, - teigė moteris.

Gėrimas iš burokėlių miltelių mane pykindavo

„Išbandžiau daugybę atletams skirtų produktų, kurių sudėtyje yra burokėlių arba jie pagaminti tik iš šios daržovės. Vienas tokių buvo burokėlių milteliai, kuriuos, sumaišius su vandeniu, reikėjo išgert iki treniruotės likus 30-60 minučių. Tai – nelabai malonus procesas. Vos neapsivėmiau, todėl tai buvo paskutinis kartas, kuomet bandžiau kokį nors miletlių gėrimą. Skonis priminė cheminius vaistus nuo kosulio“, - atskleidė bėgikė.

REKLAMA

Erin dar bandė burokėlių sulčių taurelę, kurioje tilpo 3 burokėliuose esančios medžiagos. Kaip teigiama reklamoje, šis nedidelis kiekis gėrimo gerina ištvermę, deguonies pasisavinimą ir širdies veiklą. Jį vartoti reikia iki treniruotės likus maždaug 3 valandoms.

„Šio skonis buvo geresnis nei miltelių, tačiau ar atliko darbą, kurį žadėjo? Manau, jog taip, nors tiksliai tai įvertinti gan sudėtinga Be to, taip galėjau vienu kartu suvartoti visą burokėlių dienos normą“, - pasakojo ji.

Burokėlius paruošti lengviau, nei maniau

„Virtuvėje esu pakankamai gabi, tačiau niekada anksčiau neteko gaminti burokėlių ar patiekalų, kuriuose jie – vienas iš ingredientų, kadangi burokėliai man atrodė neįveikiamas dalykas. Klydau. Lengviausias būdas paruošti burokėlius – savaitės pradžioje juos apkepti orkaitėje, o po to padėti į šaldytuvą ir vartoti tada, kada nori“, - atskleidė Erin.

REKLAMA

„Taip, burokėlių lupimas yra gan nemalonus procesas, be to raudonos rankos šiek tiek gąsdina, tačiau jos labai lengvai nusiplauna.“

Vartodama burokėlius gavau daugiau naudingų maistinių medžiagų

Nors gero linkintys Erin draugai jai atsiuntė keletą receptų, kaip burokėlius panaudoti desertų gamyboje, moteris jų neišbandė.

„Jau kurį laiką bandau valgyti kuo mažiau saldumynų bei dar labiau sustiprinti savo fizinę formą. Pastebėjau, jog, nors burokėlius į maisto racioną inkorporuoti yra gan sunku, prievartinis to darymas padidino mano suvartojamų maistinių medžiagų kiekį“, - teigė ji.

Paskutinę šio dviejų savaičių iššūkio dieną moteris pasigamino burokėlių barščių, kuriuose, apart pagrindinės daržovės – burokėlio, buvo ir dar daugiau sveikatai naudingų produktų. Be to, juos, kaip pastebėjo Erin, galima valgyti prieš pagrindinį patiekalą arba, barščius pagardinus grietine ir užkandus duona, valgyti vienus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Burokėlių kokteilis? Kodėl gi ne?

Net jei Erin vengė gaminti desertus, tai dar nereiškė, jog ji savęs nelepino.

„Penktadienio laimės valanda – megstamiausias mano laikas. Pirmos šio iššūkio savaitės pabaigoje su draugėmis linksminomės mieste. Staiga suvokiau, jog dienos pabaigą reikia užbaigti burokėliais. Gerai, kad viename bare klientai gali vaišintis alkoholiniu gėrimu, kurio sudėtyje yra šios super daržovės.

Sumaišius burokėlių tyrę, džiną, imbierinį sirupą ir šviežią citriną bei agurką su baziliku, gavosi nuostabus ir gėrimas“, - atskleidė moteris.

Pirmos dvi treniruočių savaitės praėjo geriau, nei tikėjausi

„Dėka darbe susidariusios darbų krūvos, kelionių ir kitų reikalų, bėgimą kuriam laikui teko atidėti. Nerimavau, kokios fizinės formos būsiu ir kaip intensyviai galėsiu treniruotis.

REKLAMA

Nors treniruotis nėra lengva, be jokio vargo įveikiu ilgus atstumus. Ar prie to prisidėjo burokėliai? Nemanau, kad tai vien jų nuopelnas, tačiau jie tikrai nepakenkė. Pastaruosius metus itin dažnai sirgdavau, tačiau jau mėnuo, kaip manęs nebuvo užpuolusi jokia liga. Tikiu, jog taip nutiko dėka geresnės mitybos ir burokėlių“, - užbaigė bėgikė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų