REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Apendicito vieta (nuotr. 123rf.com)

 Daugelį žmonių bent kartą gyvenime kankino pilvo skausmai ar teko susidurti su užkietėjusiais viduriais, apsinuodijimu maistu ar skrandžio virusu. Nors apendicito keliamos problemos yra gerokai retesnės, beveik 5% visos populiacijos galiausiai susidurs ir su šia problema.

9

 Daugelį žmonių bent kartą gyvenime kankino pilvo skausmai ar teko susidurti su užkietėjusiais viduriais, apsinuodijimu maistu ar skrandžio virusu. Nors apendicito keliamos problemos yra gerokai retesnės, beveik 5% visos populiacijos galiausiai susidurs ir su šia problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, jei atsidursite tarp tų kelių nelaimingųjų, apie šią ligą jums būtų naudinga žinoti kuo daugiau.

REKLAMA

„Jei apendicitas nebus gydomas, jis gali plyšti, o tada iškils grėsmė jūsų gyvybei“, - teigė šeimos gydytoja Jennifer Caudle.

Ne visi atvejai, kuomet ims skaudėti apendicitą, baigsis šio organo trūkimu, tačiau kuo ilgiau ši bėda nebus gydoma, kuo labiau delsite kreiptis į gydytoją, tuo didesnė rizika, kad apendicitas galiausiai trūks.

Štai keli įspėjamieji jūsų organizmo siunčiami ženklai, pranešantys, kad kuo skubiau reikėtų kreiptis į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Pilvą skauda labiau, nei bet kada anksčiau

Kai atsiranda problemų su apendicitu, pilvo srityje, o tiksliau zonoje nuo bambos iki dešiniojo šono apačios, atsiranda labai stiprus skausmas. Nors tai dar nereiškia, jog apendicitas tuoj trūks, kad įsitikintumėte, būtina atlikti tam tikrus tyrimus.

Taip pat svarbu atminti, kad skirtingi žmonės patiria skirtingus nepatogumą sukeliančius simptomus. Jei skauda net vaikštant, pilvo srityje skausmas atsiranda kosint ar automobiliu pravažiuojant pro duobę, tai ženklas, kad pilvo sienelėse atsirado uždegimas, apendicitas tuojau pratrūks arba tai jau įvyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jus pykina, jūs vemiate, neturite apetito

Gali būti, jog paprasčiausiai sutriko virškinimas, tačiau jei kartu su šiais simptomais dar kenčiate ir stiprų skausmą, privalote vykti į gydymo įstaigą.

„Apendicito uždegimas kartais pažeidžia kitas virškinamojo trakto dalis, taip pat ir nervų sistemą, dėl ko atsiranda pykinimas, vėmimas“, - teigė gydytoja.

Į tualetą lakstote dažniau, nei įprastai

Kartais apendicitas aptinkamas žemesnėje pilvo dalyje, dėl ko atsiduria arčiau šlapimo pūslės. Kai pastaroji ima kontaktuoti su pažeistu apendicitu, šlapimo pūslė taip pat yra dirginama, dėl ko gali atsirasti jausmas, jog jums metas vėl eiti į tualetą, o kai ten apsilankote, atliekant gamtinius reikalus ima skaudėti pilvą ar kitas kūno vietas. Tokie simptomai taip pat praneša apie šlapimo takų infekciją, tačiau jei prie to paties patiriate ir kitus simptomus, atsiranda tikimybė, jog dėl to kaltas jūsų apendicitas.

REKLAMA

Krečia drebulys, pakilo kūno temperatūra

Atsiradus tokiems simptomams, taip jūsų organizmas praneša, kad kažkur jūsų kūne aptiktas uždegimas. Jei dėl to kaltas apendicitas, jūsų kūnas į tai reaguoja išskirdamas tam tikrus chemikalus, kurie perspėja su infekcijomis kovojančias ląstelės, jog joms pats metas kibti į darbą. Jei prie to paties jus kankina pilvo skausmai arba kūno temperatūra pasiekė neregėtas aukštumas, nieko nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Nesiorientuojate aplinkoje

Jei jums svaigsta galva, nesuvokiate, kas vyksta, nesiorientuojate aplinkoje, tai ženklas, jog uždegimas tik blogėja ir galbūt jis netgi prasiskverbė į kraujotaką, dėl ko gali atsirasti kraujo užkrėtimas. Jei taip jaučiatės, nedelskite, nes galite sau labai pakenkti.

REKLAMA

„Tai nereiškia, kad sutriko smegenų veikla“, - sakė gydytoja. „Infekcijai blogėjant, ji iš mūsų organizmo pasisavina medžiagas, tarp kurių ir deguonį, todėl smegenys jo gauna nepakankamai ir dėl to negali tinkamai funkcionuoti.“

Jei kam nors ėmė svaigti galva, delsti nepatariama. Ar tai būtų susiję su apendicitu, ar su rimtesne liga, pavyzdžiui, insultu, kuo greičiau kreipsitės į gydymo įtaigą, tuo geriau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų