REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime ruošiantis tvirtinti kitų metų šalies biudžetą, pasiūlymas didinti mažiausiai uždirbančių ugniagesių atlyginimus palaikymo nesusilaukė. Idėją kritikavęs premjeras Saulius Skvernelis priminė, kad ugniagesiai savo pinigus iššvaistė pirkdami „auksines kopėčias“.

Seime ruošiantis tvirtinti kitų metų šalies biudžetą, pasiūlymas didinti mažiausiai uždirbančių ugniagesių atlyginimus palaikymo nesusilaukė. Idėją kritikavęs premjeras Saulius Skvernelis priminė, kad ugniagesiai savo pinigus iššvaistė pirkdami „auksines kopėčias“.

REKLAMA

Seimas antradienį tvirtina kitų metų valstybės biudžetą, kuris, valdančiųjų teigimu, yra socialiai orientuotas ir padės sunkiausiai gyvenantiems visuomenės sluoksniams bristi iš skurdo.

Nuo sausio iki 400 eurų didinama minimali alga, iki 380 eurų – neapmokestinamas pajamų dydis. Žadama, kad kitais metais pensijos augs vidutiniškai 63 eurais. Šalpos pensijų, kurios nedidintos 10 metų, kėlimui numatyta 17,8 mln. eurų, o pareigūnų – 1 mln. eurų.

Palaikymo nesulaukė

Ugniagesio gelbėtojo mėnesinis darbo užmokestis be priedų yra 483 eurai, policininkų – daugiau nei 550 eurų, kitų statutinių pareigūnų – virš 500 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai Valerijus Simulik ir Stasys Tumėnas Seime pristatė pasiūlymą didinti mažiausiai uždirbančių ugniagesių atlyginimus.

REKLAMA

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pirminės grandies pareigūnų atlyginimai yra mažiausi ne tik Vidaus reikalų ministerijos sistemoje, bet ir visoje valstybės tarnyboje. <...> Dabar į pavojingus gaisrus vyksta ekipažai 2-3 asmenų, kai turėtų vykti 4-5. Vadinasi, rizikuojama gyvybe, sveikata. Kai įvyks bėda, ne tada bus metas spręsti šią problemą“, - pristatydamas pasiūlymą kalbėjo S. Tumėnas.

Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka Vyriausybės vardu pasiūlymui nepritarė, primindamas, kad kitąmet pareigūnų algoms ir taip jau numatytos lėšos.

REKLAMA
REKLAMA

„Patobulintame 2018 m. valstybės biudžeto įstatymo projekte darbo užmokesčiui papildomai numatyta 2,2 mln. eurų. Palyginus su 2017 m., asignavimai darbo užmokesčiui iš viso didėja 4,84 mln. eurų. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2018 m. programos sąmatą nustatys ir tvirtins vidaus reikalų ministras“, - posėdyje sakė V. Šapoka.

Guodžia, kad atlyginimai kils per mokesčius

Palaikydamas Vyriausybės nuomonę, premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad bet kokiu atveju pareigūnams atlyginimai didės jau vien dėl įvairių mokesčių permainų.

„Visos įstaigos, visos organizacijos nori padidėjimo. Mes vertiname sudėtingą ir įtemptą darbą, tas padidėjimas yra vieniems didesnis, kitiems – mažesnis. Įvertinus mokestinius pataisymus, kurie liečia visus dirbančiuosius, tai ir per vaiko pinigus ir kitas skatinamąsias priemones reikia įvertinti, kad bendras pinigų padidėjimas bus. Šiandien deja yra tik tokios galimybės“, - sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas piktinosi, kad nuo šiol sprendimus dėl pareigūnų atlyginimo priims vidaus reikalų ministras, ir ragino Seimą palaikyti ugniagesiams palankų pasiūlymą.

„Savivaldybių priešgaisrinės apsaugos darbuotojai išvis balansuoja ant minimalios ribos. Aš kviečiu palaikyti kolegos pateiktą pasiūlymą ir kad būtų aiškiai išreikšta Seimo valia, o ne tikėtis, kad galbūt nuspręs vidaus reikalų ministras, o galbūt nenuspręs“, - teigė J. Olekas.

Balsavo 103 iš 104 užsiregistravusių Seimo narių: už – 56, prieš – 9, susilaikė – 38. Balsavimas susilaukė ovacijų, tačiau pasiūlymas nepriimtas, nes nesurinko 71 parlamentarų balso.

REKLAMA

Priminė „auksines kopėčias“

Po balsavimo premjeras J. Olekui priminė, kad anksčiau ugniagesių atlyginimai jam taip nerūpėjo. Taip pat S. Skvernelis Seimo salėje pastebėjo, kaip Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas švaistė pinigus „auksinių kopėčių“ nuomai.

„Kalbant apie disproporciją, kodėl vienose įstaigose (alga) mažesnė, kitose – didesnė, tai noriu priminti, kad įstaiga, kuri nuomojo už neaiškias kainas neaiškios paskirties techniką, kuri ugniagesiams nėra reikalinga, tai ir neleido padaryti taip, kad pinigai būtų nukreipti atlyginimams didinti“, - sakė S. Skvernelis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Jurgis Razma apgailestavo, kad balsavimas buvo toks nejautrus, o premjerui priminė, kad už pinigų švaistymą atsakingi departamento vadovai, o ne pareigūnai.

„Tai, ką sakė premjeras dėl auksinių kopėčių ir panašių istorijų šiame departamente, už ką atsakingi vadovai, kurie priima sprendimus, dėl to neturi kentėti eiliniai darbuotojai“, - kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų