• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje dislokuota „Patriot“ priešlėktuvinės gynybos sistema vien savo buvimu Rusijai jau gali brangiai kainuoti, – mano ekspertai.

Lietuvoje dislokuota „Patriot“ priešlėktuvinės gynybos sistema vien savo buvimu Rusijai jau gali brangiai kainuoti, – mano ekspertai.

REKLAMA

„Patriot“ sistema į Lietuvą atgabenta pirmą kartą. Ją atsivežė Jungtinių Valstijų kariai, kurie šį mėnesį dalyvaus oro gynybos pratybose Šiauliuose.

Ką Rusijai reiškia „Patriot“ pasirodymas?

Politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis teigia, kad net trumpas šios priešraketinės sistemos dislokavimas Lietuvoje jau yra didelis pasiekimas ir papildomas galvos skausmas Rusijai.

„Gynybos planavimo požiūriu, visiškai nesvarbu, kiek šioji „Patriot" baterija bus Lietuvoje. Nors ir vieną dieną – vakar atvažiavo, šiandien išsiskleidė, įjungė radarus, ryt susiskleidė ir išvažiavo. Viskas, kariniam planavimui to pakanka – amerikiečiai jau žinos, kiek laiko trunka „Patriot" baterijos logistika į Lietuvą, ką mato sistemos radarai, kokie galimi apribojimai apšaudant taikinius. Čia lygiai kaip su tais Rusijos „Iskanderais“ Kaliningrade – nesvarbu, yra jie ten pastoviai dislokuoti, ar nėra – svarbu, kad Rusija gali juos ten atvežti ir praktiškai išbandė logistiką. Todėl NATO buvo priversta į tai reaguoti. <...> Dabar, kai NATO išbandė „Patriot“ sistemos dislokavimą Lietuvoje, jau Rusijos Generalinio štabo planuotojai bus priversti reaguoti į NATO veiksmus. Yra, nėra „Patriot“ Lietuvoje, bet Kaliningrade dislokuotos aviacijos veiksmai turės būti planuojami atsižvelgiant į galimą „Patriot“ panaudojimą prieš ją“, – savo socialinėje paskyroje rašo apžvalgininkas.

Anot A. Bačiulio, „Patriot“ šaudo labai taikliai ir gali net visiškai užkirsti kelią „Iskander“ panaudojimo sėkmei. O tai reiškia, kad norėdama išlaikyti karinę galią regione, Rusija turės stiprinti pajėgumus. „Ką tai reiškia Rusijos planuotojams? Reikia didinti „Iskanderų“ kiekį salvėje. Vadinasi, reikia daugiau ne tik pačių raketų, bet ir paleidimo kompleksų, ir užtaisymo mašinų, ir brangių, Baltijos pajūrio žiemą atlaikančių angarų jiems. O visa tai kainuoja pinigus, daug pinigų, kurių Rusijos kariuomenei jau ima stigti. <...> Kaliningrade dislokuotai 152-ai Černiachovsko raketų brigadai „Iskanderai“ buvo užsakyti papildomai, pagal 2018-25 metų kontraktą. Angarų kompleksas joms irgi užsakytas ir pradėtas statyti vėliau, pagal papildomą užsakymą. Tai neplaninės išlaidos, kurioms lėšas reikėjo rasti kažkurių kitų karinių išlaidų sąskaita. O dabar reikės užsakyti dar daugiau raketų ir paleidimo sistemų, nes kitaip pradiniai planai byra. Štai ką padaro viena, trumpam pratybom atvežta „Patriot“ baterija“, – reziumuoja apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Kur nuves raumenų demonstravimas?

Saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius sako, kad „Patriot“ sistemos pasirodymas Lietuvoje iš tiesų nėra gera žinia Rusijai. „Tęsiasi raumenų demonstravimas. Kol kas nėra jokių prielaidų, kad tai pavirstų kažkuo rimtesniu. Nes NATO per daug konsoliduotas ir stiprus, o Rusija per daug silpna ir ekonomiškai nusmukusi. „Patriot“ jai yra dar viena bloga žinia. Teoriškai tos raketos gali sunaikinti ir numušti priešininko raketas. Kol nebuvo „Patriot“, Rusija galėjo džiaugtis savo „Iskander“, nes jie buvo praktiškai neatmušami. Šios raketos teoriškai galėjo pasiekti tiek Baltijos valstybės, tiek Lenkiją ar Vokietiją.

Dabar galios situacija pasikeitė ir Rusija teoriniame lygmenyje turės į tai atsižvelgti. Taip tarsi sakome, kad savo „Iskanderu“ mūsų neišgąsdinsite, turime jam priešnuodį. Kaimyninės šalys taip pat bando demonstruoti prieš Rusiją savo galią – lenkai perka už daug milijardų priešraketinę sistemą. Tokie veiksmai subalansuoja karinę galią tarp skirtingų regionų. Tačiau yra ir pavojus – vienas parodo kumštį, kitas parodo. Istoriškai žiūrint taip vyksta eskalacija, kuri pasibaigia vienokiu ar kitokiu išsikrovimu. Labai nesinorėtų, kad šie raumenų demonstravimai baigtųsi karšta iškrova. Tačiau greičiausiai per kiek laiko bus surastas konsensusas. Tam Kremlius turi visų pirma pakeisti savo poziciją“, – sako gynybos ekspertas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų