REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privati JAV kosminių skrydžių bendrovė „SpaceX“ modernizuota raketa „Falcon 9“ sėkmingai iškėlė į orbitą Kanados mokslinį palydovą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „SpaceX“ atstovų, naujoji „Falcon 9“ raketos modifikacija 1.1 gavo 60 proc. galingesnius variklius, naujas avionikos sistemas, didesnes raketinio kuro talpyklas, todėl gali kelti į orbitą 30 proc. didesnės masės naudingąjį krovinį nei iki šiol. Tuo tarpu tokio skrydžio kaštai išliko beveik nepakitę lyginant su ankstesniąja „Falcon 9“ modifikacija.

REKLAMA

Sekmadienį vakare Lietuvos laiku į orbitą iškeltas Kanados palydovas „Cassiope“ skirtas jonosferos, Žemės magnetinio lauko pokyčių ir „kosminių orų“ tyrimams, sakoma bendrovės pranešime. Kartu į orbitą buvo paleisti ir 5 mažesni palydovai. „SpaceX“ atstovų teigimu, naujosios raketos modifikacijos skrydis tam tikra prasme buvo bandomasis: sėkmingas palydovų iškėlimas patvirtino, kad naujosios raketos sistemos veikia normaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios „Falcon 9“ modifikacijos paleidimas kainuoja apie 56 mln. JAV dolerių, ji gali kelti į orbitą iki 13 tonų krovinius. Ankstesnioji „Falcon 9“ raketa galėjo skraidinti iki 10 tonų naudingąjį krovinį.

„SpaceX“ planuoja spalio mėnesį naująja „Falcon 9“ raketa į geostacionarią orbitą iškelti ryšių palydovą. „SpaceX“ gamina „Falcon 9“ raketas ir „Dragon“ krovininius kosminius laivus, kuriais į Tarptautinę kosminę stotį gabenami kroviniai. „Dragon“ gali gabenti iki 6 t masės krovinių. Bendrovė ketina pagaminti ir pilotuojamą „Dragon“ modifikaciją, kuria į TKS galėtų atskristi JAV astronautai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų