REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukšto rango JAV pareigūnas trečiadienį atmetė priekaištus dėl Vašingtono pasiūlymo dislokuoti Lenkijoje priešraketinės gynybos sistemos elementus ir sakė, kad priešraketinis skydas skirtas apsaugoti Europą, o ne padidinti Amerikos karinę galią.

REKLAMA
REKLAMA

"Galima užtikrinti Jungtinių Valstijų gynybą ir be jokių įrenginių Lenkijoje", - žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Europos reikalams Danielis Friedas (Danielis Fridas), kuris dvi dienas Varšuvoje vedė derybas su lenkų pareigūnais.

REKLAMA

"Jei mums rūpėtų tik Jungtinių Valstijų gynyba, nevestume derybų Lenkijoje", - sakė jis.

Vašingtonas planai dislokuoti dešimt raketų-perėmėjų be kovinių galvučių Lenkijoje ir įrengti radiolokacine stotį Čekijoje, kad būtų užkirstas kelias galimoms nedraugiškų valstybių, ypač Irano, atakoms, yra "dalis Europos, ne Amerikos, gynybos", pabrėžė D.Friedas.

"Mums nenaudinga, jei Europa bus neapsaugota, nors Jungtinių Valstijų gynyba ir neturės spragų. Transatlantinis saugumas negali būti dalomas", - sakė D.Friedas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV planai dėl priešraketinio skydo sulaukė itin griežtų žodinių Rusijos atakų ir buvusio Lenkijos vyriausybės pareigūno kritikos.

Kremlius šiuos planus pavadino grėsme Rusijos saugumui.

"Ši sistema nekelia grėsmės Rusijai, ir ji tai žino", - sakė D.Friedas.

"Visais lygiais vedėme išsamias konsultacijas su rusais dėl raketinės gynybos apskritai ir konkrečių mūsų planų, susijusių su Čekija ir Lenkija", - sakė D.Friedas.

Ši sistema bus skirta "atremti labai ribotą skaičių raketų, paleistų iš Artimųjų Rytų regiono, ypač Irano", sakė D.Friedas.

"Ji neapsaugotų nuo Rusijos balistinių raketų - ji tam neskirta ir neturės tokių pajėgumų", - sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Europos reikalams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų