REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čekija nenori priimti Gvantanamo kalinių, po susitikimo su Prahoje viešinčiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi pareiškė Čekijos vadovas Vaclavas Klausas.

REKLAMA
REKLAMA

"Čekijos vyriausybės ir mano nuomone, mes nenorime Čekijos Respublikoje tokių kalinių", - atsakydamas į žurnalistų klausimus ketvirtadienį sakė V.Klausas.

REKLAMA

Lietuva vasario 5 dieną gavo prašymą priimti du sulaikytuosius Gvantanamo kalinius. Nepatvirtintomis žiniomis, minėti asmenys - uzbekų tautybės. Vasario pradžioje Prezidentūroje vykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio metu Užsienio reikalų ministerija buvo įpareigota konsultuotis šiuo klausimu su JAV ambasada.

V.Ušackas yra sakęs, kad minėti du kaliniai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui. Jo teigimu, bus svarstoma galimybė suteikti jiems politinį prieglobstį. Pasak ministro, derybos su JAV bus dvišalės, tačiau ketinama atsižvelgti ir į bendrą ES poziciją šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosiomis kadencijos savaitėmis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) įsakė atlikti tarpagentūrinį Gvantanamo kalėjimo statuso įvertinimą, įgyvendindamas savo planą iki 2010 metų pradžios uždaryti sulaikymo centrą, kuriame šiuo metu laikoma daugiau nei 240 įtariamųjų.

Sulaikymo centras nuošalioje Gvantanamo bazėje buvo atidarytas po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro išpuolių prieš Jungtines Valstijas.

JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Europos ir Eurazijos reikalams Danielis Friedas (Danielis Frydas) buvo paskirtas pasiuntiniu, kuris dalyvaus derybose su kitomis šalimis, galinčiomis priimti sulaikytuosius iš Gvantanamo. 27 Europos Sąjungos (ES) šalys siekia susitarti dėl bendros pozicijos, kaip būtų galima geriausiai padėti JAV išspręsti šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo viduryje dienomis Vašingtone lankėsi aukšto lygio ES delegacija, kuri tarėsi dėl šio sulaikymo centro likimo ir aiškinosi, kaip JAV institucijos nustatė, kad apie 60 iš 240 Gvantanamo kalinių gali būti paleisti, tačiau negali būti perkelti į Jungtines Valstijas.

Pasak Vašingtono, buvusius kalinius gali tekti perkelti į kitas šalis, nes tėvynėje jiems gali būti įvykdyta mirties bausmė, o kai kurie gali būti teisiami JAV teismų. Dalies sulaikytųjų tikriausiai nebus įmanoma teisti, perkelti arba paleisti.

Kai kurios ES šalys pareiškė esančios beveik pasiruošusios priimti buvusius kalinius, laikantis griežtai nustatytų sąlygų. Bendrija taip pat aiškinasi kitas galimybes, tokias kaip lėšų skyrimą kitoms šalims, kurios būtų pasiruošusios priimti Gvantaname laikytus asmenis.

REKLAMA

Gvantaname beveik nebeliko ES šalių pilietybę turinčių asmenų, o Bendrijos narės gali reikalauti nepriklausomai įvertinti buvusių kalinių galimai keliamą grėsmę, pasinaudojant JAV žvalgybos duomenimis.

Jeigu šios sąlygos būtų patenkintos, buvusiems kaliniams gali būti suteikta teisė būti ES šalyse. Kai kuriems taip pat gali būti 1-3 metams suteiktas pabėgėlių arba saugumų asmenų statusas, taip pat imtasi priemonių, turinčių padėti jiems integruotis į visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų