REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širvintose – koronaviruso detektyvas. Infekcija užsikrėtusi pacientė apkaltino rajono merę Živilę Pinskuvienę liepus greitajai net su policija išvežti ją į Vilniaus Santaros klinikas, nors moteris sunkių simptomų nejaučia ir norėtų ramiai gydytis namie. Merė atkerta, kad šeima nesilaikė saviizoliacijos. Tuo metu Lietuvoje COVID-19 nusinešė jau 13 gyvybių, o susirgusiųjų skaičius perkopė 800-us.

Širvintose – koronaviruso detektyvas. Infekcija užsikrėtusi pacientė apkaltino rajono merę Živilę Pinskuvienę liepus greitajai net su policija išvežti ją į Vilniaus Santaros klinikas, nors moteris sunkių simptomų nejaučia ir norėtų ramiai gydytis namie. Merė atkerta, kad šeima nesilaikė saviizoliacijos. Tuo metu Lietuvoje COVID-19 nusinešė jau 13 gyvybių, o susirgusiųjų skaičius perkopė 800-us.

REKLAMA

Širvintų miestelis dėl karantino ištuštėjęs, tačiau apie pirmąjį čia fiksuotą koronaviruso atvejį greitai išgirdo ne tik vietos gyventojai, bet ir visa Lietuva. Dėmesio centre vėl atsidūrė rajono merė Živilė Pinskuvienė. Kaip TV3 žinioms pasakoja šiuo metu Santaros klinikų palatoje gulinti COVID-19 užsikrėtusi Loreta Savarauskienė, apie teigiamą testo rezultatą ji sužinojo tik penktadienį. O jau šeštadienį viskas pakrypo labai keista linkme. Pirmiausia, kaip ir pridera, šeimai paskambino pareigūnas pasitikrinti, ar ji laikosi saviizoliacijos. O po pokalbio ramybė truko neilgai.

„Gal pusvalandis, gal ir tiek nepraėjo, sulaukėm policijos skambučio, kad „stovim po jūsų langais, gavom iškvietimą, kad neįsileidžiat į namus“. Mes su vyru pakraupę: ko mes neįsileidžiam, kas norėjo įeiti į namus? Sako, atvažiuoja greitoji išvežti manęs“, – pasakojo L. Savarauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, pokalbio su pacientės vyru atgarsiai greitai pasiekė merės ausis, ir greitąją moteriai iškvietė pati Ž. Pinskuvienė. Ji paaiškina, kodėl.

REKLAMA

„Vyras pasakė: žmona pasikelti negali, pamojuoti negali, jaučiasi blogai, dūsta, jai labai blogai. Padėjo ragelį ir pasakė nesikišti. Sakykit, ką tokiu atveju jūs darytumėt mūsų vietoje?“, – patikino Širvintų merė Ž. Pinskuvienė.

Pacientė atkerta, kad politikė negali žinoti pokalbio, kuriame nedalyvavo, detalių.

„Tikrai taip nesakė. Merė iš viso tokių dalykų išvis neturėtų traktuoti, nes ji negirdėjo“, – kirto pacientė L. Savarauskienė.

Pacientė pasakoja dar bandžiusi atšaukti iškvietimą, nes nesijautė taip blogai, kad reikėtų važiuoti į ligoninę Vilniuje. Norėjo likti ir ramiai sveikti namie.

REKLAMA
REKLAMA

 „Aš pati skambinausi greitajai, kai sužinojom, kad čia taip. Sakau – man greitosios nereikia, atšaukit iškvietimą. Sako – mes atšaukti negalim. Bet, sakau, aš tas ligonis ir man nereikalinga jokia pagalba. Sakė – aiškinkitės su mere. Gali žmogus sveikas tapt ligoniu, kai šitokie dalykai“, – akcentavo L. Savarauskienė.

L. Savarauskienė sako dėl patirto streso tik dar labiau susigadinusi sveikatą. O naudos – jokios.

„Man Santarose – tas pats, kas namuose. Vaistų jokių, tik gulėjimas. Viskas“, – pasakoja moteris.

Merė Ž. Pinskuvienė tikina turinti žinių, kad šeima nesilaikė saviizoliacijos, tačiau pacientė aiškina, kad izoliavo save net savaite anksčiau nei priklausė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir parduotuvėje buvo matyti, ir kieme, ir šiukšles nešančius. Mes nereaguoti negalime“, – kalbėjo merė. 

„Mums saviizoliuotis niekas neliepė. Nei skambino iš Ukmergės, kad tie, kas turėjo kontaktą, turi saviizoliuotis. Nei ta pati merė nepasirūpino“, – tęsia pacientė.

Paklausta, ar dažnai informaciją apie pacientus sužino anksčiau už greitąją pagalbą, Pinskuvienė atsako šitaip.

„Aš jaučiuosi už tai atsakinga. Visiškai nesvarbu – ar ekstremalių situacijų vadovė, ar administracijos direktorė – kas pagal popieriukus atsakingas. Aš esu rajono meras“, – tvirtai teigė Širvintų merė.

Pačių širvintiškių nuomonės apie šią istoriją išsiskiria.

„Pasielgta per daug drastiškai, turėjo būti atsižvelgta į žmogaus norą likti namuose.“

„Pasielgė labai gerai, nes jinai saugo visus gyventojus Širvintų.“

O medikai tvirtina, kad sunkių simptomų nejaučiantys pacientai išties sveikti gali namie, be to, taip neapkraunamos ligoninės.

REKLAMA

„Lengvai sergantiems pacientams jokios priežasties nėra būti toje įstaigoje. Esmė tokia, kad specifinio gydymo nėra, svarbiausia yra izoliacija, kontaktų vengimas“, – akcentavo Medikų sąjūdžio viceprezidentė Jurgita Sejonienė.

Tiesa, J. Sejonienė pabrėžia, kad, jeigu asmuo gyvena ne vienas ir šeimoje nepavyksta išvengti kontaktų, savivaldybės turi pasirūpinti, kur pacientą izoliuoti. Tai gali būti specialiai tam numatytos patalpos arba vietos ligoninė, tačiau tikrai ne darbo į valias turinčios Santaros klinikos.

Tuo metu koronavirusas per parą nusinešė dar tris tautiečių gyvybes. Taigi iš viso Lietuvoje jau fiksuota 13 mirčių nuo COVID-19. Vėlų šeštadienio vakarą vienas pacientas mirė Kauno klinikinėje ligoninėje. Sekmadienį dar viena gyvybė užgeso Šiaulių Respublikinėje ligoninėje. Žiniasklaida skelbia, kad koronavirusas pasiglemžė 61-erių Šeduvos malūno savininko Zigmo Daukšos gyvybę. Taip pat 13 koronaviruso auka mirė Santaros klinikose Vilniuje. Visi tyrsasmenys priklausė rizikos grupei. Per parą šalyje užfiksuota 40 naujų ligos atvejų, tai mažiau nei užvakar, tiesa, ir ėminių ištirta maždaug šešiais šimtais mažiau. Registruotų užsikrėtusiųjų Covid-19 mūsų šalyje jau 811.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų