• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsūs Lietuvos žmonės irgi taupo. Žino, kaip nebrangiai pamaitinti šeimyną. Taupo jie ir elektrą, ir vandenį. Ne vien dėl sunkmečio - dar ir iš ekologinių paskatų.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai viename sostinės restoranėlyje prie kavos susėdę aktorė Gražina Baikštytė, aktorius Darius Auželis ir dizaineris Aleksandras Pogrebnojus kalbėjosi apie elektros energijos taupymą. Jiems už nugarų puodų dangčiais žvangino garsus šalies virėjas Linas Samėnas. Dviejuose puoduose jis virė jautienos sriubą.

REKLAMA

Vieną puodų L.Samėnas buvo uždengęs dangčiu ir nustatęs 4 lygio temperatūrą, greta verdančiam puodui buvo nukeltas dangtis, o temperatūros rankenėlė nustatyta 5 lygiu. Šiuo paprastu eksperimentu siekta įrodyti, kiek daug energijos sutaupo dangtis, - pirmiau užvirė puodas, stovėjęs ant mažesnės ugnies, bet buvęs uždengtas. “Man labai aktualu taupyti energiją. Uždengtas puodas energijos sunaudoja 40 procentų mažiau”, - teigė L.Samėnas.

REKLAMA
REKLAMA



SUPERKULINARAS Linas Samėnas mokė, kaip ekologiškai ir taupiai išsivirti sriubos. (Vyginto Skaraičio nuotr.)

G.Baikštytė sakė, kad jos šeima - saikingai taupanti. “Mums dar reikia mokytis. Bet kad išeinant iš virtuvės privalu išjungti šviesą, jau suprantame visi. Nors jei namie bus įjungtas televizorius - jis veiks visą dieną. Lygiai taip pat ir kompiuteris”, - prisipažino G.Baikštytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Auželis - taupesnis. “Ryte arbatinuką verdu ne pilną, o tik pusiuką. Mano name yra lauko apšvietimas, bet galvoju padaryti taip, kad jis veiktų budėjimo režimu: jei sujuda koks nors objektas, tada įsijungia šviesa. Ir koridoriaus lemputės kad reaguotų į judesį. Jei dar statyčiau namą, šviesa turėtų įsijungti pati, kad moterims, grįžtančioms su nešuliais, nereikėtų alkūnėmis ieškoti elektros jungiklių. Ateini - namas tave pasitinka”, - kalbėjo D.Auželis. Jis būtų nieko prieš ir vėjo jėgainę savo žemėse pasistatyti.

REKLAMA



KAIP IŠSIVIRTI PIGIOS SRIUBOS? Nueiti pas kaimyną, - šmaikštavo dizaineris Aleksandras Pogrebnojus. (Vyginto Skaraičio nuotr.)

“Aš turbūt pats netaupiausias šioje kompanijoje, - šyptelėjo A.Pogrebnojus. - Nieko nėra “fainiau”, kai temstant ateiti ir įsijungti visas šviesas. Argi įdomus gyvenimas, kai visąlaik tik ir galvosi, kaip sutaupyti? Aš griežtai prieš vėjo jėgaines, tai labai gadina vaizdą. Danijos kaime jau buvo net juokinga - vien jėgainės. Kaipgi atrodytų Vilnius su jėgainių propeleriais? Kaip Karlsono miestas! Užtenka jau stikliniai bokštai sudarkė vaizdą.”

REKLAMA

Dizaineris mano, kad Lietuvoje pasklidusios ekologinės idėjos ir užaugusi armija jų sekėjų iš esmės ne kažin ką gali pakeisti. “Lietuvos tarša nelygi JAV ar Kinijos taršai. Ten viena gamykla tiek priteršia, kiek visa Lietuva”, - sakė jis ir kvietė labiau spausti Europos Sąjungą, kad ši reikalautų atsakomybės iš didžiųjų teršėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jei visgi laikytis principo, kad reikia pradėti nuo savęs? “Tada galima nesipraust taip dažnai. Arba praustis tamsoje. Arba, kaip rodė Bogotos meras - kol muiliniesi, užsuki vandenį”, - šypsojosi A.Pogrebnojus.

Vėliau L.Samėnas visus pakvietė paskanauti sriubos. Virėjas išdavė, kad restorane gera sriuba pradedama virti iš vakaro, paliekama per naktį, tada jos 60 procentų nugaruoja, o kitą dieną sriuba verdama dar 4 valandas. Bet šįkart jis tevirė valandą. Ir, suprantama, nenaudojo jokių kubelių. “Druska, pipirai, česnakas, čiobreliai”, - už skonį atsakingus ingredientus vardijo Linas. Tiesa, jis pats sriubų nemėgsta. “Nevalgau jų, nors ir žinau, kad reikia”, - prisipažino L.Samėnas.

REKLAMA

“Vakaro žinios” pasiteiravo virėjo ir kitų, kaip sunkmečiu pasigaminti sriubą iš kirvio. “Tai pasiimi E621 kubelį, užsipili verdančiu vandeniu ir su kibinu suvalgai”, - juokėsi L.Samėnas. “Pas kaimyną reikia eiti valgyti. Paprasčiausias ir patikrintas variantas”, - šmaikštavo A.Pogrebnojus.

REKLAMA



PIGIŲ IR SKANIŲ PATIEKALŲ receptus dalijo aktoriai Gražina Baikštytė ir Darius Auželis. (Vyginto Skaraičio nuotr.
)

G.Baikštytė pasidalijo dviem savo receptais. “Vienas jų: išverdu vištą, supjaustytą gabalėliais. Išgraibau mėsą, o į gautą sultinį pridedu ko noriu - makaronų ar savo mėgstamų daržovių. Tada vištą atskiriu nuo kaulų, susmulkinu, pridedu svogūnėlių, šampinjonų, paprikų, padažėlį su grietinėle pasidarau, ryžių išsiverdu - karališka vištiena išeina. Visai šeimynai ir ne vienam kartui užtenka, - sakė aktorė. - Arba čili sriuba: pusę kilogramo faršo apkepinu su raudonomis konservuotomis pupelėmis ir smulkintais pomidorais savose sultyse, viską suverčiu į puodą, šiek tiek vandens, sūrio, čili prieskonių. Išeina pusiau sriuba - pusiau antras. Nebrangiai kainuoja ir labai skanu.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Auželis pasiūlė kitokį receptą: “Imkite rūkytos šoninės ar dešros gabalaitį. Tokį, kuris neva jau nepatraukliai atrodo, bet dar turi kvapą. Gerą pusvalanduką paverdate, dar pridedate žolelių. Ypač tinka prieskoniai iš tolimų kraštų, kurių jau ir pavadinimai nusitrynę, bet iš penkto karto vis tiek ką nors pataikysi. Ir, aišku, bulvyčių dėl tirštumo reikia įdėti. Viskas!”

Jurga KLIMAITĖ-RIEBLING

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų