Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad atšilus orams ir jau prasidėjus kalendorinei vasarai, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo.
Vasaros laikotarpiu dažniausiai užsikrečiama bakterinės etiologijos infekcijomis, tokiomis kaip šigelioze, salmonelioze, kampilobakterioze ir kt. Šias ligas sukeliančios bakterijos šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekusios į maisto produktus – daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis.
Pagrindinės apsinuodijimo maistu priežastys yra:
Greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypač jei toks maistas kelias valandas laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje.
Patogeniniais mikroorganizmais užterštas atvirų vandens telkinių vanduo (jo nurijus).
Kadangi efektyvių skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinė profilaktikos priemonė yra saugus maistas ir asmens higiena, t.y. švarios rankos ir švari aplinka.
Kaip išvengti minėtų ligų vasarą poilsio metu gamtoje, pataria Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė:
Ruošiantis į kelionę ar į gamtą, įsidėti negreitai gendančių maisto produktų.
Maistą termoizoliacinėse dėžėse laikyti ne ilgiau kaip vieną dieną.
Užkandžiams gamtoje pasiimti labiausiai tinkamo maisto - šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, vaisių, daržovių.
Neplauti vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje.
Maistui vartoti tik švarų geriamą vandenį.
Vengti užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis.
Saugoti maistą nuo musių ir graužikų.
Maudantis jūroje, ežere ar upėje, stengtis, kad vanduo nepatektų į burną.
Prieš valgį nusiplauti rankas su muilu.
Kelionės ar išvykos metu turėti drėgnų servetėlių rankoms.
Vykstant į gamtą kelioms dienoms labai svarbu įvertinti kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo, geriamo vandens.
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.