REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Rusiją sekmadienį parskridusiam ir iš karto sulaikytam opozicionieriui Aleksejui Navalnui valdžia iškart surengė ir improvizuotą teismą – tiesiog policijos nuovadoje. Pas opozicijos lyderį neįleidžiami jo advokatai. Prie policijos pastato jau būriuojasi žmonės. Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija prašo visos Europos sąjungo įvesti Maskvai papildomų sankcijas, jei Navalnas nebus paleistas.

Į Rusiją sekmadienį parskridusiam ir iš karto sulaikytam opozicionieriui Aleksejui Navalnui valdžia iškart surengė ir improvizuotą teismą – tiesiog policijos nuovadoje. Pas opozicijos lyderį neįleidžiami jo advokatai. Prie policijos pastato jau būriuojasi žmonės. Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija prašo visos Europos sąjungo įvesti Maskvai papildomų sankcijas, jei Navalnas nebus paleistas.

REKLAMA

Paskutinę akimirką iš Maskvos Vnukovo į Šeremetjevo oro uostą nukreiptam lėktuvui nusileidus – Aleksejus Navalnas dar spėjo duoti trumpą interviu su juo keliavusiems žurnalistams:

„Aš nebijau. Aš visiškai normaliai praeisiu pasienio kontrolę, išeisiu ir važiuosiu namo. Nes žinau, kad esu teisus, žinau, kad visos bylos man sufabrikuotos…“

Bet Kremliaus apnuodytas kritikas jau žinojo, kad tiesiai namo jo nieks neišleis. Prie pasų kontrolės jį pasitinka keli policijos pareigūnai. Ir netrukus opozicionierius atsisveikinęs su žmona Julia išvedamas.

REKLAMA
REKLAMA

Už pusšimčio kilometrų – Vnukovo oro uoste opozicionieriaus laukę rusai išvaikomi pareigūnų. Šeremetjevo oro uoste Aleksejaus Navalno žmonai beliko padėkoti rėmėjams.

REKLAMA

„Jie taip smarkiai bijo Aleksejaus, kad praktiškai šiandien vakare paralyžiavo visus skrydžius Maskvoje. Pakėlė tiek žmonių. Tiesiog dėl žmogaus, kuris atskrido į tėvynę. Svarbiuasia, ką Aleksejus šiandien pasakė – jog jis nebijo. Ir aš nebijau. Ir jus visus kviečiu nebijoti. Ačiū, kad palaikote“, – sako opozicionieriaus žmona Julia Navalnaja.

Iš oro uosto pareigūnų vakar grandiozinės operacijos metu išvežtas Navalnas liko vienas, be advokatų. Šiandien pastarieji bandė patekti į policijos pastatą Chimkuose, Maskvos šiaurės vakaruose, kur išvežtas Navalnas, bet nesėkmingai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jo niekas nematė, nieko pas jį neleidžia. Teisininkai atvyko, bet juos leidžia tik iki budinčiojo posto. – Policija nieko nesako? – Ne. Vakar aiškino, kad naktis ir nieko neįleis“, – pasakoja Navalno advokatė Olga Michailova.

Paaiškėjo, kad policijoje prasidėjo tikras Kremliaus cirkas: apie pietus Navalnui be advokatų tiosiog nuovadoje valdžia surengė improvizuotą teismą. Nuosprendį perskaitė atgabenta teisėja.

„Nesuprantu, kas vyksta. Mane prieš minutę išvedė iš kameros susitikti su advokatais. Ateinu čia, o čia vyksta Chimkų teismo posėdis. Kažkokie žmonės filmuoja kameromis, kiti sėdi salėje. Visą tai vadina atviru Chimkų teismo posėdžiu. Ir sprendžia klausimą apie mano sulaikymą“, – teigia opozicionierius Aleksei Navalny.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simboliška detalė iš improvizuoto teismo Chimkuose: ant sienos – NKVD vado, Stalino pakaliko, gulagų įkūrėjo Genricho Jagodos portretas.

Rusijos teismui ieškant preteksto užrakinti opozicionierių, kurio pirma nepavyko nunuodyti novičioku, o vėliau nepavyko bauginimais įtikinti nebegrįžti į Rusiją – mūsų užsienio reikalų ministerija, kartu su kitomis Baltijos šalimis inicijuoja ES diskusijas dėl naujų sankcijų režimui – jei Navalnas po surežisuotų procesų nebus paleistas laisvėn.

„Pirmiausia kalbame apie žmones, kurie susiję su suėmimu, netikru teismu. „mock trial“ Pirmiausia apie juos reikėtų kalbėti“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Pats Navalnas sako neturėjęs minčių negrįžti į tėvynę, kurioje gali būti ilgam įkalintas arba nužudytas. Kai kurie mūsų politologai Navalno žingsnį giria, kiti ragina jo neheroizuoti ir grįžimą vadina šou.

„Navalno išskaičiavimas ir buvo, kad valdžia elgsis karštligiškai, taip, kaip jie supranta: represijos, užtildymas, baimė… ir taip šaudys sau į kojas. Iš principo, ką jie ir daro. Jie atrodo mažų mažiausiai keistai, kaip panikuojantys ir akivaizdžiai nelankstūs“, – sako politologas Dr. Vytis Jurkonis.

„Jisai grįždamas į Rusiją atvirkščiai – apriboja savo galimybes veikti. Ir netgi tai ką jisai darė, ir reikia tikrai pripažinti jo nuopelnus, kuriuos jis turi dėl demaskavimo Putino režimo įvairiausių nusikaltimų – bet jis dabar net to negalės daryti. Arba galės daryti mažiau, nei būtų galėjęs daryti Vokietijoje“, – kalbėjo politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius,.

REKLAMA

Tuo metu surežisuotame teisme Maskvoje popiet pariegūnai paprašė areštuoti Navalną 30 parų.

„Ir tuoj ateis moteris su juoda mantija, vaizduojanti, kad ji teisėja. Ir siųs mane į areštą suprasdama, kad visa tai neteisėta. Bet čia svarbu pagalvoti – kodėl jie taip elgiasi, kodėl jie nutupdė mano lėktuvą kitoje vietoje, kodėl jie bijodami organizavo šį procesą, policijos pastate, kodėl čia nieko neįleido, kodėl viskas taip skubota, kodėl nieks apie tai nežinojo. Nes jie populiarūs ir stiprūs? Ne!“, – pasakoja A. Navalny.

Navalnas paragino rusus drąsiai eiti į gatves ir kritikuoti korumpuotą Kremliaus valdžią. Prie policijos pastato Chimkuose ėmė rinktis žmonės. O savaitgalį Maskvoje jau planuojami masiniai mitingai.

Tuo metu teismas, kaip ir galima buvo tikėtis, prašymą užrakinti Navalną 30-čiai parų tenkino. Sausio 29-tąją Kremliaus teisėsauga spręs dėl Navalno lygtinės bausmės pakeitimo realiu įkalinimu sukčiavimo byloje, kurią EŽTT jau seniai pripažino neteisėta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų