REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusu Lietuvoje serga jau ne tik žmonės, bet ir audinės. Veisykloje prie Jonavos nugaišo beveik 200 audinių ir testai parodė, kad dalis jų užsikrėtusios koronavirusu. Kad virusas audinėse būtų mutevęs kaip Danijoje duomenų nėra. Koronavirusui plintant jau ir tarp gyvūnų, Aurelijus Veryga ragina lietuvius Kalėdas sutikti namie ir nesisvečiuoti. Tuo metu naujosios vyriausybės nariai riboti susitikimų per šventes dar nedrįsta ir ketina stebėti, kaip toliau virusas plis.

Koronavirusu Lietuvoje serga jau ne tik žmonės, bet ir audinės. Veisykloje prie Jonavos nugaišo beveik 200 audinių ir testai parodė, kad dalis jų užsikrėtusios koronavirusu. Kad virusas audinėse būtų mutevęs kaip Danijoje duomenų nėra. Koronavirusui plintant jau ir tarp gyvūnų, Aurelijus Veryga ragina lietuvius Kalėdas sutikti namie ir nesisvečiuoti. Tuo metu naujosios vyriausybės nariai riboti susitikimų per šventes dar nedrįsta ir ketina stebėti, kaip toliau virusas plis.

REKLAMA

Koronavirusas neaplenkė ir Lietuvos audinių veisyklų. Jonavos pašonėje esančiame šiame Danmilk ūkyje veterinarijos tarnyba aptiko koronaviruso židinį. Užvakar sužinoję apie 169 nugaišusias audines, veterinarai ištyrė jų mėginius.

„Gavome signalą, virš 100 audinių buvo nugaišę tame ūkyje. Paimti mėginiai laboratoriniam tyrimui. Laboratorijoje nustatytas virusas“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Darius Remeika.

REKLAMA
REKLAMA

Veterinarai spėja, kad audinės ūkyje galėjo užsikrėsti nuo vieno darbuotojo, kuris pirmadienį pajuto simptomus. Jis bei dar 5 su juo kontaktavę darbuotojai dabar saviizoliacijoje.

REKLAMA

„Vienas ūkio darbuotojas pasijuto blogai pirmadienį, nušalintas nuo darbo. Kiti darbuotojai paskirti į saviizoliaciją. Buvo paimtas tyrimas darbuotojui nustatyti virusą. Trečiadienį gautas patvirtinimas, kad virusas darbuotojui nustatytas“, – pasakoja D. Remeika.

Siekdami sustabdyti viruso plitimą, kol kas veterinarai nusprendė nugaišinti tik 40 gyvūnėlių, nors ūkyje iš viso jų laikoma apie 60 tūkst. augintojai turės jas stebėti. Nuo  antradienio ūkyje įvesti ribojimai, draudžiamas iš jo gyvūnų, pašarų ir produktų išvežimas.

Lietuvoje yra 71 audinių ferma. Specialistai tikrina kritusius gyvūnus  ir kitose fermose ar jie nebuvo užsikrėtę koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies medikai nekantriai laukia prieš 20 dienų įvesto karantino poveikio žmonėms. Jau šios savaitės pabaigoje visuomenės sveikatos centro specialistai laukia lūžio.

„Šios savaitės pabaigoje galima tikėtis lūžio. Vertinti efekto rezultatus dar nėra pats tinkamiausias laikas, nes nėra praėjusios 40 dienų. To eksponentinio augimo, dvigubėjimo atvejų neturime, kaip turėjome prieš tai savaites, tai yra geras ženklas. Susirgimų kreivė nors dar šiek tiek kyla, vis dar yra  pasekmė situacijos ir atsipalaidavimo, kurį turėjome dar iki karantino“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Greta Gargasienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miestuose vis daugiau kalėdinių atributų, puošiamos miestų eglės, tad miestiečiai Kalėdų jau labai laukia. Sveikatos specialistai griežti – kaip ir per Velykas, taip ir per Kalėdas bei Naujametinę naktį ragina likti namuose. Tačiau toli gražu ne visi tautiečiai žada sėdėti vieni namie:

„Pas mus labai didelė šeima Vilniuje. Susirinkdavome visada labai daug žmonių. Bet dabar sumažinsime, labai įvairus amžius nuo mažiausių ir didžiausių. Susilaikysim, nebus švenčių didelių."

„Geriau saugiau, tik su šeima.“

„Buvo kalbama, kad Velykas sutikt namuose su šeima, kuo mažiau žmonių, kad galėtum švęsti Kalėdas. Deja, taip neatsitiko. Turbūt ir Kalėdas švęsim namuose tik savo šeimos rate. Su mama susiskambinam vaizdo skambučiais, taip ir reikės daryti. Iš tikrųjų bijome, mama rizikos grupėje. Mes su vaikais mažais, nereikia rizikuoti.“

REKLAMA

„Aš eisiu į svečius pas sūnaus šeimą. Virusų bijau, bet kaip nors. Kūčios vienintelė šventė metuose su šeima. Labai liūdna, kai sėdi viena.“

„Nebijau, gyvenimas nesustoja, reikia judėti pirmyn, daryti, ką darom, džiaugtis.“

Matydami tokį tautiečių nusiteikimą per Kalėdas ir Naujuosius metus nevengti susibūrimų, medikai su didžiule baime laukia švenčių pabaigos.

„Matant visuomenės požiūrį, kai uždaromos viešos erdvės pyktį, galima prognozuoti, kad augimas tikrai bus po susibūrimų šeimose, tarp draugų, švenčių, prognozės nėra geros. Nemanau, kad artimiausiu metu pajausime mažėjimą. Gal dabar, o po švenčių prognozės ne geriausios“, – kalbėjo Santaros klinikų reanimacijos slaugytoja Onė Bartkienė.

REKLAMA

Laikinasis ministras Veryga nemato pagrindo švelninti karantiną, tačiau ir griežtinimų kol kas neplanuoja. Tačiau gyventojus per Kalėdas ragina likti namuose ir nesusitikinėti su artimaisiais.

„Kištis į privatų gyvenimą sudėtinga. Vargu ar tai įgyvendinami dalykai. Jei klausima apie rekomendacijas, galiu pakartoti. Siūlytume planuoti šias šventes sutikti savo šeimos rate, nesusitikti su kitomis šeimomis, artimaisiais. Galima pabendrauti pasinaudojant ryšio priemonėmis ir vaizdu galima pabendrauti. Venkim važiavimo, lankymo. Lapkričio 1-2 savaitgalis parodė, kad rekomendacijos buvo neišgirstos, žmonės važiavo, bendravo, susitikinėjo ir tai lėmė, kad virusas greitai plito toliau. Prašytume toks pačios klaidos nekartoti per Kalėdų šventes“, – sako laikinasis ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu būsimosios vyriausybės politikai dar nežino, kokių judėjimo ribojimų gali tekti imtis per Kalėdų ir Naujųjų metų šventes.

„Pirmiausia turime pamatyti, kokia bus situacija po dar vienos karantino savaitės. Praėjusią savaitę buvo optimistų, kurie manė, kad pasireiškė teigiamas karantino poveikis. Iš skaičių to nematome. Iš šiandien dienos taško sakyti, kas bus po 4 savaičių, tiesiog neatsargu“, – pasakoja paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kokie bus priimti konkretūs sprendimai dėl priemonių, bus vadovaujamasi mokslininkų, medikų duomenimis, ką rodys rodikliai. Bet kaip žmogus jau dabar galiu apsakyti, ką daro kitų šalių atitinkami vadovai, visus kviečia suprasti, kad šventės yra ir dvasinis ryšys. Nereikėtų susikoncentruoti į gyvą bendravimą, reikia pajausti švenčių tikrąją prasmę“, – teigia kandidatas į ministrus Arūnas Dulkys.

Koronaviruso plitimas Lietuvoje dar neslopsta. Pastarąją parą nustatyti 2104 nauji koronaviruso atvejai. Mirė 17 žmonių, vienas jų jaunesnis – 40-49 amžiaus grupės. Visi jie turėjo gretutinių ligų. Aštuoni užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių. Virusas toliau plinta gydymo, slaugos įstaigose, mokyklose. O daugiausia sergančiųjų – didžiuosiuose šalies miestuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų