REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje karantinas pratęstas iki gruodžio 17-osios. Šalies laboratorijos užfiksavo 2289 naujus COVID-19 atvejus, mirė dar 23 žmonės.

Lietuvoje karantinas pratęstas iki gruodžio 17-osios. Šalies laboratorijos užfiksavo 2289 naujus COVID-19 atvejus, mirė dar 23 žmonės.

REKLAMA

Sergamumo rodikliams kasdien augant, Vyriausybė vieną ribojimą sušvelnino – nuo gruodžio vidurio nuspręsta leisti mažoms grupėms lenkytis muziejuose. Laikinasis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat tikisi, kad prieš Kalėdas neteks griežtinti ir didžiųjų prekybos centrų veiklos. O mokslininkų prognozės atrodo daug prasčiau – kalba ir apie komendanto valandą. 

Lietuvoje įsigaliojus visuotiniam karantinui visos kultūros įstaigos, tarp jų ir muziejai buvo uždaryti, o ekskursijos uždraustos. Muziejininkai kreipėsi į Vyriausybę su prašymu atnaujinti jų veiklą. Muziejų atstovų nuomone, galima užtikrinti saugų ekspozicijų lankymą.

Valdovų rūmuose smalsių lankytojų akių laukia nauja, dėl karantino ribojimų dar nerodyta paroda: „Kariauti pratusi tauta“. Auksu, sidabru padengti ginklai, papuošalai, darbo įrankiai, žirgo aprangos ir apsaugos detalės, eksponatai net iš kelių pasaulio valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu yra atidaryti prekybos centrai, kodėl turėtų būti uždaryti muziejai, kuriuose lankomumas nėra tūkstantinis ir galim užtikrinti visas sąlygas ir ploto, ir ventiliacijos ir daugelio kitų dalykų. Vis tiek žmonės eina į prekybos centrus pailsėti, ar akių paganyti. Tai gal vis tik geriau paganyti akis į meno kūrinius, archeologijos vertybes, o ne į batus, marškinius ar dar ką nors“, – sako Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.

REKLAMA

„Kaukės yra dėvimos ir mūsų darbuotojai saugosi ir po tam tikro apsilankymo žmonių, po kelių valandų mes tiesiog galime dezinfekuoti tiek rankenas, tiek paviršius visus, kad būtų saugu ir vėl įleisti tam tikrą grupelę žmonių“, – pasakoja Muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Balza.

Šiandien Vyriausybė pratęsė karantiną iki gruodžio 17-os dienos. Nors laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nenorėjo švelninti galiojančių ribojimų ir muziejams daryti išimčių, laikinasis ministrų kabinetas nusprendė kitaip. 

REKLAMA
REKLAMA

Nuo gruodžio 10-osios žmonės galės grįžti į muziejus ir galerijas – bus leidžiama lankytis ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis. Šis reikalavimas negalios tik šeimoms. Tarp lankytojų, jų grupių privalės būti išlaikomas saugus 2 metrų atstumas, kiekvienam asmeniui turi būti užtikrintas 10-ies kvadratinių metrų plotas. Tiesa, laikinasis premjeras Skvernelis aiškina, kad šis ribojimų sušvelninimas gali būti atšauktas jam dar neįsigaliojus.

„Galimybė šeimos nariams, vienos šeimos nariams aplankyti muziejų, jis įsigaliotų tik nuo gruodžio 10-os dienos ir jeigu iki tos dienos mes matysime, kad situacija kardinaliai šalyje negerėja, tai tas punktas jis neįsigalios arba įsigaliojimas bus pratęstas“, – teigia S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis viliasi, kad didieji prekybos centrai susitvarkys su Kalėdiniu pirkėjų srautu be papildomų ribojimų.

„Manau, kad nereikės tų drastiškų priemonių taikyti prekybos centrų atžvilgiu. Per vakar Lietuvos laboratorijos aptiko 2289 naujus COVID-19 atvejus. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei vakar. Naujų infekcijų kiekis kasdien šokinėja nuo 1 iki 2 tūkstančių per parą, tačiau atvejų kiekvieną savaitę fiksuojama vis daugiau“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Židiniai liepsnoja visoje Lietuvoje. Ligoninėse šiuo metu guli 1707 COVID-19 pacientai. Kai pagrindinės COVID-19 pacientus gydančios ligoninės užsipildo, vietų ieškoma mažesnėse. Taip atsitiko ir Gargždų ligoninei, kur buvo uždarytas vaikų ligų skyrius.

REKLAMA

„Šiai dienai jau turime 8 ligonius sergančius, kurie paguldyti mūsų ligoninėje, tai nėra iš gero gyvenimo, bet yra būtinybė. Tos galimybės padėti sumažėjo, bet yra sutarta, kad Klaipėdos miesto vaikų ligoninė sunkesniais atvejais ji padės. Geografiškai tai yra pakankamai arti“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Tuo metu Klaipėdos Carito globos namuose, Virusas nustatytas beveik visiems čia gyvenantiems senjorams, užsikrėtė ir nemaža dalis personalo.

„Turime 33 patvirtintus teigiamus koronaviruso atvejus mūsų globotiniams iš 36 gyventojų. Labiausiai dar mums reikėtų žmonių, kurie galėtų savanoriauti arba įsidarbinti, turintys tam tikrą išsilavinimą, o jeigu ne tai galintys prižiūrėti ir senukus. Senus žmones gulinčius ligos patale“, – pasakoja kunigas Mindaugas Šlaustas.

REKLAMA

Lietuvos sveikatos universiteto mokslininkai aiškina, kad karantinas per švelnus, reikia griežtinimų, galbūt net komendanto valandos, nes dabartiniai ribojimai neduoda tokių rezultatų, kokių tikėtasi.

„Mūsų buvęs pesimistinis scenarijus jau tapo optimistiniu, situacija yra blogesnė negu tikėjomės. Kyla įtarimas, kad daugiau bendraujama su draugais, šeimomis, giminėmis ir ko gero tai yra pagrindinė vieta, kur mums reikėtų dar gerokai pasistengti mažinti kontaktus. Tiktai atlaisvinus ribojimus iškarto vėl pradės plisti ir mes turim suprasti, kad teks gyventi su tokia situacija tol kol nepradėsim skiepytis“, – kalbėjo LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė.

Šiuo metu mokslininkai prognozuoja, kad sergamumo rodikliai toliau kils iki gruodžio 12-13 dienos. Tačiau, jei gyventojai toliau ignoruos ribojimus ir rekomendacijas, pikas gali būti pasiektas dar vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų