REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kupiškyje net dvi paras girtaujančios motinos paliktas pusantrų metų berniukas užrakintuose namuose vienas išbuvo nevalgęs ir negėręs, kol į namus, pasigedusi giminaitės, neužsuko krikštamotė su teta. O atrakinus socialinio buto duris, abi moteris ir iškviestus pareigūnus šokiravo dar tai, kad sūnų į lėbavimą su naujuoju draugu iškeitusi motina bute paliko grojančią muziką, kad kaimynai neišgirstų mažylio verksmo.

Kupiškyje net dvi paras girtaujančios motinos paliktas pusantrų metų berniukas užrakintuose namuose vienas išbuvo nevalgęs ir negėręs, kol į namus, pasigedusi giminaitės, neužsuko krikštamotė su teta. O atrakinus socialinio buto duris, abi moteris ir iškviestus pareigūnus šokiravo dar tai, kad sūnų į lėbavimą su naujuoju draugu iškeitusi motina bute paliko grojančią muziką, kad kaimynai neišgirstų mažylio verksmo.

REKLAMA

Mažyliui socialiniame būste 28-erių metų motina surengė tikrą išgyvenimo dramą: užrakintame bute sūnų palikusi vieną be vandens ir valgio, pati išdūmė lėbauti į kitą kaimą su menkai pažįstamu draugu. O kad kaimynai neišgirstų vaiko raudų, užleido garsiai groti muziką. Kaip pasakoja kaimynai, jei ne vaikų pasigedusios giminaitės – krikšto mama su teta, neaišku, kuo viskas būtų pasibaigę. Susijaudinusios moterys pagalbos nedelsiant kreipėsi į šeimą lankančią socialinę darbuotoją, kuri ir iškvietė pareigūnus.

Štai, ką pasakoja kaimynai: 

„Sesuo gal apie 10 val. buvo, bet ji nieko iš pradžių negalėjo padaryti, tik pasidaužė apie langus. Matyt, jos ir nebuvo, bet vaikas, jeigu buvo viduj, gal buvo slobnas (silpnas – red. past.), aš dar sakau, jei jums neatidaro, tai jos tikriausiai nėr. Aš mačiau, kad ji apsiverkusi.“

REKLAMA
REKLAMA

„Mačiau, kad tik atvažiavo greitoji ir policija, kad kažkas vyksta.“

„Ji išvyko 22 d., susipažinusi soc. tinkluose su vaikinu, o vaikas buvo vienas rastas 24 d., tai beveik 2 paros laiko. Tai tikrai jautėsi, kad jis nusilpęs, ir buvo pristatytas medikų į Kupiškio ligoninės priėmimo skyrių, būtent ten buvo apžiūrėtas ir konstatuotas bendras organizmo nusilpimas“, – sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintaras Misiūnas.

REKLAMA

Berniuką nuodugniai apžiūrėję medikai aptiko ir mėlynę. Ar prieš vaiką buvo smurtaujama, kol kas policija dar aiškinasi. O motiną pareigūnai surado neblaivią. Be to, ši dar mėgino gudrauti, išsisukinėdama nuo atsakomybės.

„Vaiko veide buvo sumušimo žymė, bet įvardyti, ar tai smurtavimo pasekmė prieš vaiką, ar vaikas būdamas 2 paras pats užsigavo, kol kas mes atsakyti negalime. Ji buvo rasta visai kitame rajono krašte ir nustatytas 0,6 promilės neblaivumas. Bendraujant su ja, iš pradžių neigė, kad tą vaiką paliko, ir pagal jos elgesį tiesiog bandė laviruoti vaiko palikimo faktą. Vėliau pripažino, kad vaikas namuose yra paliktas“, – pasakoja G. Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau veido nenorėjusi rodyti kaimynė atskleidė dar daugiau šokiruojančių aplinkybių. Esą du vaikus – 6-erių metų mergytę ir pusantrų berniuką – turinti kupiškietė juos nuolat palieka vienus. Nors socialinės tarnybos ją ir stebi.

Štai, ką kalba kaimynai.

„Aš tiesiog, kai šunį vedžiojau, girdėjau, kaip tas vaikas verkė prie lango – į langą beldė, daužė, kad kažkas išleistų. Ir nežinau, ar jis valgė ką. Ne pirmą kartą. Nežinau, kodėl tiesiog ji juo nesirūpina.“

„Na, jeigu reikia socialinės darbuotojos, tai jūs patys suprantat.“

„Kad socialinė ateidavo, tai ateidavo. Ji socialinės rizikos šeima yra, kai ji čia grįžo iš kažkur. Prieš kokius metus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Socialinės darbuotojos lankė visada, patikrinimai būdavo. Gal į savaitę tris kartus atvažiuodavo patikrinti, ar viskas gerai. Ir pas ją yra sugyventinis, tai jis kiekvieną dieną geria. Iš tikrųjų, gerdavo ir prieš tarnybas.“

Policija stebisi, kur žiūri socialinės tarnybos, mat moteris už tą patį, tai yra savo mažamečių vaikų nepriežiūrą ir pareigų nevykdymą, jau yra bausta net 4 kartus. Tačiau vaiko teisių prievaizdams tai pasirodė naujiena. Neva šios tarnybos ji bausta tik kartą.

„Žiūrint į istoriją, kuri užfiksuota faktais, kad konstatuojama kas metai po atvejį vaikų nepriežiūros, ir taikomos sankcijos, ir baudos, ir metai iš metų kartojasi, tai kelia tam tikrą nerimą“, – teigia G. Misiūnas.

REKLAMA

„Mūsų skyriaus specialistai ir surašė administracinį protokolą būtent šiai mamai“, – kalbėjo Panevėžio apskrities vaiko teisių vadovė Žaneta Ginaitė.

Galiausiai išsiblaiviusi motina pirmadienį su abiem vaikais atgabenta į socialines paslaugas teikiantį pagalbos šeimai krizių centrą, kur laikinai bus teikiamos paslaugos ir intensyvi vaikų priežiūra.

„Va, čia atvežė, mes pasitikom tuos vaikus, nu, vaikas yra vaikas, jis žaisti nori, viskas jam įdomu, jis ir eina prie žmonių, matosi, vaikas toks drąsus“, – sako socialinių paslaugų centro padalinio vadovas Vytautas Kalinauskas.

Socialiniai darbuotojai pirmiausiai susirinko pažymas, atliko profilaktinį sveikatos patikrinimą ir suskubo motiną ištirti nuo koronaviruso. Tik po to žadėjo aiškintis šeimos situaciją.

REKLAMA

„Šiandien pusryčius ruošė vaikams tvarkingai, viskas gerai, o daugiau neturiu, ką pasakyti. Reikalų turėjo, taip ji sako“, – pasakoja socialinė darbuotoja Kristina Špiegienė.

„Kada jau viską turėsim, tai faktas – spręsim visas problemas iš karto, nes vakar per trumpas laikas, kada mes galim konkrečiai pradėti dirbti. Visą laiką pradedam teikti bendras paslaugas“, – teigia vyriausioji socialinė darbuotoja Regina Urbanovičienė.

Anot policijos pareigūnų, visus kartus bausta motina baudas susimoka ir gyvena toliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų