REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau pavasarėjant, po truputį atgyja ir šalies turgavietės. O jose kasdien daugėja ankstyvo lietuviško derliaus. Jau atsiranda po vieną kitą lietuvišką trumpavaisį agurką, ant prekystalių nuo sausio žaliuoja svogūnų laiškai. Tarp žalėsių raudonuoja ir ridikėliai. Tai garstyčių aitrumo turinti pavasarinė daržovė, išsiskirianti vitaminų ir mineralų gausa.

Vis labiau pavasarėjant, po truputį atgyja ir šalies turgavietės. O jose kasdien daugėja ankstyvo lietuviško derliaus. Jau atsiranda po vieną kitą lietuvišką trumpavaisį agurką, ant prekystalių nuo sausio žaliuoja svogūnų laiškai. Tarp žalėsių raudonuoja ir ridikėliai. Tai garstyčių aitrumo turinti pavasarinė daržovė, išsiskirianti vitaminų ir mineralų gausa.

REKLAMA

„Ridikėlių prašom, sako jaunina labai. Ridikėliai, ridikėliai“, – turguje skelbia pardavėja.

Apvaliomis formomis ir ryškiai raudona spalva šviežio derliaus ridikėliai ne tik gundo pirkėjų akis, bet ir tiesia rankas prigriebti jų vieną kitą ryšulėlį salotoms.

„Vitaminai ir sveika, veganai, vegetarai valgo“, – aidi turguje.

Kai tik ridikėliai nugula prekystalius, ne vienam pakvimpa tikru bundančiu daržu. Išties, šių daržovių pikas – ankstyvas pavasaris. Nuo seno apvalaina šakninė daržovė po žiemos buvo laikoma pirma priemone nuo avitaminozės.

REKLAMA
REKLAMA

„Daržovės, salotos, ridikėliai, laiškai norisi visko po truputį. Šiaip ridikėliai labai sveika, C vitaminas, kaip sako, jaunystės eliksyras. Nuo peršalimo ligų, reikia daug valgyti“, – kalbėjo gydytoja Rita Matulevičienė.

REKLAMA

Šiomis gaivumu kvepiančiomis daržovėmis prekiaujanti senjorė Teresė Kazulėnė už ryšulėlį ridikėlių prašo mažiau nei eurą. Moteris pirmųjų pavasario šauklių užsiaugina pati. Kad derlius būtų toks ankstyvas, sėklas reikia suberti dar sausio pabaigoje, vasario pradžioje ir nepamiršti pakūrenti šiltnamio.

„Čia ankstyvi ridikėliai pavasariniai, galiu pasakyti, kad per 18 dienų užauga nuo sudygimo. Galiu pirkėjams atskleisti ir veislę „Rundaras“, gera labai daržovė“, – sakė ridikėlių augintoja.

Po nedaug lietuviškų ridikėlių parduoti atnešusi panevėžietė tikina, kad šių daržo gėrybių sezonas tik prasideda. Bet žmonės jau dairosi lietuviškų, o augs jie iki pat birželio.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra pirma partija, antra partija jau pradeda dygti. Iš karto nesėju visų, nes sunku realizuoti dar ne visai sezonas – šaltas oras, taip kad vėliau bus daugiau“, – kalbėjo T. Kazulėnė.

Valgyti šias lengvas daržoves sveika, tuo neabejoja ir sveikos gyvensenos specialistai. Tai viena pirmųjų ankstyvų daržovių, kurias lietuviai itin vertina. Valgomos ne tik traškios ridikėlių ropelės, neretai į salotas drąsiai pjaustomi ir jauni lapeliai.

„Tai viena seniausių ir viena sveikiausių daržovių. Ridikėliuose tikrai gausu vitaminų – tai ir vitamino C, magnio, kalio, kalcio, visų kitų vitaminų, kurie stiprina imunitetą“, – dėstė visuomenės sveikatos specialistė Eglė Dvilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl ląstelienos ir angliavandenių gausos ši daržovė laikoma dietine. Todėl nenuostabu, kad ji puikiai dera su įvairiomis lapinėmis salotomis. O paragavus pusiau švelnaus, pusiau aštraus skonio, su niekuo nesupainiosi.

„Turi skaidulų, o skaidulos reikalingos mūsų virškinimui. Daugelis sako, turi aštrumo, tas aštrumas – tai nuo garstyčių aliejaus, o jis organizmui irgi naudingas“, – kalbėjo ji.

Nors ridikėlių skonis patinka daugeliui, tačiau ne visi žino, kad juos reikėtų saikingai vartoti, jei kamuoja medžiagų apytakos sutrikimai, inkstų ar kepenų ligos.

Ridikėlis pakankamai kieta, ilgai virškinama, jei turite virškinimo problemų ar vidurių užkietėjimo, tai reiktų nepiktnaudžiauti, dar kas turi skydliaukės problemų“, – atkreipia dėmesį E. Dvilevičienė.

REKLAMA

Ir vis dėlto, ridikėliai – natūrali priemonė, galinti padėti atsikratyti organizme susikaupusių toksinų. O tai puikus būdas po sėslaus ir sotaus žiemos sezono.

Beje, ši daržovė dera ne tik su svogūnų laiškais ir lapinėmis salotomis. Išbandykite jas kepti. Trumpam pašauti į orkaitę ir apšlakstyti aliejumi ridikėliai tampa ne tokie aitrūs ir įgauna salstelėjusį traškų skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų