REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
97
Nuotraukų galerija nukels į Prancūziją: kainos parduotuvėje stebina (nuotr. tv3.lt)

Tampa įprasta lyginti Lietuvos kainas su kitų šalių kainomis. Tiesa, neretai tenka nusivylus konstatuoti, kad Lietuvoje nors algos mažesnės, kainos didesnės. Tačiau ne šiuo atveju.

97

Tampa įprasta lyginti Lietuvos kainas su kitų šalių kainomis. Tiesa, neretai tenka nusivylus konstatuoti, kad Lietuvoje nors algos mažesnės, kainos didesnės. Tačiau ne šiuo atveju.

REKLAMA

Prancūzijoje vidutinė alga siekia 2225 Eur „į rankas“. Tuo tarpu Lietuvoje vidutinė neto alga 3,2 kartų mažesnė – 690 Eur (remiantis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis).

Kainos – kartais didesnės

Nors dažnai teigiama, kad didesnė rinka leidžia pasiūlyti mažesnes kainas prekybos centruose, iš užfiksuotų kainų Paryžiuje matyti, kad rinka dar ne viskas. Nemažą įtaką kainoms turi ir uždirbami didžiuliai atlyginimai. Mat kainos, kaip ir atlyginimai, čia gali būti daug didesnės – tik ne tris, o porą kartų didesnės.

Štai kokios kainos yra Paryžiuje esančioje parduotuvėje „Market“: besėklės vynuogės (500g) – 4,50 Eur; mandarinai (1 kg) – 3,59 Eur; kivis (1 vnt.) – 0,55 Eur; balta duona – apie 2 Eur; prancūziškas batonas – 0,90 Eur; obuoliai (1kg) – 2,50 Eur; bananai (1 kg) – 1,90 Eur; avokadas – 1,39 Eur; kiaušiniai (12 vnt.) – 3,01 Eur; pienas nuo 0,99 Eur; jaustytas kiaulienos kumpis (160 g) apie 2,50 Eur; dešrelės (140 g) – 1,20 Eur; „Grimbergen“ alus (0,5 l) – 1,92 Eur; „Calsberg“ alus (0,5 l) – 1,59 Eur; vynas nuo 3 Eur; energetinis gėrimas „Monster Energy Ultra“ – 1,69 Eur; šaltoji arbata „Lipton“ nuo 1,51 Eur; „Fanta“ – nuo 1,49 Eur; „Coca–Cola“ (1,5 l) – 1,49 Eur; jogurtas „Activia“ – 1,71 Eur; sausainiai „Belvita“ – 2.83 Eur; kečupas „Heinz“ (570 gr) – 2,65 Eur; vištienos filė (400 g) – apie 8 Eur; rūkyta pjaustyta lašiša (80 g) – 4,69 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kainų pamatysite virtualiai apsilankę Paryžiaus maisto prekių parduotuvėje eidami per nuotraukų galeriją.

Ekonomistas: Lietuvoje kainos gali būti mažesnės ir dėl prastesnės kokybės

SEB banko analitikas Tadas Povilauskas komentuoja, kad be rinkos dydžio, kainos priklauso ir nuo mokesčių skirtumų, pavyzdžiui, taikomų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų maisto produktams. Įtakos kainoms turi ir darbuotojams mokamos algos. O pastarosios Prancūzijoje tikrai daug didesnės.

REKLAMA

„Algos – reikšmingas veiksnys ir įskaičiuojamos į galutinę kainą. Tuo pačiu ir nuomos plotas turi įtakos. Nors kainos auga Lietuvoje, yra pigiau išsinuomoti prekybines patalpas nei Paryžiaus centre. Be to įtakos turi ir logistikos sąnaudos“, – sako T. Povilauskas.

Dėl logistinių sąnaudų kai kurios prekės gali būti net pigesnės svetur, brangesnėje šalyje nei Lietuvoje.

Visgi, nors atstumas didesnis, pasak analitiko, Lietuvoje kai kurie importuoti vaisiai gali būti pigesni, nes yra prastesnės kokybės.

„Mes mokam pigiau galbūt, bet ta kokybė prastesnė, nes geriausius pasilieka sau ir aplinkinėms rinkoms“, – svarsto T. Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Be visa to, kaina priklauso ir nuo konkrečios prekės bei nuo parduotuvės, kurioje yra parduodama.

Kalbant apie Lietuvos kainas, T. Povilauskas komentuoja, kad šiuo metu matoma mažesnis infliacijos augimas, kaip ir buvo prognozuota. Jo teigimu, taip jau būna: išgąsdinama didesniu kainų pakėlimu, tada ateina ramybės laikotarpis per kurį susigyvena žmonės su padidintomis kainomis, o vėliau kainos vėl didinamos.

„Jei eis tuo, kad eisime prie ES, tai normalu, kad kainų lygis ir turės artėti. Mes atsiliekame keliais metais nuo Estijos, o ten didesnės kainos, tai taip ir bus pas mus“, – kalbėjo T. Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų