REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
„Granatos Live“ (nuotr. Gyčio Vidžiūno)

Valdantiesiems užsimojus išblaivinti Lietuvą ir uždrausti alkoholio vartojimą net viešuosiuose renginiuose, vasaros festivalių rengėjai griebiasi už galvos. Renginių organizatoriai ruošia peticiją, žada kreiptis į Seimo narius.

11

Valdantiesiems užsimojus išblaivinti Lietuvą ir uždrausti alkoholio vartojimą net viešuosiuose renginiuose, vasaros festivalių rengėjai griebiasi už galvos. Renginių organizatoriai ruošia peticiją, žada kreiptis į Seimo narius.

REKLAMA

Didžiausių Lietuvos vasaros festivalių organizatoriai įspėja, kad valdžios planai uždrausti alkoholį renginiuose skaudžiai atsilieps šalies festivalių kultūrai. Juolab, kad ir dabar dideli draudimai trukdo surengti tokio lygio festivalius, kaip Latvijoje ar Lenkijoje.

„Valdžia ragina festivalius emigruoti“

Lietuvos festivalių asociacija rengia peticiją bei kreipimąsi į Seimą. Tikimasi, kad valdžia atkreips dėmesį į vasaros pramogų organizatorius, kurie iki šiol buvo ignoruojami. Jų nuomonės rengiant alkoholio ribojimus, niekas neklausė.

Vienas iš asociacijos steigėjų, festivalių „Biuzo naktys“, „Galapagai“ ir „Roko naktys“ organizatorius Algirdas Barniškis – Blėka sako, kad Lietuva ir dabar tarp kaimyninių šalių turi didžiausius draudimus festivaliams.

REKLAMA
REKLAMA

„Latvijoje, Lenkijoje, festivaliuose galima prekiauti ir stipriaisiais gėrimais. O jei pas mus ir alų uždraus, tai bus nežmoniška. Valdžia pati skatina festivalių rengėjus ir dalyvius keliauti iš Lietuvos. Festivalių Lietuvoje dabar yra labai daug. Susidomėjimas, lankomumas – didžiulis. Tačiau, jei valdžia kirs per alų, ateitis festivalių bus labai liūdna. Dauguma festivalių turbūt neišliks arba kelsimės į kitas šalis, kur yra kitoks požiūris į festivalių kultūrą. Prisimenu, kai tarybiniais laikais bandė rokenrolą uždrausti. Tai dabar kažkas panašaus vyksta. Virstame į kažkokią Šiaurės Korėją. Kovojome už laisvę rinktis, o dabar ją bandoma užgniaužti, primesti savo idėjas, savo gyvenimo būdą. Kodėl?“, – retoriškai klausia festivalių kultūros Lietuvoje pradininkas.

REKLAMA

„Klausytojai ir atlikėjai nėra degradavę“

Festivalių kultūros Lietuvoje pradininkas sako, kad daugelyje festivalių muzika ir alaus bokalas yra du neatsiejami dalykai. Toks pagurkšnojimas nėra nei alkoholizmo apraiška, nei grėsmė visuomenės saugumui.

„Nei klausytojai, nei atlikėjai nėra kažkokie degradavę, kad jiems dabar reikėtų uždrausti išgerti alaus ar vyno taurę. Prieš koncertą kiekvienas atlikėjas pateikia mums savo reikalavimus, kokio jam maisto ir gėrimų pateikti. Tai dabar ką reikės pasakyti? Atleiskite, bet pas mus draudžiama vartoti alkoholį renginyje. Tai koks nors Eltonas Džonas negaus savo mėgstamo vyno. Nes draudžia įstatymai. Sakys, kokioj čia jūs šalyje gyvenate, baisiau negul Tarybų Sąjunga“, – juokiasi A Barniškis – Blėka.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra beprotystė ir radikalumas“

Muzikos festivalio „Granatos Live“ organizatorius Vaidas Zdancevičius valdžios planus vadina proto užtemimu. Jo teigimu, draudimas prekiauti alumi festivaliuose atsilieptų per mažesnį švenčių saugumą.

„Na įsivaizduokite, atvažiuoju į festivalį, pasistačiau palapinę ir tris dienas su vandeniu arba su pienu. Reikalauti to iš žmonių yra visiška tamsa, beprotystė ir visiškas radikalumas.

Didelių festivalių pagrindinis pelnas gaunamas iš bilietų pardavimo. Alaus prekyba nėra pagrindinis pajamų šaltinis. Bet jos yra ženklios. Festivaliai iš alkoholio prekybos pajamų dengia kitas biudžeto išlaidas, kaip antai saugumas, aplinkos tvarkymas, atlikėjų honorarai. Jei būtų uždrausta prekyba alkoholiu, mes turėtumėm taupyti. Kviestis pigesnius atlikėjus, samdyti pigesnes firmas saugumui užtikrinti. O svarbiausias dalykas, alkoholio vartojimas festivaliuose ne sumažėtų, o padidėtų. Nes nebekontroliuotumėm įsinešamo alkoholio į festivalį. Žmonės atsineštų pigesnių gėrimų, vadinasi išgerti galėtų daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet pajamų negavimas nėra didžiausia žala festivaliui. Didžiausia blogybė yra tame, kad iš žmonių atimamas pasirinkimas leisti laiką taip, kaip jie nori. Žmonės festivaliuose mėgsta gerti alų. Žmonėms patinka klausytis muzikos gurkšnojant alų. Ir man tai patinka. Tai yra normalu. Granatos šiemet vyks penktą kartą. Per visą laiką nesame turėję problemų dėl to, kad lankytojai vartoja alkoholį“, – sako festivalio organizatorius.

Net Skandinavijoje nėra panašios praktikos

Anot V. Zdancevičiaus, visame pasaulyje festivaliai bendradarbiauja su alaus gamintojais. Todėl sakyti, kad drausdami alkoholį šventėse, lygiuojamės į Skandinaviją, yra melas.

REKLAMA

„Valdantieji, o konkrečiai Ramūnas Karbauskis, eskaluoja Skandinavijos šalių pavyzdį. Domėjausi. Skandinavijoje patys didžiausi festivaliai yra pristatomi ir remiami alaus prekinių ženklų. Tai prašau – imkite tą pavyzdį iš Skandinavijos. Didžiausias Šiaurės šalių festivalis į kurį parduodama apie 180 tūkst. bilietų yra „Tuborg“ istorinis partneris. Didžiausius Švedijos, Norvegijos festivalius pristato „Carlsberg“, „Heineken“. Latvijos festivaliuose prekiaujama ne tik silpnu alkoholiu. Ten yra didžiuliai paviljonai „Rigas Balzams“, „Stolichnaya“. Ir jokių problemų.

Nežinau Vakarų pasaulyje nei vienos valstybės, kur būtų uždrausta festivaliuose vartoti alkoholį. Gal kokioje Saudo Arabijoje?

REKLAMA

Anglijoje yra populiarūs pikniko festivaliai. Į tuos festivalius paprastai renkasi vyresnė publika. Ten groja dažniausiai džiazas arba klasikinė muzika. Jie vyksta parkuose. Išskirtinumas – atėjęs į renginį ir sumokėjęs už bilietą tu gauni pintinę su pledu, užkandžiais ir vynu. Pasitiesi pledą, užkandžiauji, geri vyną ir klausaisi muzikos. Galvojome padaryti tokį festivalį Lietuvoje, bet negalima. Pas mus festivaliuose negalima gerti vyno, nes jis yra alkoholis virš 6 laipsnių. Taigi automatiškai negalime rengti pikniko festivalių, kurie populiarūs Prancūzijoje, Anglijoje“, – apgailestauja pašnekovas.

Kodėl Lietuva neturi tokių festivalių, kaip kaimynai

V. Zdancevičiaus teigimu, Lietuvoje nėra ir greitu metu nebus tokių grandiozinių vasaros festivalių, kokius rengia kaimynai latviai ar lenkai. To priežastis – jau dabar galiojantys griežtesni draudimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ Latviai, lenkai prisikviečia geriausius pasaulinio lygio atlikėjus. O mes? Mes taupome. Jau turim tiek ribojimų... Sunkiųjų alkoholinių gėrimų negalima, reklamos negalima ir dar PVM lengvatos bilietams nėra. Tai štai jums ir atsakymas, kodėl kaimyninės šalys gali sau leisti surengti didesnius festivalius su brangesniais atlikėjais. Todėl ir lietuviai važiuoja į „Open‘er“ arba į „Positivus“. Kodėl žmogus turi eiti klausyti grupių, kurias jis jau dešimt kartų girdėjo ir gurkšnoti žalią arbatą, jei jis gali nuvažiuoti į Latviją, klausyti geriausių grupių ir gerti Cuba Libre?

Kai užsienyje pradedu kalbėti apie dabartinę iniciatyvą drausti net alų, manimi niekas netiki. Galvoja, gal mano anglų kalba sušlubavo. Niekas tokių dalykų nėra girdėję. O pas mus juos nusprendžia žmonės, kurie net neturi kompetencijos apie tai spręsti.

Mūsų sveikatos ministras 10 metų yra abstinentas, sveikatos komiteto pirmininkas apskritai nėra ragavęs alkoholio. Jiems spręsti ir užduoti toną, taisykles, kaip kovoti su alkoholiu, yra visiškai nelogiška. Kaip tu gali kovoti, jeigu tu net nežinai, kas tai yra? Čia tas pats, kas paskirti veganą vadovauti kepsnių restoranui arba kunigą dėstyti vaikams lytinį švietimą“, – piktinasi vieno didžiausių Lietuvoje vasaros festivalio organizatorius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų