REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Didžioji Britanija po referendumo (nuotr. SCANPIX)

Po praėjusį penktadienį pasaulines finansų rinkas sukrėtusio šoko, Didžiajai Britanijai referendume pasisakius už išstojimą iš Europos Sąjungos (ES), pirmadienį stebimi stabilizavimosi ženklai, tačiau staigaus atsigavimo BNS kalbinti analitikai neprognozuoja. Anot jų, rinkas atgaivinti galinčių gerų žinių artimiausiu metu nelaukiama, todėl manoma, kad kritimas gali tęstis.

24

Po praėjusį penktadienį pasaulines finansų rinkas sukrėtusio šoko, Didžiajai Britanijai referendume pasisakius už išstojimą iš Europos Sąjungos (ES), pirmadienį stebimi stabilizavimosi ženklai, tačiau staigaus atsigavimo BNS kalbinti analitikai neprognozuoja. Anot jų, rinkas atgaivinti galinčių gerų žinių artimiausiu metu nelaukiama, todėl manoma, kad kritimas gali tęstis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmadienis neatrodo kaip nors gražiai, nors atrodė, kad gal penktadienis bus ta diena, kuomet rinkos pajaus patį didžiausią pokytį, tačiau pirmadienį tęsiasi praėjusio penktadienio nuotaikos ir panašu, kad visa šita savaitė gali būti tokia pat nemaloni“, - BNS sakė „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

REKLAMA

Labiausiai paveikė valiutas

Pasak „Danske Bank“ analitikės, po „Brexit“ šalininkų triumfo referendume labiausiai neigiamas pasėkmes penktadienį pajautė valiutų bei akcijų rinkos, taip pat gerokai krito Vokietijos obligacijų pajamingumas.

„Labiausiai penktadienį sureagavo valiutos, kurios pirmadienį nereaguoja reikšmingai, bet ir neatšokinėja. Svaras penktadienį nukrito 10 proc., pirmadienį reikšmingo atšokimo nematome. Ta pati istorija ir su finansų rinkomis - kaip buvo kritimas apie 5 proc., šiandien nematome pokyčio atgal. Labiausiai, aišku, sureagavo Europos akcijų rinkos, pokytis buvo apie minus 8-9 proc., šiuo metu prasidėjus akcijų prekybai indeksų pokyčiai stovi apie nulį, atšokimo nėra. JAV akcijų indekso kritimas penktadienį buvo 3-4 proc., žiūrint į rinkų įsivaizdavimą ir lūkesčius dabar, matomas 0 proc. pokytis“, - BNS kalbėjo G.Gečiauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, penktadienį naftos kainos krito apie 5 proc., nes rinkos dalyviai vertino, jog referendumo sukelta suirutė neigiamai paveiks ekonominius procesus.

„Labai sureagavo palūkanų normos ir turbūt reikšmingiausias pokytis buvo Vokietijos 10 metų obligacijų pajamingumo pokytis, kuris penktadienį nukrito nuo 0,1 proc. iki minus 0,15 procento. Tai reiškia, kad 10 metų Vokietijos obligacijų palūkanos yra neigiamos ir tai realiai nutiko pirmą kartą istorijoje“, - sakė „Danske Bank“ analitikė.

G.Gečiauskienės teigimu, smukant akcijoms ir naftai, saugia užuovėja investuotojams tampa auksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai rinkose įsivyrauja rinkos nusimetimo nuotaika, keletas finansinių aktyvų iš to turi naudos. Pirmiausiai, tai yra auksas, Japonijos jena ir Šveicarijos frankas. Natūralu, kad kuo toliau tęsis politinis ir ekonominis neaiškumas ir akcijų kritimas, tuo daugiau išloš auksas, jena ir Šveicarijos frankas. Pinigai turi kažkur eiti, jie negali pakibti ore. Kai akcijų rinkos krenta, tai reiškia, kad rinkų dalyviai parsidavinėja, kad jei turi kažkur lėšas padėti ir auksas yra natūrali priebėga tam tikra trumpam laikotarpiui“, - teigė finansų rinkos ekspertė.

REKLAMA

Šoko banga atvilnijo ir iki Baltijos šalių

Penktadienį pasaulio akcijų rinkose kilusi šoko banga pirmadienį atsirito ir iki Baltijos šalių biržų, kuriose prekyba dėl šventinių dienų praėjusios savaitės pabaigoje nevyko.

„Tai nėra netikėta, nes Baltijos šalių biržos penktadienį nedirbo ir dėl to reakcijos į investuotojams netikėtus britų referendumo rezultatus matome pirmadienį. Atskiros rinkos daugmaž krenta vienodai, vertinant atskiras akcijas labiausiai nukentėjo likvidesnės pozicijos - Šiaulių bankas ir „Klaipėdos nafta“, - BNS sakė SEB banko Finansų rinkų departamento Finansų maklerio skyriaus vadovas Arvydas Jacikevičius

REKLAMA

Anot jo, akcijų rinkų sukrėtimu gali pasinaudoti spekuliantai.

„Dabar tinkos šiek tiek stabilizavosi ir bando koreguotis. Staigiai nukritus kainoms, rinkoje atsirado pirkėjų, kurie nori sužaisti nukritusiomis kainomis. Dabar matome stabilizaciją ir kainos netgi koreguojasi aukštyn. Dabar gana nedėkingas momentas prognozuoti, kaip pabaigsime dieną, nes judesys gali būti ir į vieną, ir į kitą pusę. (...) Vietinės naujienos nueina į šoną, stebima pasaulinė reakcija. Dabar matome Europos biržose stabilizavimąsi ir jeigu tokia tendencija Europoje išsilaikys, tai pas mus būtų gera naujiena tiems, kurie pirko akcijas iš karto, nes gali būti, kad baimė aprims ir akcijų kainos atsistatys“, - teigė A.Jacikevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį „Nasdaq“ Vilniaus biržos indeksas smuko 1,97 proc., Baltijos šalių akcijų rinkų indekso „Omx Baltic Benchmark“ vertė sumažėjo 1,71 procento.

Staigaus atsigavimo horizonte nematyti

Analitikų manymu, greitu metu rinkos negrįš į iki referendumo buvusį lygį, o nesant gerų žinių, galimas ir tolesnis kritimas.

„Penktadienio pokyčiai buvo reikšmingi, pirmadienį pokyčiai yra menki, atšokimo nematome ir turbūt nematysime tol, kol nepradės aiškėti kažkas politiniame lygmenyje. Kol kas ten matome labai daug chaoso ir nematome nieko konstruktyvaus, šneka atskiri Didžiosios Britanijos politikai ir bando tikinti, kad šalies ekonomika yra pakankamai stipri ir atlaikys šoką. Tas yra svarbu, bet investuotojai darys savo išvadas, nes ekonomikos susitraukimo antrame pusmetyje bus laukiama tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek Europos Sąjungoje“, - mano G.Gečiauskienė.

REKLAMA

Anot jos, nuosmukis dar gali tęstis kelias savaites.

„Per savaitę ar per dvi toliau dar matysime kritimą, nes nebus gerų žinių, nenutiks nieko, kas paguostų finansų rinkos dalyvius, kad situacija yra tvarkoma. Ji per savaitę nebus tvarkoma, per dvi savaites irgi nebus tvarkoma. Mes patys laukiame tolesnio akcijų rinkos mažėjimo, svaro kritimo, euro kritimo dolerio atžvilgiu“, - prognozavo „Danske Bank“ analitikė.

Europos vertybinių popierių rinka pirmadienį pradėjo pagrindinių indeksų smuktelėjimu, nepaisant Didžiosios Britanijos iždo sekretoriaus sekretorius George'o Osborne'o (Džordas Osbornas) mėginimo nuraminti rinkas, patyrusias šoką po ketvirtadienio britų sprendimo išstoti iš ES.

REKLAMA

Londono vertybinių popierių biržos indeksas FTSE 100 prekybos sesijos pradžioje smuko 0,7 proc. iki 6098,70 punkto. Frankfurto biržos indeksas DAX 30 - 0,1 proc. iki 9544 punktų, o Paryžiaus biržos indeksas - 0,2 proc. ii 4097,3 punkto.

Dauguma Azijos vertybinių popierių rinkų pirmadienį ir toliau smunka, tačiau Japonijos akcijų rinka atsigauna - rytinės prekybos sesijos metu Tokijo vertybinių popierių biržos indeksas „Nikkei 225“ ūgtelėjo 1,39 proc. iki 15159,24 punkto. „Topix“ indeksas padidėjo 0,92 proc. iki 1215,58 punkto.

Honkongo biržos indeksas „Hang Seng“ sumažėjo 0,73 proc. iki 20110,88 punkto, o Šanchajaus biržos indeksas „Shanghai Composite“ neteko 0,86 proc. iki 2878,76 punkto.

Ketvirtadienį beveik 52 proc. Jungtinės Karalystės rinkėjų referendume pasisakė už išstojimą iš Europos Sąjungos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų