REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nutarė nuo kitų metų įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Lubos būtų pasiektos palaipsniui per šešerius metus.

Seimas nutarė nuo kitų metų įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Lubos būtų pasiektos palaipsniui per šešerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia mes kalbame apie tuos, kurių atlyginimai yra apie 10 tūkst. eurų“, - teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

„Tai nėra skausminga netektis „Sodros“ biudžetui“, - teigė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Seimas pritarė „Sodros“ įmokų lubų dydžiams, kokius siūlė socialinį modelį kurę mokslininkai. Pirmaisiais metais (2017-aisiais) jos siektų 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU), antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais (2022 metais) - 60 VDU.

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik išmokos. Darbdaviai moka 31 proc. įmoką už kiekvieną darbuotoją.

REKLAMA
REKLAMA

Už sprendimą, pastraipsniui priimant Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas, ketvirtadienį balsavo 65 Seimo nariai, prieš - 9, o susilaikė 16. Galutinis balsavimas dėl viso įstatymo vyks vėliau.

R.Lazutka: „Sodros“ įmokų lubos be progresinių mokesčių didins nelygybę

Seimo sprendimas įvesti „Sodros“ įmokų lubas daug uždirbantiems asmenims didins žmonių pajamų nelygybę, mano ekonomistas Romas Lazutka. Anot jo, jeigu būtų įvesti progresiniai mokesčiai, pajamų nelygybės bei „Sodros“ deficito problema būtų išspręsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje yra pakankamai didelė pajamų nelygybė, ir dabar ne tik kad „Sodros“ deficitas šiek tiek padidės, bet visuomenėje nelygybė dar padidės, tai mūsų siūlymas buvo tai sieti su mokesčių sistema ir įvesti progresinius mokesčius“, - BNS sakė Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas R.Lazutka.

Anot jo, logiška, kad „Sodros“ įmokoms bus taikomos lubos, nes jos taikomos ir išmokoms. Tačiau būtent tie asmenys, kuriems bus taikomos įmokų lubos, turėtų mokėti daugiau pajamų mokesčio (GPM).

„Yra logiška, kad „Sodros“ įmokoms būtų lubos, nes vis vien negauna išmokų tokių, kiek sumoka, bet atsižvelgiant į „Sodros“ deficitą ir didelę nelygybę, reiktų apmokestinti papildomu pajamų mokesčiu. Nes žmonės, kurie per metus gauna 120 vidutinių atlyginimų pajamų, tai niekur mes nerasime civilizuotoje šalyje, kad jie temokėtų 15 proc. GPM“, - teigė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų