REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Bandomuoju režimu nuo vasario veikianti elektros jungtis su Švedija „NordBalt“ dėl gedimo neveiks maždaug savaitę. Estijos perdavimo tinklų operatorės „Elering“ atstovas BNS teigė, kad nutiesus jungtis su Suomija, Estija taip pat susidūrė su techninėmis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Litgrid“ pranešė, kad gedimas praėjusį penktadienį įvyko Švedijoje, o jungties remontas gali užtrukti mažiausiai iki šio penktadienio.

REKLAMA

Sugedus jungčiai su Švedija, kur elektros kaina paprastai būna žemesnė, pakilo elektros kaina Lietuvoje bei Latvijoje. „Nord Pool“ Lietuvos elektros zonoje pirmadienį, palyginti su penktadieniu, išaugo 40,6 proc. iki 40,98 už megavatvalandę. Latvijoje ji išaugo 27,3 proc. iki 37,11 EURO.

Gedimas paveikė ir savaitgalio elektros kainas. Paprastai savaitgaliais jos būna žemesnės dėl mažesnio vartojimo ir, pavyzdžiui, sekmadieniais Lietuvoje siekia apie 20-25 eurus už megavatvalandę, tačiau praėjusį sekmadienį šoktelėjo iki 30,11 EURO.

REKLAMA
REKLAMA

„Elering“ atstovas Ainas Kosteris BNS teigė, kad pradėjus veikti „Estlink 2“ jungčiai su Suomija, po kurio laiko teko veiklą stabdyti ir perdaryti jungtis.

„Tokie projektai yra dideli ir sudėtingesni nei įprasti kabeliai. Yra daugybė dalykų ir signalų, kurie gali išjungti jungtį ir gan įprasta, kad prie šių projektų tenka daugiau dirbti. Mes susidūrėme su problema su sausumos kabeliu, ne jūriniu. Estijos pusėje sausumos kabelis buvo sujungtas iš 11 dalių ir sujungimų dizainas nebuvo labai geras, tad turėjome pakeisti. 2014 metų vasarį oficialiai startavome, o spalį turėjome sutvarkyti 11 jungčių ir tai truko 10 dienų ar dvi savaites“, - BNS sakė A.Kosteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario 24 dieną dėl gedimo Švedijos pusėje „NordBalt“ jungtis neveikė daugiau nei keturias valandas, o pernai gruodį kilus gaisrui netoli Nybru keitiklio stoties, jos testavimo darbai buvo sustabdyti iki sausio pradžios.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ – pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija. Koncerno ABB pagamintas bei nutiestas kabelis Baltijos jūros dugne sujungė Klaipėdos ir Nybro transformatorių pastotes. ABB taip pat statė jungties keitiklį. Projektą kartu įgyvendina Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir „Svenska kraftnat“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų