REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai atliktu tyrimu bandyta nustatyti, kuriose šalyse pragyvenimas būtų pigiausias. Nors tarp jų atsidūrė ir Lietuva, tačiau tenka pastebėti, kad kaimyninėse šalyse sąlygos gyventi – geresnės.

Neseniai atliktu tyrimu bandyta nustatyti, kuriose šalyse pragyvenimas būtų pigiausias. Nors tarp jų atsidūrė ir Lietuva, tačiau tenka pastebėti, kad kaimyninėse šalyse sąlygos gyventi – geresnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatant pigiausias gyventi šalis, GoBankingRates naudojosi 4 kriterijais: būsto nuomos, maisto produktų kainos, paslaugų kainos ir vietinės perkamosios galios indeksais. Visi šie šalių rodikliai buvo lyginami su Niujorko miesto rodikliu. Pagal šį atskaitinį tašką nustatyta, kuriose šalyse pragyvenimas brangesnis, o kuriose – pigesnis.

REKLAMA

Gitanas Nausėda: atkreipkime dėmesį į valiutų skirtumus

Iš 112 šalių, Lietuva atsidūrė 48 vietoje. Pagal šiuos rodiklius nurodoma, kad čia nuoma 85,1 proc. pigesnė, produktų kainos 61,8 proc., o paslaugų – 53,3 proc. mažesnės kainos nei Niujorke. Perkamoji galia 37,8 proc. žemesnė.

Ekonomistas Gitanas Nausėda komentuoja, kad vertinat šiuos duomenis, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į valiutų skirtumus. Kadangi euras yra nepakankamai įvertintas JAV dolerio atžvilgiu, santykinai kainos Europoje, palyginant su Niujorku ar JAV, yra šiek tiek mažesnės.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinis dalykas yra tas, kad Lietuvos kainos, jau euro zonos viduje yra vienos iš mažiausių. Tai pirmiausia siejama su bendru gyvenimo lygiu, ekonomikos pajėgumu, nes kuo šalis skurdesnė, ar kuo pragyvenimo lygis šalyje žemesnis, tuo kainų lygis atitinkamai yra žemesnis. Pardavėjas parduodamas produktą ar paslaugą yra priverstas atsižvelgti į tai, kokia yra perkamoji galia. Jei ji yra menka arba yra silpnesnė, natūralu, kad turės atsižvelgti į tai taikydamas savo kainas. Todėl dažnai atsitinka taip, kad net tos prekės, kurios yra pardavinėjamos tos pačios kokybės ar fasavimo, jų kainos, rytų ar centrinės Europos valstybėse būna pigesnės negu toje pačioje Vokietijoje“, – pasakoja G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkamoji galia didesnė

Tyrimo duomenimis rodoma, kad pigesnis pragyvenimas matuojamas ir Rusijoje (39 vieta) bei Vokietijoje (35 vieta), kurioje nors pačios kainos ir nėra pigesnės nei Baltijos šalyse, tačiau perkamoji galia žymiai didesnė, kas lemia geresnes gyvenimo sąlygas.

Daugumoje mus lenkiančių šalių, paslaugų kainos daugiau nei 53 proc., žemesnės lyginant su Niujorku. Ekonomistas pasakoja, kad paslaugų kainos nėra taip suniveliuojamos, kaip produktų.

„Kalbant apie paslaugų kainas, mūsų atotrūkis nuo ES ar euro zonos vidurkio yra dar didesnis nei produktų. Jei prekių kainos skirtųsi labai ženkliai, tai visada būtų prasme jas pirkti ten, kur pigiau, ir parduoti ten, kur brangiau. Dėl to kainų atotrūkis išsilygina, o paslaugų atveju to padaryti neįmanoma, nes negali eksportuoti nuomos paslaugų, plaukų kirpimo, tad mūsų atotrūkis nuo išsivysčiusių valstybių yra dar ženklesnis. Manau, kad tokie rezultatai ar tokie vertinimai labai nestebina“, – skirtumus tarp ES šalių paaiškina G. Nausėda.

REKLAMA

Ekonomistas vertina, kad pastaruoju metu Amerikoje darosi vis brangiau gyventi dėl stiprėjančio JAV dolerio. Tad nors ir valiutos kurso pokyčiai yra svarbu, Lietuvos atveju, daugiausia įtakos daro perkamosios galios teorija. „Kuo žemesni atlyginimai, tuo mažesni darbo sąnaudų kaštai, taip pat sudaroma ir galimybė mažesnei produktų kainai“, – sako ekonomistas.

Nereikėtų stebėtis

Tyrime rašoma, kad mūsų Baltijos kaimynėse, Latvijoje ir Estijoje pragyvenimas dar pigesnis nei pas mus. Latvija užima 45 vietą. Čia nuoma pigesnė 87 proc., maisto produktų kainos 64,2 proc., paslaugų kainos 52,2 proc., o perkamoji galia žemesnė 37 proc. nei Niujorke. Sesutė Estija užima 32 vietą, joje nuoma pigesnė 87 proc. lyginant su Niujorku, maisto produktai 60,7 proc., paslaugos 51 proc., o perkamoji galia žemesnė 19,6 proc.

REKLAMA

Nereikėtų stebėtis, kad aukštą poziciją užima Lenkija, kurioje patys lietuviai dažnai lankosi apsipirkti. Ši šalis 12–oje vietoje. Paslaugų kainos pigesnės net 61,3 proc., maisto produktų 69,4 proc., nuomos 88,1 proc. lyginant su Niujorku. G. Nausėda vertina, kad tam įtakos galėjo turėti ir Lenkijoje vykdoma mokesčių politika.

„Lenkijoje taikomi lengvatiniai tarifai kai kuriems maisto produktams. O antras aspektas, ženkliai sumažėjęs Lenkijos zlotas, kuris daro lenkiškas prekes labiau įperkamas, kai perskaičiuojame į eurus ar kitą tarptautinę valiutą“, – teigia ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiausia šalis gyventi – Pietų Afrika. Nuoma šioje šalyje 87,5 proc. pigesnė, maisto produktai 71proc., paslaugos 65,8 proc., o perkamoji galia 26,9 proc. aukštesnė.

Lentelėje pateikiamas 112 šalių sąrašas nuo pigiausios iki brangiausios šalies gyventi.

Šalys, kuriose pigiausia gyventiInfographic

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų