REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Atostogos su išmaniuoju įrenginiu (nuotr. Fotolia.com)

Praūžus vasarai ir atvėsus orams kurortų verslininkai skaičiuoja šios vasaros perlus, o statistikos departamentas pateikia duomenis, kaip šalies gyventojai atostogavo.

36

Praūžus vasarai ir atvėsus orams kurortų verslininkai skaičiuoja šios vasaros perlus, o statistikos departamentas pateikia duomenis, kaip šalies gyventojai atostogavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, antrąjį ketvirtį šalies gyventojų kelionių skaičius šalyje ir užsienyje padidėjo. 2015 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2014 m. ketvirčiu, vietinio turizmo kelionių su viena ir daugiau nakvynių skaičius padidėjo 4,3 proc., vienadienių keliautojų – 0,7 proc.

REKLAMA

Šalies gyventojo kelionė Lietuvoje vidutiniškai truko 2,40 nakvynės. Vienos kelionės metu keliautojas vidutiniškai išleido 43 eurus. Mažiausiai pinigų vietiniai turistai išleido laisvalaikiui, poilsiui nuosavame būste – 26 eurus bei draugams ir giminėms lankyti – 28 eurus, o daugiausia – 80 eurų apsipirkti ir 67 eurus sveikatinimui. Vykusiųjų su viena ir daugiau nakvynių gyventojų skaičius pagal lytį pasiskirstė beveik po lygiai (moterys – 53 proc., vyrai – 47 proc.). 2015 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su 2014 m. atitinkamu laikotarpiu, padidėjo kelionių su 1–3 nakvynėmis (8,2 proc.), o su 4 ir daugiau nakvynių kelionių sumažėjo 15,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė dar anksčiau tv3.lt portalui pasakojo, kad šią vasarą vertina kaip labai gerą, nors prieš tai daug nerimo kėlė prarasti Rusijos turistai. Tačiau, kaip parodė laikas, juos pakeitė atvykėliai iš kitų šalių: Skandinavijos, Italijos, ženkliai didėjo ir Latvijos turistų.

„Kadangi ši vasara buvo vėsoka, lietuviai atrado ir kitus šalies kurortus, tad, kiek matome iš visos situacijos, rezultatai tikrai geri. Labai džiugino, kad užsipildė Rusijos rinka, nes galvojome, kad bus liūdnoka, o ypač Druskininkuose, kur jie dominuodavo“, – teigė E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia (40 proc.) vietinių turistų kaip pagrindinį kelionės tikslą nurodė draugų ir giminių lankymą, mažiausiai – sveikatinimą ir apsipirkimą (po 2 proc.). Laisvalaikį, poilsį ir atostogas nurodė 30 proc. vietinių turistų, verslo reikalus – 13, laisvalaikio, poilsio nuosavo būsto lankymą – 9, kitus tikslus – 4 proc.

Kelionės metu 41 proc. vietinių turistų nakvojo pas gimines ir draugus, 33 – viešbučiuose ar poilsio namuose (nameliuose), 8 – laisvalaikio, poilsio nuosavame būste, 3 – sanatorijose ir reabilitacijos centruose, 15 proc. – kitur.

REKLAMA

2015 m. antrąjį ketvirtį į užsienį keliavo 429,2 tūkst. šalies gyventojų, arba 1,9 proc. daugiau nei per tą patį 2014 m. laikotarpį. 52 proc. keliautojų sudarė vyrai. Dauguma turistų (52 proc.) nakvojo viešbučiuose ir moteliuose, 45 proc. – pas gimines ir draugus ar privačiajame sektoriuje.

Daugiausia keliautojų vyko į Latviją (65,3 tūkst., arba 12,7 proc. visų keliavusių į užsienį gyventojų), Jungtinę Karalystę (55,9 tūkst., arba 10,9 proc.), Lenkiją (52,0 tūkst., arba 10,1 proc.), Vokietiją (36,8 tūkst., arba 7,1 proc.), Baltarusiją (36,0 tūkst., arba 7 proc.) ir Turkiją (33,4 tūkst., arba 6,5 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų