REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Smulkiajam ir vidutiniam verslui kyla daug klausimų, kaip reikės dirbti pirmosiomis kitų metų dienomis. Svarbu žinoti, kad vienas pagrindinių darbų euro įvedimo kalendoriuje artimiausiu metu bus išankstinis monetų ir banknotų pristatymas, kuriuo įmonėms reikėtų pradėti rūpintis jau dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau verslininkams ne mažiau svarbu įvertinti ir kitų darbų apimtis bei žinoti svarbiausius žingsnius, kurie jų lauks skaičiuojant paskutiniąsias 100 dienų iki euro įvedimo.

REKLAMA

Įvertinti įmonės grynųjų eurų poreikį

Išankstinis euro monetų pristatymas iš Lietuvos banko į komercinius bankus prasidės spalio 1 d., o banknotų – lapkričio 1 d. Numatyta, kad nuo 2014 metų gruodžio 1 dienos iki euro įvedimo dienos komerciniai bankai ir jų įgaliotos pinigų pervežimo įmonės vykdys išankstinį eurų paskirstymą įmonėms ir kitiems ūkio subjektams. Skaičiuojant pinigų poreikį pirmosioms euro įvedimo savaitėms, kuomet vyks dviejų valiutų apyvarta, galima remtis Latvijos patirtimi – vienos savaitės grynųjų pinigų apyvartą reikėtų padauginti iš trijų. Šis daugiklis atsiranda, kadangi grynųjų pinigų poreikis iškart po įvedimo gali būti 3-5 kartus didesnis nei įprasta. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį į konkrečios prekybos įmonės specifiką ir individualius veiksnius, lemiančius grynųjų pinigų apyvartą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas rinkinys – beveik 3 kilogramai

Euro įvedimo pradžia bus tiesiogine to žodžio prasme sunki – nauja valiuta sveria daug. Reikėtų pastebėti, kad vienas 200 eurų vertės rinkinys prekybininkams sveria apie 2,7 kilogramo.

Į svorį verta atsižvelgti įmonėms planuojant, kokį grynųjų eurų pristatymo būdą pasirinkti. Toms įmonės, kurios planuos apsirūpinti eurais savarankiškai - atvykti į banko skyrių ir išsivežti grynuosius pačios - derėtų paskaičiuoti, kokio dydžio ir svorio krovinį sudaro pasirinkta grynųjų eurų suma pasirinktais nominalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl patogumo, saugumo pasirinkusiems naudotis grynųjų pinigų pervežimo paslaugas teikiančių įmonių paslaugomis derėtų suskubti pradėti tartis su bankais jau dabar. Mat būtent bankas padės suorganizuoti grynųjų eurų išankstinį pristatymą pervežimo įmonių dėka, o dirbant operatyviai bus išvengta proceso grūsties – „butelio kaklelio“ efekto.

Prekybininkams numatyti du standartiniai monetų rinkiniai, tačiau bus galima užsakyti ir atskirais nominalais, jei manoma, kad kai kurių nominalų poreikis bus didesnis. Smulkioms prekybos įmonėms gali būti naudingi ir pažintiniai eurų monetų rinkiniai, kuriuos Lietuvos bankas platins visuomenei gruodžio mėnesį.

REKLAMA

Svarbu ir smulkios monetos

Sausio 1 d. į apyvartą bus išleista 370 mln. vienetų monetų ir 132 mln. vienetų banknotų. Taip pat nereikėtų nuvertinti šiuo metu apyvartoje esančio smulkių nominalų monetų kiekio. Šiuo metu balti lito centai pasklidę visur – kišenėse, taupyklėse, automobiliuose, stalčiuose – ir kol jų nepakeis smulkios eurų monetos, tol bus jaučiamas grynųjų eurų trūkumas sistemoje.

Negalės naudoti iki sausio 1-osios

Pasirašant išankstinio grynųjų eurų pristatymo sutartis, grynuosius eurus užsisakanti įmonė turės įsipareigoti vykdyti keletą svarbių reikalavimų, už kurių nesilaikymą yra numatytos baudos. Pirma, grynuosius eurus įmonės turės saugoti atskirai nuo kitų grynųjų pinigų, kitų eurų, kitos nuosavybės, taigi iš anksto reikės numatyti tinkamas grynųjų eurų saugojimo vietas - atskiras patalpas, atskirus seifus ar seifo stalčius.

REKLAMA

Antra, bus draudžiama išankstinio pristatymo metu įgytus grynuosius eurus išleisti į apyvartą ar kitaip pradėti naudoti iki oficialios euro įvedimo dienos – sausio 1 d.

Trečia, po sausio 1 d. bus draudžiama į apyvartą išleisti litus, t. y. atiduoti grąžą litais (išskyrus labai retas ir nežymias išimtis). Įmonės turėtų taip pat pasiruošti trumpalaikiam lėšų banko sąskaitoje įšaldymui, nes išankstinio grynųjų eurų pristatymo proceso metu litų suma, lygi pageidaujamai gauti grynųjų eurų sumai, padaugintai iš oficialiojo kurso, įmonės sąskaitoje bus rezervuojama iki sausio 1 d., kuomet ji bus nurašyta jau eurais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu pasirūpinti ir tinkamu darbuotojų apmokymu: pirmas dvi savaites darbuotojai turės gebėti atiduoti grąžą eurais iš litų sumos, mokėti naudotis nauja grynųjų pinigų autentifikavimo įranga. Taip pat ne mažiau svarbu, kad darbuotojai žinotų, kaip elgtis įvairiomis aplinkybėmis, kad prekybos įmonės netaptų valiutos keityklomis, kuomet pirkėjas, pavyzdžiui, už 200 litų kupiūrą bandys įsigyti degtukų dėžutę.

Imtis papildomų priemonių

Vienas paskutinių žingsnių – Lietuvos bankas įmonėms rekomenduoja imtis papildomų priemonių mažinant grynųjų pinigų poreikį – skleisti klientams informaciją, kur arčiausiai galima nemokamai pasikeisti grynuosius litus į eurus. Žinoma, aktyvesnis pirkėjų naudojimasis mokėjimo kortelėmis taip pat turėtų būti skatinamas ir atitinkamai sumažintų grynųjų pinigų poreikį pirmomis euro dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų