REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva prašo Europos Komisijos (EK) 10 mln. eurų (34,5 mln. litų) paramos šiltnamių bendrovei „Kietaviškių gausa“ modernizuoti. Dėl Rusijos sankcijų didelių nuostolių patirianti įmonė sako, kad šiltnamių ūkiui atnaujinti reikia 15 mln. eurų (apie 52 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA

„Turime vieną Kietaviškių šiltnamių įmonę, kurios situacija yra labai bloga ir siūloma, kad didžiausia skiriama suma būtų. (...)Jeigu Europos Komisija leis“, - konservatorių frakcijoje šią savaitę sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Pasak jos, šis siūlymas yra pateiktas EK.

REKLAMA

Pasak ministrės, „Kietaviškių gausai“ pertvarkyti reikia 40-50 mln. litų: „Reikia sutvarkyti šituos šiltnamius, kad jie atitiktų europinį lygį ir būtų galima kuo pigesnėmis sąnaudomis užauginti daržoves“.

16 mln. litų pajamas ir nuostolius šiemet planuojančios „Kietaviškių gausos“ vadovas Mindaugas Pupienis sakė, kad dėl Rusijos sankcijų buvo sunaikinta apie 10 tonų daržovių. Anot jo, šiltnamių ūkio atnaujinimui reikia 15 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„1 ha naujų šiltnamių kainuoja 1 mln. eurų, kad nebebūtume tiek daug energetiškai priklausomi. Jeigu ne, tada galime tapti vasariniais šiltnamiais ir atiduoti šitą rinką Ispanijai, Lenkijai Olandijai, kas tuo metu galės patiekti daržoves“, - teigė M.Pupienis. Pasak jo, šiltnamių ūkio atnaujinimą būtų galima baigti iki 2019 metų.

Anot jo, dėl rinkoje susidariusios situacijos dabar sunku nuspręsti, ką sodinti kitais metais.

Žemės ūkio ministrės teigimu, EK paruoštame kompensacijų projekte numatyta, kad Lietuvai dėl Rusijos sankcijų galėtų būti kompensuojama už 3-5 tūkst. tonų vaisių ir daržovių bei dar už 3 tūkst. tonų morkų, kurių daugiausia Lietuva tiekė į Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už tą kiekį būtų kompensuojama. Mes turėtume paruošti schemą, kas turės gauti“, - sakė ministrė.

15 hektarų stiklinių šiltnamių turinti įmonė augina pomidorus, agurkus ir salotas auginančiai. Pagrindinė jos akcininkė - viena didžiausių lietuviškų daržovių prekybos bendrovių „Domeina“. Įmonėje dirba 220 darbuotojų

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų