Kalbant apie kavą, esame įpratę minėti Italiją, tačiau nesuklystumėte pasakę, kad labiausiai mėgstate „lietuvišką“ kavą. „Šviežia kava" direktorius Vytautas Kratulis sako, kad kiekviena šalis turi savo kavos skrudinimo, malimo ir ruošimo būdą, Lietuvoje skrudinta ir malta kava taip pat išskirtinė bei nesupainiojama su kitose šalyse paruoštu gėrimu.

Kava (nuotr. SCANPIX)

Kava (nuotr. SCANPIX)

Kavos ruošimo ir ragavimo renginyje kavos žinovas V. Kratulis, Eglė Neverauskaitė, 2013 metų Lietuvos kavos ragavimo čempionė, Tomas Rudys, 2013 metų Lietuvos kavos ruošimo čempionas, Ramunė Turlienė, 2013 metų Lietuvos piešimo pieno puta vicečempionė bandė paneigti ne vieną su kava susijusį mitą. Vienas jų – kad italai yra nepralenkiami kavos ruošime.

REKLAMA

Lietuviai – vieni geriausių

„Sakoma, kad kava Italijoje kaip šampanas Prancūzijoje. Tačiau prancūzų vyndariai pasaulyje jau šimtmečius nenugalimi, o italai kavos lyderio poziciją užleido kolegoms iš kitų šalių. Nuo 2000 metų rengiamose pasaulio baristų čmpionatuose dalyvauja kavos virėjai iš daugiau nei 50-ies šalių, tačiau dar nė vienas italas nėra patekęs net į finalininkų šeštuką“, - pasakojo V. Kratulis. Anot jo, už italus espresso geriau ruošia danai, amerikiečiai, japonai, gvatemaliečiai ar salvadoriečiai.

Lietuviai, vertinant čempionatų istoriją, taip pat yra vieni geriausių kavos ruošėjų pasaulyje.

Teiginį, kad tokio dalyko kaip lietuviška kava nėra, kavos žinovas vadina nesusipratimu. „Mūsų šalyje kavamedžiai neauga, tačiau jie neauga ir Italijoje, bet niekas nedrįstų pasakyti, kad nėra tokio dalyko kaip itališka kava“, - sakė jis.

Brangi technika neišgelbės

Nors kavos šalimi Lietuvą vadinti dar anksti, lietuviai vis dažniau reikalauja aukštesnės kokybės kavos ir vis labiau nusimano apie kavos ruošimą. V. Kratulis paneigė mitą, kad gerai kavai paruošti būtinas kavos aparatas. „Tai netiesa. Paprasčiausiai verdančiu vandeniu puodelyje užpilti šviežiai skrudintas ir maltas kavos pupeles nėra mažiau profesionalu ar blogiau, tačiau kava būtinai turi būti šviežia“, - sakė jis. Taip kava ruošiama ir profesionaliems degustatoriams, nes tuomet skonis būna pats natūraliausias.

Daugiau nei 15 metų kavos versle dirbantis V. Kratulis pastebi, kad populairėja klaidinga nuomonė, jog nusipirkus brangų kavos aparatą, gera kava išeis savaime. „Reikia mokėti sureguliuoti malūnėlį, kad espresso išbėgtų ne per skystas ir ne per kartus. Be to, ryte, kai aparatas šaltas, tik šeštas septintas puodelis yra tinkamos gerti temperatūros“, - sakė V. Kratulis.

REKLAMA

Kiek iš tiesų kainuoja puodelis kavos? 

Kavos žinovas norintiems ryškesnio skonio pataria rinktis Etiopijos kavą, mėgstantiems švelniau - Kosta Rikos. V. Kratulio teigimu, gera, kokybiška kava turi mažiau kofeino.

Anot jo, kava pati savaime nėra kenksminga, tačiau jos perteklius arba vartojimas vietoj maisto gali būti pražūtingas. Rytą rekomenduojama pradėti ne puodeliu kavos, o stikline vandens ir tik vėliau mėgautis kava. 

Paklaustas, kokia šiuo metu yra kavos puodelio savikaina kavinėje, V. Kratulis ironizavo. "Jei gautume kavos malūnėlius, aparatus, puodelius nemokamai, tada kava kainuotų visai nedaug. Tačiau kai suskaičiuoji viską, įskaitant keliones kavos beieškant ir tobulinantis, kavos puodelio savikaina išauga", - sakė jis. 

V. Kratulis mano, kad vis dėlto pati geriausia kava yra plikyta. "Kavos gaminimas aparatu yra pats komplikuočiausias būdas tai padaryti. Šviežia, plikyta kava yra geriausia, ką galima padaryti be didelių pastangų", - kalbėjo "Šviežia kava" direktorius.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Laidotuves pertraukė netikėtumas: vyrui teko šokti į iškastą duobę
DABAR RODOMA
Laidotuves pertraukė netikėtumas: vyrui teko šokti į iškastą duobę
DABAR RODOMA
Išgyveno nemaloniausią incidentą lėktuve: keleivei prireikė palydovų pagalbos
DABAR RODOMA
Paviešintas įrašas, kaip siuntų darbuotojais apsimetę vyrai surišo šeimą ir ją apvogė
DABAR RODOMA
Moteris patyrė gyvenimo sukrėtimą: su taksi nevažiuos dar ilgai
DABAR RODOMA
Nufilmuota tragedijos akimirka: neišsiskleidęs nei vienas parašiutas pražudė vyrą
DABAR RODOMA
Paliko vienam kartui su tėčiu: mama išvydusi savo mažylę paklaiko
DABAR RODOMA
Nepaprasta akimirka: draugystė ištirpdė milijonų internautų širdis
DABAR RODOMA
Išlaisvinti dešimtys žmonių, kurie metų metus buvo laikomi narvuose
DABAR RODOMA
Keistas incidentas: gelbėjo ant pastatų laipiojančią nuogą moterį
DABAR RODOMA
Pareigūnai paviešino įrašą: gelbėjo springstantį kūdikį
REKLAMA
Gitanas Nausėda (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)
Nuo kitų metų Lietuvoje ruošiama ne viena mokestinė naujovė: prezidento Gitano Nausėdos siūlymai jau tampa konkrečiais skaičiais. Seimui ruošiantis svarstyti 2020 m. Lietuvos ...
(Fotobankas)
Ne tik Vyriausybės, atskiri Seimo nariai, bet ir prezidentas pateikė pluoštą pasiūlymų, kaip kitais metais keisti mokesčius. Šalies vadovas labiau nei ministrų kabinetas siūlo ...
SEB bankas (Fotobankas)
Kai kuriems SEB banko klientams dėl techninės klaidos nurašyti pinigai grąžinti tą pačią dieną SEB banko klientams, kuriems spalio 13 d. (sekmadienį) dėl techninės klaidos ...
Mindaugas Ubartas (nuotr. asm. archyvo)
Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmonių asociacijos „Infobalt“ vadovu tapo Mindaugas Ubartas, iki šių metų pavasario vadovavęs bendrovės „Telia Lietuva“ Verslo ...
Šnipiškės (nuotr. Fotodiena.lt)
Pasaulyje įsisuka ekonominė krizė, bet lietuviai jos nejaučia. Ne tik nejaučia, bet ir nereaguoja į pranešimus apie artėjantį sunkmetį. Tai, pasak specialistų, ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų