REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinių kompanijų atėjimas į Lietuvą gali padėti išspręsti opią socialinę problemą – protų nutekėjimą, įsitikinusi šių metų pradžioje viešajai įstaigai „Investuok Lietuvoje“ vadovauti pradėjusi Milda Dargužaitė.

Tarptautinių kompanijų atėjimas į Lietuvą gali padėti išspręsti opią socialinę problemą – protų nutekėjimą, įsitikinusi šių metų pradžioje viešajai įstaigai „Investuok Lietuvoje“ vadovauti pradėjusi Milda Dargužaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kokias sritis labiausiai orientuojasi Lietuva, siekdama pritraukti potencialius investuotojus?

Jų yra kelios: jungtinių paslaugų centrų – finansų apskaitos ar klientų aptarnavimo, informacinių technologijų ir duomenų apdorojimo – steigimas ir plėtra, gamybos projektai, pavyzdžiui, medicinos prietaisų gamyba bei pramoninė inžinerija. Pagrindinis siekiamų investicinių projektų kriterijus – sukuriama aukšta pridėtinė vertė. Tai reiškia, kad norime būti šalis, kurioje gaminami sudėtingi produktai, kuriems sukurti reikia moderniausių technologijų, o paslaugoms teikti reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai.

Kokie pagrindiniai Lietuvos pranašumai prieš kitas regiono valstybes? Ar šalis sugeba tinkamai išnaudoti savo galimybes?

Esame tarp pasaulio lyderių pagal interneto spartą ir mobiliųjų technologijų naudojimą. Akcentuojame, kad parengiame daug aukšto lygio įvairių sričių gabių, darbščių ir įperkamų specialistų, turime pasaulinio lygio informacinių ir komunikacijų technologijų, gerą infrastruktūrą.

REKLAMA

Dauguma dirbančiųjų yra labai aukštos kvalifikacijos, kalba bent dviem užsienio kalbomis. Esame politiškai stabili valstybė. Pasaulyje esame vertinami kaip šalis, iš kurios patariama pirkti verslo procesų paslaugas. Užsienio kompanijoms patogu iš Lietuvos aptarnauti klientus visame pasaulyje.

Kokiuose sektoriuose ir iš kokių valstybių ar regionų artimiausioje ateityje galime tikėtis daugiausia užsienio investicijų?

Per ekonominį atvėsimą užsienio korporacijos į Lietuvą perkelia savo informacinių technologijų (IT), apskaitos ir klientų aptarnavimo padalinius. Daugiausia projektų šiemet planuoja inicijuoti IT kompanijos, tačiau Lietuvą renkasi ir gamybos, ir paslaugų sektoriaus investuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač svarbu, kad dalis projektų įgyvendinama mažesniuose miestuose, kuriuos investicijos pasiekdavo rečiau ir kur naujos darbo vietos itin aktualu. Tarp didžiausių užsienio investuotojų yra Švedija, Lenkija, Vokietija, Nyderlandai, Rusija.

Kokie esminiai Lietuvos trūkumai pritraukiant daugiau investicijų ir kaip juos sprendžiate?

Silpnoji mūsų vieta derybose dėl didelių investicijų – maža rinka. Lietuva šiuo požiūriu tinka ne visoms didelėms korporacijoms. Todėl siekiame Lietuvą pristatyti kaip trijų didelių rinkų kryžkelę, iš kurios labai patogu aptarnauti klientus tiek Vakarų, tiek Šiaurės Baltijos, tiek Rytų rinkose. Be to, pasaulyje esame nepakankamai žinomi. Todėl „Investuok Lietuvoje“ daug dėmesio skiria šalies ekonominiam žinomumui didinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investicijų klimatą lemia daug įvairių veiksnių. Iš investicinių projektų matyti, kad mūsų šalyje užsienio verslininkai randa tinkamą aplinką. Juk dėl nelankstaus darbo kodekso, užsieniečių įdarbinimo, metus trunkančio teritorijų planavimo ar manipuliavimo viešuoju interesu galvą skauda ir Lietuvos verslininkams. Privalome suformuoti efektyvesnę verslo reguliavimo sistemą ir užtikrinti, kad valstybinės institucijos investuotojus aptarnautų greičiau ir paprasčiau.

Ar galime tikėtis, kad ateityje užsienio investuotojai padės šalyje išlaikyti vis dažniau emigruojančius kvalifikuotus darbuotojus?

Su užsienio kompanijomis į Lietuvą ateina vakarietiška ir aukštesnių standartų verslo kultūra. Sukuriamos gerai mokamos darbo vietos, darbuotojams perduodama geroji patirtis, suteikiamos galimybės dirbti su naujausiomis technologijomis. Taip sudaroma konkurencija vietos bendrovėms, kurios priverstos pasitempti ir tapti konkurencingesnės tarptautinėje rinkoje.

REKLAMA

Visa tai leidžia pasiekti aukštesnį šalies konkurencingumą ir žmonių gyvenimo lygį, ir, labai svarbu, suvaldyti tolesnį protų nutekėjimą į užsienį. Juk užsienio kompanijai įsisteigus Lietuvoje ir pasiūlius analogiškas sąlygas, kokias specialistas gautų išvykęs į užsienį, nebelieka ekonominės motyvacijos emigruoti.

Gal galite atskleisti, ko reikia, kad Lietuva suviliotų investuotojus?

Lietuva tarptautinėms kompanijoms turi labai daug ką pasiūlyti, ir mūsų patirtis tai aiškiai parodo. Turime tai įsisąmoninti ir tuo patikėti patys – tada galėsime sėkmingiau dirbti traukdami užsienio investicijas.

REKLAMA

Pritraukti už ausų

Žygimantas Mauricas, banko „Nordea“ ekonomistas

Lietuvos problema – kvalifikuotų darbuotojų yra iš tiesų daug, tačiau jiems tinkamų darbo vietų nepakanka. Geriausias būdas kurti darbo vietas – užsienio investicijos, nes savų išteklių nepakanka darbo vietoms, kurios neskatintų emigruoti. Užsienio įmones reikia pritraukti už ausų. Jau praėjo laikai, kai laukiama, kad investuotojai ateis patys.

Laikytis „higienos“

Rūta Skyrienė, asociacijos „Investuotojų forumas“ vykdomoji direktorė

Sukurtos geriau mokamos darbo vietos gali paskatinti jaunimą likti Lietuvoje, o užsienyje įgiję aukštąjį išsilavinimą lietuviai galės grįžti ir tinkamai panaudoti savo žinias. Norint pritraukti užsienio investicijų svarbu gerinti verslo aplinką – didinti darbo santykių lankstumą, mažinti darbo jėgos sąnaudas ir paprasčiausiai laikytis tam tikros „higienos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

CV: Milda Dargužaitė

Midilburio koledže įgijo matematikos ir ekonomikos bakalauro laipsnį

Prinstono universitete įgijo optimalios veiklos tyrimų ir finansų inžinerijos magistro laipsnį

Dirbo JAV banke „Goldman Sachs“ – ėjo viceprezidentės pareigas

Turi analitinės darbo patirties investiciniame banke „Donaldson, Lufkin & Jenrette“

2011 m. birželį tapo ūkio ministro R. Žyliaus patarėja

Nuo sausio 25 d. eina VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinės direktorės pareigas

Mindaugas Samkus

Straipsnis buvo publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (17 (79) gegužės 7–13 d.), rubrikoje „Kitu žvilgsniu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų