REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus rajono kaimuose dabar gaudoma kiekviena naujiena apie tai, kada bus pasirašytas Lietuvos ir Baltarusijos susitarimas ir įsigalios lengvata.

REKLAMA
REKLAMA

Pasienio gyventojams nebereikės vizų vykstant į kaimynų valstybę. O tai reiškia, kad bus galima užsidirbti vežant į Vilnių pigesnes baltarusiškas prekes, degalus, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Daugelis dar prisimena, kaip prieš porą dešimtmečių atrodė Halės ir Kalvarijų turgaviečių prieigos, kurias buvo apgulę prekeiviai maisto produktais ir pramoninėmis prekėmis, atvežtomis iš Baltarusijos.

Tada tokiu būdu užsidirbdavo ne tik baltarusiai, bet ir ne vienas vilnietis. Ar sugrįš tie laikai, netrukus pamatysime.

Aistras pakaitino Baltarusijos televizija, kurią pasienio kaimuose žmonės žiūri mieliau nei Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimiečiai išgirdo, kaip Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto pirmininkas Ihoris Račkovskis tikino, kad susitarimas su Lietuva bus pasirašytas jau artimiausiomis dienomis.

Generolas aiškino, jog Baltarusija išplėtė pasienio zonos, kurios gyventojams bus taikomas supaprastintas sienos kirtimas, teritoriją iki 50 kilometrų nuo valstybės sienos.

Pasak I.Račkovskio, toks susitarimas liudija, kad Baltarusija nėra izoliuota valstybė.

Su Latvija ir Lenkija ši valstybė tokius susitarimus jau pasirašė.

Susitarimą buvo planuojama pasirašyti dar pernai rugsėjo mėnesį per Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos vizitą į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tada Batka parodė špygą. Dabar baltarusiai aiškina, jog belieka išspręsti problemą, kaip tinkamai įrengti pasienio punktus.

„Žinoma, eisiu į Baltarusiją nusipirkti maisto. Laiko turiu, nusipirksiu daugiau, o pardavęs čia vieną kitą litą užsidirbsiu.

Ten juk viskas pigiau“, – lyg rojų kaimynų valstybę „Sostinės" žurnalistams vaizdavo Padvaronyse gyvenantis Stanislavas Rinkevičius.

Nuo Padvaronių iki artimiausios parduotuvės Kamenyj Lohe – keturi kilometrai. Tiesa, S.Rinkevičius girdėjo, kad parduotuvė šiame Baltarusijos kaime sudegė. Bet per kelerius metus turėjo naują pastatyti.

REKLAMA

S.Rinkevičius svarstė, kad labiausiai apsimokėtų perpardavinėti cigaretes – juk jos Baltarusijoje gerokai pigesnės.

Be to, ir nešti nesunku. Tiktai įdomu, po kiek pakelių leistų per sieną persigabenti?

Šiuo metu pakelis pigiausių cigarečių be filtro Baltarusijoje kainuoja iki 1400 rublių (1,15 lito), vidutinės klasės – iki 2500 rublių (apie 2 litus), o aukščiausios kokybės – daugiau kaip 2500 rublių.

„Keturiolika metų esu neįgalus, bet invalidumo išmokų negaunu. Invalido grupės pas mus reikia eiti reikalauti su ginklu rankose“, – nusispjovė valdžia nepatenkintas S.Rinkevičius.

REKLAMA

Gerai, kad giminės padeda. Bet jei sieną bus lengviau kirsti – dar geriau.

Galbūt vienas kitas žmogus, kokia moterystė ką nors perneša.

Kitų šalių praktika rodo, kad Šengeno sutarties suteikiama galimybė palengvinti judėjimą pasienio ruožo žmonėms eiti vieniems pas kitus smarkiai kontrabandos mastų nepadidina, tik paskatina bendravimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Lengvata galios ir Vilniaus gyventojams

* Užsienio reikalų ministerijos (URM) Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus atstovai tvirtino, kad susitarimo dėl pasienio gyventojų kelionių tvarkos projekte yra apibrėžtos teritorijos, kurių gyventojai galės gauti vietinio eismo per sieną leidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Ar į šią teritoriją patenka Vilnius? Pasak URM, Vilnius turėtų patekti į pasienio teritoriją, kuriai būtų taikomos susitarimo nuostatos.

* URM tikina, kad Lietuva buvo pasiruošusi pasirašyti susitarimą 2009 metų rugsėjį, tačiau suderintam susitarimo tekstui Baltarusija buvo pateikusi naujų pasiūlymų. Susitarimas baigiamas derinti. Jį tikimasi pasirašyti artimiausiu metu.

* Jei susitarimas netrukus būtų pasirašytas, kiek kartų per parą gyventojai galėtų vykti į Baltarusiją? URM atstovų teigimu, susitarimas nereglamentuos sienos kirtimo skaičiaus per dieną pasienio gyventojams.

* Ar neprognozuojama, kad toks susitarimas smarkiai padidintų skaičių vykstančiųjų į Baltarusiją įsigyti pigesnių prekių? Į tai URM jau atkreipė dėmesį. Bus tam kruopščiai pasirengta, kad būtų išvengta galimų neigiamų pasekmių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų