• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek milijonų Lietuvos Vyriausybė skyrė britų banko „Barclays“ centro kūrimui Vilniuje? Kiek britai investuos mainais į valstybės dotaciją? Ką apskritai jie veiks mūsų šalyje? Atsakymų į šiuos klausimus jau pusmetį Vyriausybė negali pateikti. Ne ką daugiau vakar galėjo pasakyti ir centro atidaryme dalyvavę banko vadai.

Vien skandinavų maža

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje darbą oficialiai pradėjo Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ informacinių technologijų (IT) centras. Į Vilniaus “Green Hall” verslo komplekse įsikūrusio centro atidarymą vakar sugužėjo premjeras Andrius Kubilius su patarėjų svita, rankomis su britais sukirtęs ūkio ministras Dainius Kreivys, keli Seimo nariai ir žinomi šalies verslininkai.

REKLAMA

Atvykusių svečių ramybę saugojo ne tik Vadovybės apsaugos departamento vyrai, bet ir tuzinas gerai nuaugusių užsieniečių. A.Kubilius skundėsi, kad jo patarėjas Virgis Valentinavičius uždraudė jam bendrauti su visuomene per žiniasklaidą. Premjeras nemelavo - uolusis tarnautojas pastodavo kelią visiems prie jo šefo bandžiusiems priartėti žurnalistams.

Gurkšnodamas šampaną Vyriausybės vadovas džiaugėsi, kad „Barclays“ IT centras pagaliau pradėjo veiklą Lietuvoje. Ne ką mažiau džiūgavo premjero patarėjas Mykolas Majauskas. Prieš ateidamas patarinėti A.Kubiliui, jaunuolis darbavosi „Barclays“ ir nemažai prisidėjo prie to, kad jo buvę darbdaviai įžengtų į Lietuvą ir gautų valstybės dotaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Į susirinkusius žmones, tarp kurių daugiausia buvo lietuviai, A.Kubilius kreipėsi ne lietuvių, o anglų kalba. Kvietė britus įžengti ir į Lietuvos komercinių bankų rinką, kurioje jau šeimininkauja Skandinavijos bankai.

Britai pakišo D.Kreivį


Dėmesio centre vakar atsidūrė „Barclays“ pasaulio mažmeninės bankininkystės informacinių technologijų vadovas Džimas Ditmoras (Jim Ditmore). Buvo tikimasi, kad jis praskleis “Barclays” veiklą Lietuvoje dengiančią paslapties širmą. Bet aukštas svečias iš Londono laikėsi kaip patyręs Valstybės saugumo departamento agentas ir nepasakojo apie jo kompanijos veiklą Lietuvoje ir bendradarbiavimą su A.Kubiliaus Vyriausybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek milijonų litų mokesčių mokėtojams kainavo „Barclays“ atėjimas į Lietuvą? “Mes negalime atskleisti sumos dėl konfidencialumo punkto, kuris yra nurodytas sutartyje, pasirašytoje tarp „Barclays“ ir Lietuvos Vyriausybės”, - pareiškė “Barclays” atstovas Piteris Džozė (Peter Josse).

Šių metų pradžioje D.Kreivys „Respublikai“ aiškino, kad konfidencialumo punktas dėl Lietuvos finansinės paramos suteikimo „Barclays“ atsirado britų iniciatyva. Tačiau „Barclays” atstovo Dž.Ditmoro pareiškimas sudaužė ūkio ministro versiją į šipulius.

REKLAMA

„Lietuvos Vyriausybė turi priežasčių, kodėl ji nori išlaikyti sutarties sąlygas kaip paslaptį. Taip elgdamasi ateityje Lietuva galės pritraukti kitas kompanijas“, - pirštu į D.Kreivį baksnojo „Barclays“ atstovas.

Sutrikęs ūkio ministras kaip užsivedęs kartojo, kad Lietuvos Vyriausybės suteikta parama jau atsipirko britams sumokėjus mokesčius į valstybės iždą. Tačiau „Barclays“ skirtos finansinės pagalbos sumos taip ir neįvardijo.

Britai apie pinigus nekalba

Šiltnamio sąlygas iš Vyriausybės išsirūpinę britai mainais į Lietuvos dotaciją turi investuoti milijonus litų. Buvo kalbama, kad „Barclays“ į IT centrą Vilniuje planavo investuoti 50 mln. eurų (apie 172,6 mln. litų). Ar tai tikra tiesa? Dž.Ditmoras ir P.Džozė tik nusišypsojo ir diplomatiškai patylėjo.

REKLAMA

Atsakinėti už nekalbius britus ėmėsi D.Kreivys. „Kontrakte mes esame įrašę, kad ne mažiau kaip 20 mln. litų“, - tvirtino ūkio ministras.

Lietuvoje viešai buvo skelbta, kad Vyriausybė „Barclays“ skirs 6 mln. litų. Ar ši suma nėra per prabangi dovana britams, kurie tik žada investuoti, tačiau negali pasakyti, kokią naudą iš to gaus Lietuva?

Iki šiol „Barclays“ IT centras Vilniuje įdarbino 280 žmonių, o metų pabaigoje darbuotojų skaičius turėtų išaugti iki 400-500 žmonių. Anksčiau gi buvo teigta, kad kompanijoje bus įdarbinta apie 700 žmonių. „Barclays“ atstovai vakar tvirtino, kad 95 proc. jų bus Lietuvos piliečiai. Kompanijos atstovai vakar taip pat nepanoro atskleisti, kokius atlyginimus čia įdarbinti lietuviai gaus už savo triūsą.



Sergejus TICHOMIROVAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų