REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Swedbank“ pernai Lietuvoje patyrė daugiau kaip milijardą litų nuostolių

Bankas „Swedbank“ per praėjusius metus dėl atidėjinių blogoms paskoloms dengti ir dėl pajamų mažėjimo Lietuvoje patyrė 1,181 mlrd. litų nuostolių. Banko veiklos pelnas prieš mokesčius ir atidėjinius pernai siekė 471 mln. litų ir, palyginti su 2008 m., sumažėjo 22 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Banke laikomų indėlių apimtys per metus išaugo 5 proc. „Swedbank“ pavyko išlaikyti 28 proc. indėlių rinkos dalį.

2009 m. gruodžio pabaigoje indėlių apimtys grįžo į 2008 m. rugsėjo mėnesio lygį - tai rodo grįžtantį pasitikėjimą bankais Lietuvoje“, - teigia banko Lietuvoje vadovas Antanas Danys.

REKLAMA

Banko išduotų paskolų apimtys per nagrinėjamą laikotarpį sumažėjo 22 proc. Pagrindinės šio sumažėjimo priežastys - mažesnės skolinimosi apimtys ir atidėjinių padidėjimas, kurie sudaro 6 proc. minėto paskolų apimčių sumažėjimo.

Anot banko pranešimo, tikėtina, kad 2010 m. grynosios paskolų apimtys gali ir toliau mažėti - tai lems skolinimosi poreikio mažėjimo tendencija, įsivyravusi po spartaus augimo laikotarpio, nes, sumažėjus pajamoms, gyventojų paskolų ir pajamų santykis yra padidėjęs.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. gruodžio 31 d. pagal Lietuvos teisės reikalavimus bendra „Swedbank“ išduotų paskolų, turinčių nuostolių požymių, suma siekė 1,393 mlrd. litų (2008 m. gruodžio 31 d. - 195 mln. litų).

2009 m. paskolų, turinčių nuostolių požymių, augimas buvo stebimas nekilnojamojo turto ir transporto sektoriuose, o antroje metų pusėje, augant nedarbo lygiui šalyje, išaugo ir privačiame sektoriuje.

Paskolų, turinčių nuostolių požymių, dalis buvo 10,4 proc. Per 2009 m. buvo nuolat peržiūrimas visas blogų paskolų portfelis ir atliktas jo rizikos vertinimas, parengti individualūs pertvarkymo planai didžiajai daugumai klientų, susiduriančių su finansinių įsipareigojimų vykdymo sunkumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per 2009 m. banko pajamos sumažėjo 24 proc., iki 753 mln. litų. Pajamų mažėjimą lėmė žemos bazinės pinigų rinkos palūkanos ir sumažėjusios paskolų apimtys. Grynųjų palūkanų pajamų sumažėjimui įtakos turėjo ir neveiksnių paskolų skaičiaus padidėjimas. Kadangi bankas turi daugiau su EURIBOR susieto turto nei įsipareigojimų, EURIBOR sumažėjimas taip pat prisidėjo prie grynųjų palūkanų pajamų mažėjimo.

2009 m. išlaidos sumažėjo 19 proc., iki 346 mln. litų. Prisitaikydamas prie sulėtėjusios ekonomikos 2009 m. „Swedbank“ įgyvendino išsamius veiksmų planus, kuriais siekė sumažinti išlaidas. Tuo pat metu ekonominis nuosmukis ir išaugęs probleminių paskolų skaičius padidino paskolų restruktūrizavimo ir išieškojimo išlaidas. Šios išlaidos laikomos cikliškomis ir sumažės įgyvendinus numatytus sprendimus bei atsigavus ekonomikai.

REKLAMA

Siekiant prisitaikyti prie sumažėjusių veiklos apimčių darbuotojų skaičius per metus buvo sumažintas 14 proc., klientų aptarnavimo padalinių - 18 procentų.

„2009 metais vykęs organizacijos prisitaikymas prie naujų veiklos apimčių užtikrino, kad 2010 m. bankas Lietuvoje galės pereiti nuo intensyvaus išlaidų mažinimo prie produktyvumo didinimo“, - veiklos optimizaciją vertina A. Danys.

Pasak „Swedbank“ pranešimo, Lietuvos ekonomikai patyrus šoką pirmąjį 2009 metų pusmetį, vėliau buvo galima stebėti laipsnišką jos stabilizaciją. Šalies BVP per 2009 metus krito apie 15 procentų. Labiausiai nukentėjo į vidaus vartojimą orientuoti ūkio sektoriai: nekilnojamasis turtas ir statybos, didmeninė ir mažmeninė prekyba, transportas ir vidaus paslaugos.

REKLAMA

Kita vertus, eksporto sektoriuose jau keli ketvirčiai iš eilės matomas stabilus augimas: auga žemės ūkio ir maisto pramonės, atsigauna medienos, baldų ir chemijos pramonės sektoriai.

„Swedbank“ skelbia į 2010 metus žengiantis su atsargiu optimizmu - tikimasi, kad šalies BVP balansuos 2009 metų lygyje, t. y. reikšmingai nebekris. Dėl atsigaunančios pasaulinės ekonomikos teigiamai vertintini į eksportą orientuoti sektoriai. Elektros kainos kilimas neturėtų reikšmingai atsiliepti pirkinių krepšeliui - metinė infliacija šalyje neturėtų viršyti 2 procentų.

Pagrindiniai 2010 metais Lietuvos laukiantys iššūkiai bus nedarbas, vidaus vartojimas bei fiskalinė drausmė. Gyventojai gerėjančią makroekonominę aplinką turėtų pradėti jausti antroje 2010 metų pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ prognozuoja, kad šiemet šalyje paskolų portfelis mažės. Bankas orientuosis į tvirtus ilgalaikius santykius su tais klientais, kuriems „Swedbank“ yra jų pagrindinis bankas.

Kredito rizikos valdymas, iš anksto imantis priemonių neigiamoms recesijos pasekmėms riboti ir ieškant subalansuoto sprendimo visoms suinteresuotoms šalims, taip pat yra viena iš prioritetinių sričių 2010-aisiais.

Bankas taip pat skelbia, kad „Swedbak“ grupė ir toliau laikosi savo įsipareigojimo Lietuvoje ir Baltijos šalyse ketina įsitvirtinti ilgam.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų