REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) savo pranešime „LLRI pozicija dėl miškų valdymo ir privatizavimo“ siūlo privatizuoti visus ūkinės paskirties miškus ir taip spręsti miškų valdymo problemas. Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) tarybos pirmininko Gintauto Kovalčiko teigimu, tokie siūlymai yra neapgalvoti ir gali sukelti nemažai problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Tarybos pirmininko teigimu, dabartinis miškų valdymo modelis užtikrina tinkamą miškų priežiūrą, darbo efektyvumą ir leidžia privačių ir valstybinių miškų savininkams tinkamai atlikti savo funkcijas.

REKLAMA

„Reikia prisiminti, kad Lietuvos žemės grąžinimas savininkams vis dar nėra baigtas, o tai reiškia, kad dar apie 15 proc. miškų neturi savo šeimininko. Jie turėtų būti grąžinti savininkams arba perduoti kuruoti valstybiniams miškų valdytojams. Tik tuomet galime planuoti tokius sisteminius pakeitimus“, – sako asociacijos tarybos pirmininkas G.Kovalčikas.

G.Kovalčiko manymu, vietoje LLRI ekspertų lyginimo su kaimynine Latvija, kurioje miškų sektorių, padedama privačios bendrovės, taip pat prižiūri valstybė, reikėtų atkreipti dėmesį į aktualesnes problemas:

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia prisiminti, kad Lietuva per pastaruosius dešimt metų nesukūrė nė vienos miško produkciją didesniais kiekiais naudojančio ir superkančio verslo subjekto,“ – sakė G.Kovalčikas.

Miškų sektorius dabar sukuria vos kelis proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau, šis sektorius gali sukurti keliskart daugiau, jei politika miškų atžvilgiu bus gerai apmąstyta ir savalaikė, teigia PMSA.

„Privačių miškų savininkų asociacija visada pasisakė už tai, kad Lietuvoje išliktų ir valstybiniai, ir privatūs miškai. Vienintelis kelias garantuoti visų nuosavybės formų miškų apsaugą nuo vagių, kenkėjų, gaisrų yra bendradarbiavimas. Tik valstybė yra ir bus pajėgi užtikrinti visas visuomenines ir ekologines miškų funkcijas“, - sakė Privačių miškų savininkų asociacijos Tarybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų