REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 2009 metus apvalioji mediena pabrango 10-15 proc. Tai paaiškėjo sudarius apvaliosios medienos kainų indekso suvestinę.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsigaunanti Vakarų Europos rinka atgaivino visą Lietuvos medienos sektorių“, – teigė indeksą sudarančios Privačių miškų savininkų asociacijos tarybos pirmininkas Gintautas Kovalčikas. Pasak jo, dar iki praėjusių metų vidurio buvo jaučiamas mažesnis susidomėjimas mediena, o nuo rudens parduodamų rastų apimtis ir kainos pradėjo augti.

REKLAMA

„Praėjusių metų viduryje apvaliosios medienos kainos buvo mažiausios per paskutiniuosius aštuonerius metus. Tuo metu labiausiai buvo kritusios pjautinųjų rąstų ir popiermedžių kainos – apie 40 proc.“ – sakė G.Kovalčikas.

Paskutinį metų ketvirtį apvaliosios medienos kainų indeksas pradėjo kilti. Tam įtakos turėjo prasidėjęs šildymo sezonas, kuris suaktyvino prekybą lapuočių malkomis. Spygliuočių rąstų kainų indeksas per lapkritį, palyginti su rugsėjo-spalio mėnesiais, padidėjo 9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai kainų indekso augimas buvo jaučiamas ąžuolo rąstų ir beržo popiermedžių grupėse. Viena svarbiausių medienos kainų kilimo priežasčių gruodį – palankios klimatinės sąlygos kirtimams.

Gruodį buvo pastebėtas medienos stygius. Tai lėmė stipriai išaugęs malkų ir biokuro poreikis rinkoje. Itin paklausi tapo lapuočių medžių malkinė mediena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų