REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išskirtinės kokybės žemės ūkio produktų gamintojai gaus paramą pagal naująją Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią priemonę paraiškas paramai gauti galima teikti jau nuo vasario 1 d. Maksimali paramos suma vienai valdai siekia 3 000 eurų (10 358 litų) per metus. Ji teikiama ne ilgiau kaip 5 metus. ES paramos teikimo taisyklės išskirtinės kokybės produktų (IKP) gamintojams patvirtintos sausio 19 d. žemės ūkio ministro įsakymu Nr.3D-27. Norintieji gauti paramą IKP gamintojai paraiškas galės teikti ištisus metus, o Nacionalinė mokėjimo agentūra visus dokumentus įvertins itin operatyviai. Priminsime, kad Žemės ūkio ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos gamintojų, perdirbėjų, prekybininkų ir vartotojų organizacijų atstovais, sukūrė ir įteisino nacionalinę maisto kokybės schemą, pagal kurią, tausojant aplinką, iš Lietuvos ūkiuose išaugintų žaliavų gaminami produktai, pasižymintys natūralumu, maistingumu bei savitomis skonio savybėmis. Laukuose, kuriuose auga augalai ar ganosi gyvuliai, laikomasi nustatyto atstumo iki taršos šaltinių, ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas.

REKLAMA

Perdirbant išskirtinės kokybės produktus, taikomi maistingumą išsaugantys perdirbimo būdai, nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai). Produktai yra sertifikuojami, jų atitiktis nustatytiems reikalavimams prižiūrima nepriklausomos sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“. Vartotojas šiuos produktus gali atpažinti, nes jie ženklinami specialiu ženklu „Kokybė“.

Kadangi dėl papildomų gamybos ir kontrolės reikalavimų IKP gamintojai patiria papildomų išlaidų, nuspręsta skirti paramą pagal naująją Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“.

REKLAMA
REKLAMA

2009 metais iš viso buvo išduota 12 sertifikatų: medui ir kitiems bičių produktams – 11 gamintojų, išskirtinės kokybės morkoms ir burokėliams - 1 augintojui, auginančiam daržoves 60 ha plote. Dar 2008 metais buvo sertifikuoti mėsiniai viščiukai (1 gamintojas), kurių pernai užauginta 6500. Taigi šiandien sertifikuotų produktų dar nėra daug, tačiau tikimasi, kad IKP gamintojų ateityje gausės, ypač po to, kai šių produktų paragavę vartotojai įvertins jų kokybę ir atsiras paklausa.

Pastebima, kad Lietuvos augalininkystėje vis stipriau pradeda dominuoti grūdų augintojai, nors mūsų šalyje ypač palankios sąlygos vaisiams ir daržovėms auginti. Tačiau Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai labai entuziastingai žiūri į nacionalinę maisto kokybės schemą ir neabejoja, kad sodininkams ir daržininkams dalyvavimas joje bus patrauklus ir naudingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies bitininkai, ypač aktyviai sertifikuojantys savo išskirtinės kokybės medų, neabejoja, kad šiemet dar daugiau jų įsijungs į šį procesą. „Pastebime, kad pirkėjai domisi išskirtiniais lietuviškais produktais, bet dar ne visi suvokia kokybės schemos esmę, jiems reikia daugiau informacijos, o produktams – reklamos“, - teigė Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas prof. Algirdas Skirkevičius.

Meilė Taraškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų