REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu mokamos tiesioginės išmokos už pernai deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus.

REKLAMA
REKLAMA

Paramos lėšų taip pat sulauks Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) priemonių „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „Natura 2000 išmokos“ dalyviai, paraišką paramai gauti teikę kartu su žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracijomis.

REKLAMA

Mokės dviem etapais

Priminsime, kad pareiškėjui vadinamoji pagrindinė išmoka mokama už 2009 metais deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių (neatsižvelgiant į pasėlio rūšį) plotus, atitinkančius paramos teikimo reikalavimus. Pareiškėjams, kurių deklaruoti pasėlių plotai atitinka dar ir papildomus reikalavimus, išmokama susietoji papildoma nacionalinė tiesioginė išmoka.

Ūkininkai gauna ir atsietąsias papildomas nacionalines tiesiogines išmokas, skiriamas už 2006 metais vykdytą gamybą. Ši išmoka apskaičiuojama už 2006 metais deklaruotus ir papildomus nacionalinius tiesioginių išmokų teikimo reikalavimus atitikusius pasėlių plotus.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, pagrindinė išmoka už pernai deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus bus mokama iki balandžio 30 d. dviem etapais: pirmojo etapo metu pareiškėjams, kurių paraiškų administracines patikras ir patikras vietoje atliko Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), avansu išmokama 35 proc. pagrindinės išmokos; antrojo etapo metu pareiškėjams išmokama likusi pagrindinės išmokos dalis.

Pareiškėjams, kuriems iki 2009 m. lapkričio 30 d. (imtinai) avansas nebuvo išmokėtas, visa pagrindinės išmokos suma išmokama iš karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009 m. gruodžio 10 d. buvo pradėta mokėti parama už energetinius augalus, o nuo 2009 m. gruodžio 16 d. – papildomos nacionalinės tiesioginės išmokos ir papildoma parama už baltyminius augalus

Visa išmokų suma – ne kiekvienam

Ūkininkai, pernai NMA pateikę paraišką kartu su žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracijomis, paramos lėšų galėjo prašyti ne tik tiesioginėms išmokoms gauti, bet ir pagal kai kurias KPP priemones („Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves (mažiau palankios ūkininkauti vietovės)“; Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ (parama Natura 2000 vietovėse žemės ūkio paskirties žemėje); „Natura 2000 išmokos“ (parama Natura 2000 miškų teritorijose); „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“ ir „Ekologinis ūkininkavimas“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“) ir schemas („Parama už braškes ir avietes, skirtas perdirbti“, „Pagalba už energetinius augalus“). Toje pačioje paraiškoje buvo galima prašyti ir kompensacinių išmokų už saugomų teritorijų žemės ūkio naudmenas.

REKLAMA

NMA specialistai atkreipia dėmesį, kad visas išmokas gaus tik tie pareiškėjai, kurie vykdė prisiimtus reikalavimus. Be to, tiek gaunantys tiesiogines išmokas, tiek paramą pagal KPP priemones privalėjo laikytis kompleksinio paramos susiejimo reikalavimų. Juos sudaro Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai, keliami žemės ūkio naudmenoms, bei nuo praėjusių metų įsigalioję valdymo reikalavimai.

Meilė Taraškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų