REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 metų vasarį prasidėjęs žymus pramonės produkcijos nuosmukis, vasario–rugsėjo mėnesiais vidutiniškai siekęs daugiau kaip 17 proc., spalį pradėjo mažėti ir ketvirtą ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2008 metų laikotarpiu, jau siekė tik 8,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

2009 metų gruodį., palyginti su 2008 metų gruodžiu, visos pramonės produkcijos mastas sumažėjo 7,3 proc.

REKLAMA

„Gruodžio mėnesį metinis visos pramonės produkcijos smukimas, palyginti su buvusiu vasario–rugsėjo mėnesiais, sumažėjo perpus, taigi šis sektorius rodo stabilizacijos ir atsigavimo tendencijas. Viena iš šį pagerėjimą lėmusių priežasčių buvo ženklus eksporto augimas. Lapkritis buvo ketvirtas mėnuo iš eilės, kai buvo fiksuojamas metinių prekių eksporto kritimo tempų mažėjimas“, – sako Ūkio ministerijos Analizės ir strategijų skyriaus vedėjas Mindaugas Žilionis.



Apokalipsės išvengėme, stojamės ant kojų

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministerija teigia, kad jos turimais naujausiais statistiniais duomenimis, 2009 metų sausio–gruodžio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu 2008 metų laikotarpiu, kasybos ir karjerų eksploatavimo, apdirbamosios gamybos pardavimo ir paslaugų dalis ne Lietuvos rinkoje padidėjo 1,4 procentinio punkto ir sudarė 62 proc.

2009 metų gruodį visa pramonės produkcija, palyginti su lapkričiu, padidėjo 4,7 proc. – iki 4,191 mlrd. litų, o pašalinus sezono įtaką – 2,3 proc.

„Jau galime tvirtai teigti, kad apokaliptinių prognozių išsipildymo pernai išvengėme. Paskelbtieji pramonės duomenys rodo, kad Lietuvos ekonomika jau neabejotinai stojasi ant kojų. Galime spėti, kad 2009 metų Lietuvos ūkio rezultatai bus optimistiškesni nei manyta praėjusių metų viduryje“, – teigia M. Žilionis. Pasak jo, artėjant ketvirtojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) rezultatų skelbimo datai, esama ženklų, kad metinis BVP smukimas 2009-aisiais gali siekti apie 13–15, o ne 18–20, kaip anksčiau manyta, procentų.

Statistikos departamentas ketvirtojo praėjusių metų ketvirčio BVP rezultatus skelbs ketvirtadienį, sausio 28-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų