REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienis pasaulinėje valiutų rinkoje buvo dar viena aktyvi prekybos diena. JAV dolerio kursas euro, jenos ir svaro atžvilgiu judėjo skirtingai. Panašu, kad rinkos dalyviai pradėjo vengti rizikos. Praktiškai visos didesnio pajamingumo valiutos pigo. Tokioje situacijoje geriausiai jautėsi Japonijos jenos pirkėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijų rinkoje vakar iš peties darbavosi pardavėjai. Europos biržose nuotaikas rodantis FTSEurofirst 300 indeksas smuko 1.5 proc. JAV indeksai Dow Jones ir S&P 500 atitinkamai krito 2.01 proc. ir 1.89 proc. Akcijų kainos Amerikoje per dvi dienas smuko sparčiausiu tempu nuo pernai birželio mėnesio.

REKLAMA

Rinkai nepatiko JAV prezidento Baracko Obamos planai pažaboti bankų veiklą bei mažinti jų prisiimamą riziką. Norima apriboti bankų investicijas ir skolinimą rizikos (angl. Hedge) fondams, taip pat drausti bankams savanaudiškoms paskatoms spekuliuoti rinkoje. Prekyba ir spekuliacijos sudaro didelę dalį bankų pelno. Rinkai tai nebūtų naudinga, kadangi sumažėtų likvidumas, susilpnėtų ir sutrumpėtų trendai. Tačiau nors tokie apribojimai ir būtų įvesti, bankai neatsisakytų milijardus dolerių generuojančios veiklos. Būtų veikiama per ofšorines kompanijas, užsienio bankų filialus.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas dieną baigė neženkliu smuktelėjimu nuo 1.4105 iki 1.4087 lygio. Nors, kaip minėta, pajamingesnės valiutos buvo linkusios pigti, tačiau nuo ženklesnio kritimo eurą pasaugojo faktas, kad ji šiuo metu kiek perparduotas. Euro ir JAV dolerio kurso kritimą pirkėjai sulaikė ties 1.4030 lygiu, kurį pardavėjai patikrino keletą sykių. Tikėtina, kad Euro ir JAV dolerio krusas gali koreguotis aukštyn, tačiau jei nepavyktų pakilti aukščiau 1.4300, tai galėtų būti signalas apie toliau besitęsiantį neigiamą trendą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas savaitinis JAV bedarbių paraiškų skaičius (482 tūkst.) buvo didesnis nei prognozuotas (441 tūkst.). Tikėtina, kad kurį laiką mažėjusių naujų paraiškų skaičius gali vėl pradėti augti. Anksčiau mažėjusios bedarbių paraiškos būti susiję ir su cikliškumu, kadangi daliai bedarbių buvo pasibaigęs pašalpos mokėjimo periodas. Paskelbtas Filadelfijos FED pramonės aktyvumo indeksas taip pat nedžiugino. Indeksas smuko nuo 22.5 iki 15.2 – daugiau nei prognozuota (18.1). Šiandien iš JAV duomenų nebus skelbiama. Euro zona praneša naujų pramonės užsakymų duomenis.  

REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas ketvirtadienį smuko 0.59 proc. iki 1.6197. Svaras prieš JAV dolerį šią savaitę laikėsi pakankami tvirtai, palyginti su kitomis valiutomis (išskyrus jeną). Svarą palaikė geri ekonominiai duomenys, ypač trečiadieninės naujienos apie pagerėjusią situaciją darbo rinkoje. Ketvirtadienį vyriausybė pranešė apie rekordinį biudžeto deficitą (15.7 mlrd. svarų), tačiau jis buvo mažesnis, nei prognozuotas (18.6 mlrd.). Vyriausybei mažinti skolą yra būtina ir tai ko gero bus vienas pagrindinių partijų pažadų šiemet vyksiančiuose rinkimuose. EUR/GBP kursas po septynių neigiamų prekybos sesijų vakar pakilo 0.45 proc. iki 0.8697. Šiandien D.Britanija skelbia mažmeninės prekybos duomenis.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas smuko 0.9 proc. iki 90.41. Japonijos jena brango visų pajamingesnių valiutų atžvilgiu. Euro ir Japonijos jenos kursas nusileido 1.0 proc, iki 127.34, Didžiosios Britanijos svaro  ir Japonijos jenos kursas smuko 1.48 proc. iki 146.43. Kinija paskelbė apie toliau augančią ekonomiką ir tai turėtų būti Japoniją palaikančiu veiksniu. Kita vertus, Japonijai tai reiškia, kad Azijos tigru vadinama Kinija perims antros pagal dydį pasaulio ekonomikos titulą. JAV ekonomika už Kinijos vis dar išlieka kone triskart didesnė, tuo tarpu Japonijoje vartojimas krenta, darbo rinkoje problemų apstu, defliacija ir toliau kelia nerimą. Japonijos ekonomikos padėtį šiandien savo kalboje turėtų pristatyti Japonijos centrinio banko vadovas Masaaki Shirakawa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų