REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet nuosaikiai didės kreditų išdavimas namų ūkiams Centrinės ir Rytų Europos šalyse, prognozuoja tarptautinio „UniCredit” banko analitikai. Tokią tendenciją lems tiek paklausa, tiek bankų pasiryžimas vėl skolinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Bankams iššūkiu liks suteikiamų kreditų kokybė”, – sako Debora Revoltella, „UniCredit“ banko Centrinės ir Rytų Europos strateginės analizės vadovė. Ji šiandien Vienoje pristatė „UniCredit“ banko Centrinės ir Rytų Europos namų ūkių pajamų ir skolų studiją.

REKLAMA

Pasak „UniCredit” banko analitikų, tikėtina, kad šių metų pabaigoje piką pasieks probleminio turto pasiūla namų ūkių segmente – pasaulinės krizės sukeltas blogų paskolų augimas turėtų baigtis. 

Ilgu laikotarpiu regiono kreditų rinką „UniCredit” banko analitikai vertina kaip turinčią daug potencialo, ypač turėtų augti paskolos nekilnojamajam turtui pirkti. Tačiau trumpu laikotarpiu padidėjęs nedarbas, mažėjančios pajamos ir išaugę finansiniai įsipareigojimai toliau darys spaudimą namų ir butų paklausai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama studijoje, per krizės metus Centrinės ir Rytų Europos namų ūkių finansinės sąlygos tapo dar labiau įtemptos. Galimą žalą namų ūkių finansams gali sušvelninti bendros pastangos – bankų taikomas paskolų restruktūrizavimas ir santaupų lygio didinimas.

Banko duomenimis, praėjusiais metais Centrinės ir Rytų Europos namų ūkių finansinis turtas išaugo daugiau nei 12% (nuo -5,5% 2008 m.) ir pasiekė 44% bendrojo vidaus produkto (BVP) (2008 m. sudarė 33% BVP). Šią tendenciją palaikė patrauklūs bankų indėlių palūkanų pasiūlymai ir sėkmingai veikiančios šalių obligacijų rinkos. Kylančios akcijų rinkos taip pat prisidėjo prie regiono namų ūkių valdomo turto augimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai namų ūkių finansinio turto lygis pakilo Turkijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Čekijoje, nors ir kitų Centrinės ir Rytų Europos šalių gyventojai išlaikė stiprias teigiamas tendencijas. 

Vadinasi, „UniCredit” banko analitikų nuomone, yrimasis per drumstus vandenis Centrinėje ir Rytų Europoje tęsis ir 2010-iais, kol ekonomikos atsigavimas sustiprės ir pasieks namų ūkius.

„UniCredit“ banko Centrinės ir Rytų Europos šalių namų ūkių finansų apžvalga:


  • Namų ūkius slegia didėjantis nedarbas ir kritęs pajamų augimas  

  • Vartojimas smuko, tačiau išaugo polinkis taupyti  

  • Mokumo problemos vis dar aktualios




Po kelerių metų, kai Centrinės ir Rytų Europos namų ūkiai išgyveno ženklų pajamų ir gyvenimo lygio augimą, pastarasis laikotarpis paženklintas blogėjančia situacija visose srityse. „Namų ūkiai į krizę reagavo mažindami vartojimą ir daugiau taupydami, nors tam turi mažesnes galimybes”, – sako Federico Ghizzoni, „UniCredit“ banko Centrinės ir Rytų Europos padalinio vadovas.

REKLAMA

„Krizė lėmė, kad smarkiai išaugo nedarbas ir nustojo didėti pajamos, tai reiškia, kad laikinai stabtelėjo gyvenimo lygio augimas, kuris tęsėsi jau kurį laiką“, – priduria Debora Revoltella, „UniCredit“ banko Centrinės ir Rytų Europos Strateginės analizės vadovė.

Didėjanti finansinė įtampa pakenkė vartotojų pasitikėjimui ir turėjo įtakos vartojimo įpročiams. Po „Lehman Brothers” banko griūties prasidėjęs rinkų nestabilumas privertė namų ūkius peržiūrėti savo išlaidas, kad pasiruoštų niūrioms ekonomikos tendencijoms ir išaugusioms skolų aptarnavimo išlaidoms. „Nestabilumas dėl pajamų ir darbo perspektyvų kartu su griežtėjančiomis kreditavimo sąlygomis buvo pagrindiniai faktoriai, kurie lėmė namų ūkių vartojimo tendencijos pasikeitimą”, – teigia D.Revoltella.

REKLAMA

Centrinės ir Rytų Europos namų ūkių finansinis turtas didėja

Mažesnis vartojimas ir mažesni įsiskolinimai suteikia daugiau galimybių taupyti. Nepaisant mažėjančių pajamų, Centrinės ir Rytų Europos namų ūkių grynosios santaupos 2009 m. vėl pradėjo augti nuo žemiausio taško, kuris buvo 2008 m. Taupymui teigiamų paskatų davė ir kapitalo rinkų veikla bei išaugusi investuotų santaupų grąža.    



„Unicredit“ informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų