REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esame įsitikinę, kad Lietuvos Respublika privalo gerbti ir laikytis tarptautinių įsipareigojimų, kad Seimui pastaruoju metu pateiktos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisos parengtos skubotai, neprofesionaliai, be rimtos teisinės ir profesinės analizės, pareiškia nacionalinio transliuotojo tarybos nariai.

REKLAMA
REKLAMA

"Pateiktų pataisų turinys prieštarauja pamatiniams demokratinės Europos principams. Nors deklaruojamas visuomeninio transliuotojo stiprinimas, tačiau pataisų rezultatas reikštų visuomeninio transliuotojo suvalstybinimą bei sudarytų tiesiogines prielaidas antidemokratiniams procesams bei žodžio laisvės varžymui Lietuvoje. Pateiktose pataisose nurodyta LRT tarybos skyrimo tvarka keltų grėsmę pliuralistiniams LRT tarybos formavimo principams ir sudarytų prielaidas tiesioginiam politikų kišimuisi į visuomeninio transliuotojo veiklą", -sakoma LRT tarybos viešame pareiškime.

REKLAMA

Pareiškimą pasirašę tarybos nariai ragina valdančiosios daugumos politikus, visų pirma, atkreipti dėmesį į tarptautines ir ES normas, kurioms iš esmės prieštarauja siūlomos skubotos pataisos. Pasak jų, Seimas taip pat turėtų labai atsargiai svarstyti bet kokias LRT įstatymo pataisas, nes skubotai priimtos pataisos geram Lietuvos vardui užtrauktų šešėlį.

"Kaip žinoma, visuomeninis radijas ir televizija be jokio tiesioginio politikų kišimosi į veiklą sėkmingai dirbo beveik dešimtmetį. Dabartinis LRT įstatymas, pagal kurį veikia visuomeninis transliuotojas, Europos Sąjungoje yra nuolat minimas kaip vienas pažangiausių ir geriausiai užtikrinančių jo nepriklausomumą nuo tiesioginės politikų įtakos. Tuo tarpu įstatymo pataisos iš esmės reiškia grįžimą prie valstybinės televizijos ir valstybinio radijo, kurie tampa ne visuomenės, o tik valdančiosios daugumos ruporais", - sakoma pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pareiškėjų, jei šios pataisos bus priimtos ir įsigalios, Lietuva bus atmesta daugiau kaip dešimtmetį atgal, kai kiekviena rinkimus laimėjusi partija iškart stengdavosi žūtbūt perimti LRT kontrolę.

"Didelį nerimą kelia ir tai, kad per pastaruosius metus beveik perpus sumažinus biudžetinį LRT finansavimą, jau nuo kitų metų pradžios iš LRT atimama teisė transliuoti ir reklamą, kuri iki šiol iš dalies dengė valstybės skiriamą menką finansavimą numatytai plačiai misijai vykdyti. Paskubomis priėmus tokią įstatymo pataisą, jau artimiausiu metu LRT veikla gali būti paralyžiuota", - sakoma LRT tarybos pareiškime, kuriame taip pat teigiama, kad įstatymo pateikimo skubotumas rodo, kad pagrindinis šių įstatymo pataisų tikslas yra tik vienas - pakeisti LRT vadovybę valdančiajai daugumai ištikimais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas ketina LRT programose uždrausti reklamą, išskyrus socialinę, keisti LRT tarybos sudarymo tvarką, užtikrinti tinkamą LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų panaudojimą.

Antradienio Seimo posėdyje Seimo narys Gintaras Songaila pateikė LRT įstatymo atitinkamų straipsnių pakeitimus ir papildymus. Pritarus Socialdemokratų frakcijos siūlymui, nutarta daryti pertrauką iki kito posėdžio.

Įstatymo pataisas parengė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai Seime Gintaras Songaila, Valentinas Stundys ir Tautos prisikėlimo frakcijai atstovaujanti Arūnė Stirblytė.

REKLAMA

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) yra pareiškusi susirūpinimą dėl Seimui pateiktų Lietuvos radijo ir televizijos įstatymo pataisų, kurios "sutrikdytų LRT veiklą".

Kritiška pozicija išdėstyta EBU generalinės direktorės Ingridos Deltenrė (Ingrid Deltenre) laiške Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų