REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Noriu pratęsti neseniai spaudoje pasirodžiusį straipsnį apie „iššvaistytus“ Lietuvos milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinia, nesu didelis valdžios mylėtojas. Ir tikrai esu metęs ne vieną akmenėlį (o kartais ir visą akmenų saują) į valdžios daržą. Todėl jaučiau pareigą ir šį kartą netylėti.

REKLAMA

Pirmiausiai pasižiūrėkime kokius faktus mes žinome:

1. Lietuvos Ūkio ministerija pasižadėjo skirti „Barclays“ bankui 6 mln lt.

2.„Barclays“ bankas pasižadėjo sukurti 250 darbo vietų iki 2011 metų ir jas išlaikyti iki 2016 metų.

Kadangi kažkiek laiko teko dirbti IT sferoje, todėl ir dabar turiu šiokios tokios informacijos apie tai, kas darosi toje sferoje, todėl padarysiu vieną prielaidą, kad vidutinis priimto darbuotojo atlyginimas „į rankas“ bus 3000 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pasinaudojęs mokesčių skaičiuokle galiu matyti, kad darbdavys mokėdamas darbuotojui 3000 Lt „į rankas“ dar sumokės 2174 Lt mokesčių per mėnesį. Per metus – 26088 Lt. O ar tai daug ?

Tarkime, kad „Barclays“ bankas „apgavo“ Ūkio ministeriją, ir įdarbins tik 100 Lietuvos piliečių. Tokiu atveju „Barclays“ bankui skirta parama atsipirks „tik per 2 metus ir 4 mėnesius“. O jei įdarbins 150 darbuotojų ir vidutinis atlyginimas 4000 Lt ? Tuomet atsipirkimas mažiau nei per 1,5 metų. O jei visgi bus tie 250 darbuotojų ?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia nepaskaičiuota ir tai, kad bankas nuomosis patalpas, pirks įvairias paslaugas: energetikos, apsaugos, kanc.prekes, viešbučių, mokymų ir tt. (Jau dabar bankas perka darbuotojų atrankos paslaugas). Darbuotojai leis pinigus parduotuvėse ir mokės PVMą. Ir visi tie pinigai ateis iš užsienio už Lietuvoje sukurtą pridėtinę vertę.

Taip pat nepaskaičiuota, kad bankas irgi investuos iš savo pusės. O kokia nauda iš banko vardo pritraukinėjant kitus investuotojus ? Nors tą sunku pamatuoti, bet  negalime neimti domėn.

Taigi, ar geras investicinis projektas (valstybės mastu tik taip ir reiktų į šią situaciją žiūrėt), kuris atsiperka prie liūdno „rasklado“ per 2 su puse metų, o esant planuotai situacijai ir greičiau nei per metus ? Galbūt kai kam jis pasirodys neblogas.

REKLAMA

Tačiau „geras“ – tai žodis santykinis. Kaip anekdote – 3 plaukai, tai daug ar mažai ? Jei ant galvos – gal ir mažoka, tačiau sriuboje…

Čia ir kyla kai kuriems „rašytojams“ problemų. Juk jie (kaip ir  ne vienas iš mūsų) žino ne vieną projektą, kur su nedidelėmis investicijomis (pvz. smulkia dovanėle pirkimų komisijos pirmininkui) galima per trumpą laiką užsidirbti dešimteriopą pelną. Tenka konstatuoti, kad iš tokios pusės pasižiūrėjus šis projektas visiškai netinkamas…

Tačiau atmetus ironiją ir dar kartą pasižiūrėjus į skaičius, turiu konstatuoti, kad šis projektas tikrai labai naudingas Lietuvai. Ir jeigu kas manote kitaip, labai norėčiau išgirsti (perskaityti) jūsų nuomonę. Ir kas vis dėl to kažką slepia šioje istorijoje ?

P.S. Šis straipsnelis nereiškia, kad iš kritikų tapome valdžios gynėjais. Bet juos (valdžią) reikia tarkuoti už klaidas, bet ne už gerus darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų