REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svari Europos Sąjungos parama suteikia puikią galimybę ūkiams, ypač smulkiesiems, kooperuotis. Juk pagrindinis prioritetine laikomos kooperacijos plėtros tikslas – kooperatyvų veiklos apimčių didinimas gaminant, realizuojant ar perdirbant žemės ūkio produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Kooperacijos plėtrai remti parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos I krypties „Žemės, maisto ūkio ir miškininkystės sektoriaus konkurencingumo didinimas“ priemones „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ (pirmoji veiklos sritis „Žemės ūkio produkcijos perdirbimas ir rinkodara) ir „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ (antroji ir trečioji veiklos sritys). Paraiškas teikti gali kooperatinės bendrovės, kurios iki paramos paraiškos pateikimo yra pripažintos žemės ūkio kooperatinėmis bendrovėmis.

REKLAMA

Pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ finansuojama iki 40 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse – iki 50 proc.

Didžiausia paramos suma 2007–2013 metų laikotarpiui vienam paramos gavėjui negali viršyti 1 381 120 Lt, o didžiausia paramos suma vienam projektui siekia 690 560 Lt.

Pagal supaprastintą tvarką kooperatyvai gali siekti 150 tūkst. Lt paramos. Maksimali vieneriems metams skiriama parama pagal supaprastintą tvarką siekia 300 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

ES paramą gali gauti tik tie pareiškėjai, kurie atitinka tam tikrus kriterijus: pareiškėjas privalo būti įregistruotas juridinių asmenų registre kaip kooperatyvas, kalendoriniais metais, kuriais teikiama paraiška, kooperatyvas turi būti pripažintas kooperatyvu (pripažinimas galioja dvejus kalendorinius metus).

Be to, kooperatyvui būtina vykdyti veiklą, susijusią su žemės ūkio produktų gamyba, perdirbimu ar prekyba. Pajamos iš šios veiklos turėtų sudaryti daugiau nei 50 proc. metinių pajamų.

Pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrosios ir trečiosios veiklos sritis, paramą galės gauti ne tik pripažinti kooperatyvai, bet ir fiziniai bei juridiniai asmenys, esantys pripažintų kooperatyvų nariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai įsigaliojo naujovė: pagal priemonę „Žemės ūkio modernizavimas“ antrąją veiklos sritį numatyta remti investicijas, skirtas produkcijai perdirbti.

Remiamai veiklai priskirtas ne tik kooperatyvų supirktų iš savo narių jų ūkiuose pagamintų ir (arba) išaugintų žemės ūkio produktų paruošimas ir tiekimas rinkai, bet taip pat – ir šių produktų perdirbimas.

Pagal priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ veiklos sritį „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“ paramą galės gauti mikroįmonės (įmonės turinčios mažiau kaip 10 darbuotojų ir kurių metinė apyvarta ir (arba), kurių metinis balansas neviršija 6 905 600 Lt), mažos įmonės (įmonės, turinčios mažiau negu 50 darbuotojų ir kurių metinė apyvarta ir (arba), kurių metinis balansas neviršija 34 528 000 Lt, vidutinės įmonės (įmonės, turinčios mažiau negu 250 darbuotojų ir kurių metinė apyvarta, neviršija 172 640 000 Lt ir (arba) metinis visuminis balansas, neviršija 148 470 400 Lt, perdirbančios žemės ūkio produktus ir (ar) užsiimančios žemės ūkio produktų rinkodara ne trumpiau kaip 2 metus iki paraiškos pateikimo, taip pat įmonės, turinčios nuo 250 iki 750 darbuotojų arba kurių metinė apyvarta siekia nuo 172 640 000 Lt iki 690 560 000 Lt, perdirbančios žemės ūkio produktus ir (ar) užsiimančios žemės ūkio produktų rinkodara ne trumpiau kaip 2 metus iki paraiškos pateikimo. Šiems pareiškėjams paramos intensyvumas mažinamas per pusę.

Meilė Taraškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų