REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prekybos įmonių asociacija kreipėsi į Prezidentą Valdą Adamkų, prašydama šalies vadovo nepasirašyti Seimo priimtų Kainų įstatymo pataisų. Asociacijos tvirtinimu, pakeitimai, kuriems šią savaitę pritarė Parlamentas, prieštarauja Konstitucijai ir Konkurencijos įstatymui, yra nesuderinami su Europos Sąjungos teise bei gali rimtai pakenkti tiek prekybos sektoriui, tiek visai  šalies ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos įmonių asociacijos laiške Prezidentui teigiama, jog įstatyme nustatytas prekybos įmonių veiklos reguliavimas, įtvirtinantis maksimalius 15 ir 20 proc. prekybinius antkainius, riboja konkurenciją ir iškreipia padėtį visoje mažmeninės prekybos rinkoje. Pasak asociacijos vykdančiojo direktoriaus Mariaus Busilo, pataisa gali lemti visai kitokius padarinius, nei deklaruoja jos iniciatoriai.

REKLAMA

„Ėmus drastiškai reguliuoti prekybininkų antkainius, galima tikėtis ne kainų mažėjimo, bet priešingai, augimo. Juk įvedus vienodą ribojamą antkainį, prekybininkai, siekdami kompensuoti galimus nuostolius, bus priversti pakelti visų prekių antkainį iki maksimaliai leistinos ribos. Tai gali lemti būtiniausių produktų kainų kilimą, - pabrėžia M. Busilas, - Galimos tokio įstatymo pasekmės – ir ištuštėjusios parduotuvių lentynos, nes didelės dalies prekių tiesiog neapsimokės parduoti, taigi nukentės ir tiekėjai, iš kurių perkamos prekės. Seimo priimtas pataisas galima kritikuoti tiek ekonominiu, tiek teisiniu požiūriu, jau neminint, kokią žinią apie verslo galimybes Lietuvoje tokiais veiksmais politikai skleidžia pasaulyje“, - teigia Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

M. Busilo teigimu, tokie Seimo sprendimai kenkia laisvai prekybos įmonių konkurencijai, eliminuoja galimybę konkuruoti kainomis. „Tai didelis žingsnis atgal, į planinės ekonomikos laikus kuomet visos kainos buvo reguliuojamos iš centro“, - sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius.

Laiške V. Adamkui pabrėžiama, jog toks reguliavimas galimai prieštarauja Konstitucijoje įtvirtinam teisinės valstybės principui ir ES teisės ginamam laisvo prekių judėjimo principui. Prekybininkų teigimu, neproporcingas ir nepagrįstas reguliavimas neigiamai paveiks tiek smulkiųjų, tiek stambesniųjų įmonių padėtį bei galimybes konkuruoti tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkose.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija įspėja, jog toks kainų reguliavimas skatins šešėlinės ekonomikos plėtrą, dėl ko šalies biudžetas patirs dar didesnių nuostolių ir taip sunkiu metu. Prekybininkai kviečia valdžius atstovus ieškoti būdų skatinti, o ne riboti verslą ir susilaikyti nuo bet kokių skubotų sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų