• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienis Lietuvos ir pasaulio akcijų biržose

Iš visko matosi, kad į rinką sugrįžta aktyvūs pirkėjai, pirmadienį jie sudarė 1101 sandorį Vilniaus vertybinių popierių biržoje ir kilstelėjo OMXV indeksą 2,05 proc. iki 424,27. „Bulių“ nuotaikos įtakojo 20 bendrovių akcijų kainos kilimą, tuo tarpu „meškos“ dominavo tik 6 bendrovių akcijų prekyboje. Rinkos lyderio pozicijos su 1,319 mln. litų apyvarta niekam neužleido „Lifosos“ akcijos, kurios šiandien pigo 1,83 proc. iki 80,01 lito.

REKLAMA
REKLAMA

Per 2008 m. I ketvirtį AB ,,Anykščių vynas” patyrė 783 tūkst. litų ( 227 tūkst. EUR) ikimokestinį nuostolį. Pardavimai lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu sumažėjo 24,6% arba 2536 tūkst.litų ( 734 tūkst. EUR) dėl 1850 tūkst. litų (536 tūkst. EUR) mažesnių obuolių koncentruotų sulčių pardavimų ir mažesnių sidro bei degtinės pardavimų. Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu bendrovė uždirbo 42 tūkst. litų ( 12 tūkst. EUR) ikimokestinį pelną.

REKLAMA

Kaip ir kitiems alkoholio gamintojams „Anykščių vynui“ pastarasis ketvirtis nebuvo palankus. Daugelis gamintojų pagrindine to priežastimi įvardija padidintus akcizus, tačiau „Anykščių vyno“ atveju tai tikrai ne vienintelė problema.

„City Service“ grupės pajamos per pirmąjį 2008 metų ketvirtį siekė 54 mln. litų. Grupė uždirbo 3,1 mln. litų grynojo pelno. Šie rodikliai, lyginant su tuo pačiu 2007 metų laikotarpiu, išaugo atitinkamai 45 proc. ir 48 proc. - tuomet grupės pajamos siekė 37,2 mln. litų, o pelnas - 2,1 mln. litų. Grupės pajamos iš veiklos Baltijos šalių regione per šių metų pirmą ketvirtį siekė 45,6 mln. litų, pelnas - 2,5 mln. litų (2007 metais atitinkamai 30 mln. litų ir 2,5 mln. litų). Tuo tarpu veikla Rusijoje grupei per šių metų pirmą ketvirtį atnešė 8,4 mln. litų pajamų ir 0,6 mln. litų pelno. 2007 metais tuo pačiu laikotarpiu pajamos Rusijoje siekė 7,1 mln. litų, tačiau veikla atnešė 0,5 mln. litų nuostolio.

REKLAMA
REKLAMA

Toks bendrovės pajamų ir pelno augimas neturėtų stebinti, „City Service“ sparčiai plečiasi per įsigijimus. Beveik kiekvieną ketvirtį pranešama apie laimėtus konkursus ir kitokią plėtrą. Vieni paskutiniųjų įsigijimų yra UAB „Lazdynų būstas“ ir UAB „Šilutės butų ūkis“ (2008 m. kovo mėn.). Įmonė artimiausioje ateityje vėl ketina toliau plėstis įsigydama/parduodamas bendroves bei didindama turimą daugiabučių namų priežiūros rinkos dalį nuo 14 proc. iki 25 proc. Tai leidžia tikėtis, kad ir ateityje bendrovės pajamos augs sparčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulis

Praėjusi savaitė JAV biržose baigėsi kritimu, investuotojai sunerimo, kad dėl vėl pradėjusios kilti naftos kainos šoktelėjusi infliacija kirs per šalies ekonomiką. Dow Jones, S&P 500 ir Nasdaq nukrito atitinkamai 3,9 proc., 3,5 proc. ir 3,3 proc. Na, o naftos kainą į viršų „išvežė“ smukęs JAV dolerio kursas ir institucinių investuotojų ažiotažas, kurie tiesiog azartiškai sudarinėjo ateities sandorius dėl naftos, norėdami užsidirbti iš staigaus jos kainos kilimo. Savo ruožtu staiga pabrangusi nafta smogė per oro transporto kompanijų, automobilių gamintojų ir mažmeninės prekybos tinklų akcijų kainas. Tačiau rinkoje buvo ir teigiamų naujienų: alaus gamintojo „InBrev“ (+7,7 proc.) akcijos brango išėjus pranešimui, kad kompanija ruošiasi perimti savo konkurentą.

REKLAMA

Azijos regiono biržose šiandien visi indeksai vieningai „pikiravo“ žemyn. Čia taip pat kaip ir JAV biržose dėl pabrangusios naftos pirmiausiai krito automobilių gamintojų akcijų kainos. Be to, investuotojus neramina situacija JAV, kur sumažėjusios vartojimo išlaidos gali smarkiai kirsti per Azijos gamintojų pelnus. Didžiausioje regione Tokijo biržoje šiandien pirmiausiai krito kompanijų, daugiausiai eksportuojančių į JAV, akcijų kainos. Sustiprėjusi JAV dolerio atžvilgiu jena ir auganti naftos kaina nusmukdė automobilių gamintojų „Nissan Motor Co.“ (-2,7 proc.) ir“ Daihatsu Motor Co.“ (-6,3 proc.) akcijų kursus. Japonijos biržos indeksas Nikkei 225 šiandien sumenko 2,30 proc.

REKLAMA

Europos biržose pirmoje šios dienos pusėje daugiau indeksų krito nei kilo. Be to dėl švenčių Didžiojoje Britanijoje ir JAV, kur biržos neveikia, investuotojai Europoje yra gana pasyvūs. Čia taip pat jiems kelia nerimą auganti naftos kaina bei vėl gresianti bankams nuostolių nurašymų banga. Paniką pastarajame sektoriuje sukėlė didžiausias Europos bankas „UBS AG”, pareiškęs, kad planuoja vėl nurašyti patirtus dėl kreditų krizės JAV, nuostolius. Dienos bėgyje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 buvo nukritęs 0,12 proc.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų