REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Davose (Šveicarija) į Pasaulio ekonomikos forumą susirinkę pasaulio verslo lyderiai šeštadienį kalbėjo apie tai, kad finansų krizės blogiausia dalis dar tik ateina. Didžiųjų bankų nuostoliai – gąsdinantys, o JAV ekonomikos 150 mlrd. dolerių stimuliavimo planas nekelia pakankamo pasitikėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Davoso dangus apsiniaukė ir dėl „Societe Generale“ 4,9 mlrd. skandalo. JAV būsto paskolų krizė ir taip patuštino bankų saugyklas. Nuostolių rekordininkai: „Merrill Lynch”, „Citigroup“, „UBS“, „Morgan Stanley“.

REKLAMA

„Citibank“ prezidentas William Rhodes komentuodamas pasaulio finansus lygino situaciją su dar tik įpusėjusiomis beisbolo rungtynėmis.

„Merrill Lynch” vienas vadovų John Thain’as sakė – „Turės praeiti dar kažkiek laiko, kol bankininkystėje ir finansų rinkose padėtis normalizuosis. JAV būsto paskolų įrinkos padėtis 2008 metais ir toliau blogės“. „Merrill Lynch” šioje krizėje neteko 7,8 mlrd. dolerių.

Japonijos ministras pirminkas Yasuo Fukuda pritaria, kad spaudimas pasaulio ekonomikos augimui didėja dėl JAV problemų ir aukštų naftos kainų, tačiau skatina nepasiduoti pesimizmui. Sekantį mėnesį Tokijuje vyks didžiųjų valstybių lyderių - G7 susitikimas, kuriame kreditų audros būtinai bus aptariamos. „Turime reaguoti greitai ir imtis atitinkamų priemonių“ – sakė Fukuda.

REKLAMA
REKLAMA

Bankininkai mano, kad didžiausias per 20 metų JAV dolerio palūkanų sumažinimas (-0,75%) ir ekonomikos stimuliavimo planas nepadės išspręsti JAV būsto paskolų krizės. Bankininkams neramu, kad būsto paskolų krizė plinta ir į vartojimo sektorių.

Pasaulio banko prezidentas Robert Zoellick‘as patvirtina, kad netikrumas apėmė finansų rinkas, eilė kompanijų dar pareikš apie savo nuostolius, o poveikis pasaulinei ekonomikai kol kas lieka neaiškus.

Nuostolių patyrę bankai dairosi investitorių rytuose. Pavyzdžiui į „Merill Lynch“ 4,4 mlrd. investavo Singapūro „Temasek Holdings“. Saudo Arabijos ir Arabijos Emiratų karališkosios šeimos nuolat investuoja į „Citigroup“. Kyla Kinijos ekonominė galia ir interesai pasaulio rinkose.

G7 velykinis susitikimas bus sekantis bandymas suvaldyti pasibaidžiusius ekonomikos žirgus.
Pagal Reuters, Bloomberg.

Davosas, Šveicarija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų